Bucovina şi România, sărbătorite la Cernăuţi

bucovina si roamnia sarbatorite la cernautiZiua Bucovinei din 28 noiembrie şi Ziua României de pe 1 decembrie au fost sărbătorite într-un cadru festiv la Cernăuţi. Evenimentele au avut loc timp de trei zile. Vineri, 27 noiembrie, la Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi s-au reîntâlnit oamenii de cultură de o parte şi de alta a graniţei. Cu acest prilej a fost evocată istoria zbuciumată a bucovinenilor despărţiţi arbitrar, iar cei prezenţi au avut mai multe acţiuni, respectiv lecturi publice, lansări de carte, vernisajul unei expoziţii de pictură şi un spectacol de muzică folk.
A doua zi, pe 28 noiembrie, la sediul publicaţiei în limba română “Zorile Bucovinei” a fost marcată Ziua Bucovinei. Este al treilea an consecutiv în care se sărbătoreşte aici Unirea Bucovinei cu România, dar trebuie spus că este pentru prima dată când o astfel de manifestare are şi caracter oficial, după ce Parlamentul României a legiferat ca pe data de 28 noiembrie să se serbeze Ziua Bucovinei, în amintirea anului 1918, când românii din această parte de ţară s-au alăturat României Mari. În a treia zi a manifestărilor, duminică, 29 noiembrie, Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi a găzduit conferinţa anuală organizată de Societatea “Golgota” a românilor de pe teritoriul Ucrainei. Cu acest prilej au fost aduse în atenţie momentele tragice din istoria bucovinenilor, cum ar fi foametea din 1941, urmată de cea din 1946-1947, deportările şi
alte chinuri la care oamenii de aici au fost supuşi în perioada sovietică.
Persoanele prezente la aceste ample manifestări au depus flori la monumentele lui Mihai Eminescu şi al lui Taras Şevcenko, ambele situate în centrul oraşului, pentru ca în final să asiste la Filarmonica Regională din Cernăuţi la un Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

A murit carbonizat în casă la o zi după ce s-a externat din spital, cu un picior amputat

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, cu probleme locomotorii, este victima din incendiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.