Home / Actualitate / Slujba de sfințire de la Izvorul Tămăduirii și sărbătoarea oraşului Liteni.

Slujba de sfințire de la Izvorul Tămăduirii și sărbătoarea oraşului Liteni.

Notă: finalul articolului conține imagini foto si video

Sute de credincioși au fost prezenți ieri 6 mai la slujba de sfinţire ce a avut loc la Izvorul Tămăduirii din Poiana Ursului, oraşul Liteni. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți din orașul Liteni, dar și din localitațile învecinate. După sfințirea cu agheasmă a apei ce curge din izvor, precum și a mulțimii prezente la slujba, credincioșii și-au umplut sticlele cu apă sfințită după care o parte au plecat spre case, iar o altă parte spre stadionul din localitate, pentru a participa la serbarea campenească, o serbare pregătită special și care a devenit deja o tradiție în localitate.

Primarul orașului Liteni, Tomiţă Onisii, precizează că în aceeaşi zi în care se sărbătoreşte Izvorului Tămăduirii este şi sărbatoarea oraşului, dumnealui ne-a mai declarat ca:

„ Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Liteni, are o tentă mai festivă, anul acesta se împlinesc 10 ani de cănd se organizează mai festiv. Evenimentul începe cu sfințirea apei de la Izvorul Tămăduirii situat la intrarea în localitatea Liteni, unde din povești se spune că un soldat rănit în Primul Război Mondial, s-a oprit la acest izvor unde s-a spălat și s-a vindecat, iar vestea aceasta s-a întins cu repezeciune în toată zona.

Sarbatoarea orasului Liteni, 6 mai 2016 (38)-001După revoluție, dar și înainte de revoluție, locuitorii ieșeau din case să petreacă la iarbă verde în preajma izvorului. În anii anteriori, acolo se organizau spectacole, dar an de an manifestarea a luat amploare, oamenii au venit în numar tot mai mare, din această cauză, dar și din cauza vremii care în această perioadă este tot mai capricioasă ( amintesc aici că în urmă cu trei ani a plouat), am fost nevoiți să organizăm această manifestare în centrul localitații.  Din păcate și aici s-a dovedit a fi spațiul mic, astfel, în premieră am organizat anul acesta spectacolul pe stadionul local, unde a venit tot mai mult public, stadionul a devenit neîncăpător.

Pe scena special amenajată se desfăsoară un Festival Interjudeţean de Folclor, cu participarea Ansamblului „Izvorașul” din Liteni, dar și a ansamblurilor din Vatra Dornei, Flămânzi, Negostina, Botoşani, asamblul Ciprian Porumbescu și un frumos concert al artistei de muzică pop-dance Lora ”

R. Credeți că pe viitor se va păstra această manifestare cămpenească?

” Pe viitor îmi doresc să se păstreze această tradiție, deși este o sărbatoare creștin ortodoxă, pentru noi cei din Liteni are o tentă mai festivă și consider că trebuie să facem eforturi deosebite să promovăm tradiția, dansul, portul, cântecul și tot ceea ce este frumos” a declarat primarul Tomiţă Onisii

De menționat faptul că pe scena special amenajată pe stadionul Ionel Pintilescu, au urcat și interpreții de muzică populară: Angelica Flutur, Calin Brateanu, Silvia Semeniuc, Petronela Petruneac, Florin Costan și mulți alți. Dintre soliști instrumentiști au fost prezenți: prof. Cristi Ruscior și Cristi Curpan.

Spectacolul s-a incheiat cu un concert susținut de artista de muzică pop-dance Lorena.

Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului

În fiecare an, în prima vineri dupa Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămaduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiției, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Leon va face ascultare și astfel, va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla fața cu această apă, iar orbul va începe să vadă.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire a construit o biserică și mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
Credincioșii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăți a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există până astăzi izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele

Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică. După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”. Astfel, s-a reținut în popor că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga „arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău. Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Galerie Video

Galerie foto

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Eveniment rutier pe DN 29A cercetat de poliţişti

La 18.11.2018, ora 06.30, în timp ce conducea autoturismul pe DN 29A, în comuna Adâncata, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.