La 9 mai s-au împlinit 136 de ani de proclamarea Independenței de Stat a României

La 9 mai s-au împlinit 136 de ani de proclamarea Independenței de Stat a României, eveniment parcă trecut în plan secund de campania electorală. Este nedrept pentru memoria unui popor atât de eroic precum poporul român să nu ne reamintim uriașul sacrificiu făcut de Armata Română la 9 mai 1977 pe câmpurile de luptă de la Plevna, Rahova și Vidin în vederea obținerii Independenței. La 9 mai 1887, în Adunarea Deputaților, Mihail Kogălniceanu a rostit, interpelat fiind de către deputatul Nicolae Fleva, următoarele:
Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare! Un moment sublim, pentru care însă, sub conducerea lui Carol I, Armata Română s-a angajat în războiul din Balcani (1877-1878), contribuind efectiv, cu multă vitejie la înfrângerea trupelor otomane comandate de către renumitul Osman –pașa. A doua zi, 10 mai 1877, Senatul României a aprobat independența României, recunoscută internațional ulterior, în cadrul armistițiului de la San Stefano (ianuarie 1878) și a Congresului de Pace de la Berlin (iulie 1878). România intra astfel, prin sacrificiul celor 10. 000 de soldați ai săi, în rândul statelor independente europene devenind o țară care se îndrepta liniștită spre implinirea unui destin istoric.

La 9 mai, România mai aniversează Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, eveniment care a pus capăt hitlerismului și fascismului pe plan european. Și în acest caz, România și-a adus o contribuție semnificativă, întrucât prin Actul de la 23 August 1944, conform istoriografiei britanice ea a scurtat războiul cu aproximativ 200 de zile. În fine, ziua de 9 mai marchează Ziua Europei. Pentru Uniunea Europeană, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. “Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”.

Organizația PRM Rădăuți

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Incendiul de la Marginea nu a fost provocat, ci a plecat de la un scurtcircuit

Incendiul din noaptea de miercuri spre joi de la Marginea, unde a ars un adăpost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.