Home / Actualitate / PESTE 2000 DE SANCŢIUNI APLICATE DE POLIŢIŞTI ÎN CADRUL PLANULUI DE MĂSURI ,,ESTIVAL 2016”

PESTE 2000 DE SANCŢIUNI APLICATE DE POLIŢIŞTI ÎN CADRUL PLANULUI DE MĂSURI ,,ESTIVAL 2016”

În baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, domnul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române a dispus ca, în această dimineaţă, la nivel naţional, poliţiştii să acţioneze, în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, în special  cu implicarea vehiculelor destinate transportului de persoane.

După ce în cadrul unei acţiuni similare, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii suceveni au aplicat în doar câteva ore 40 de sancţiuni contravenţionale, în această dimineaţă, între orele 06.00 – 10.00 poliţiştii rutieri au desfăşurat o nouă acţiune în trafic, în special pe DN2, DN17, DN2E, DN 29 dar şi pe raza municipiilor şi oraşelor de pe raza judeţului Suceava.

Au acţionat 22 de echipaje de poliţişti cu peste 40 de poliţişti rutieri.

Au fost controlate aproape 100 de vehicule pentru transport persoane şi au fost aplicate 38  de sancţiuni contravenţionale, la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice dar şi la legislaţia specifică şi incidentă transportatorilor rutieri, respectiv  OG 37/2007 şi HG 69/2012.

În cadrul acţiunii au fost testaţi cu aparatul etilotest 61 de şoferi ai unor vehicule destinate transportului de persoane. Au fost identificate 2 persoane care au consumat băuturi alcoolice, fiind sancţionate contravenţional şi fiindu-le suspendate permisele de conducere.

De asemenea, au fost 5 certificate de înmatriculare, 2 pentru defecţiuni tehnice şi 3 pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice.

Exemplu:

La data de 01.07.2016 orele 08.08 pe DN 2 E, pe raza  com. Horodnic de Sus a fost depistat microbuzul aparţinând unei societăţi comerciale ce are ca obiect de activitate transportul de persoane, condus de  un bărbat de 34 ani din com. Volovăţ care transporta 15 persoane in plus faţă de numărul de locuri.

Prevenirea şi descurajarea actelor de tulburare a liniştii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări cultural-artistice, sportive etc. sau, după caz, pe timpul vizionării diferitelor meciuri de fotbal de la Campionatul EURO 2016, precum şi prin folosirea aparaturii de sonorizare peste normele admise în zona barurilor, discotecilor şi locurilor de cazare.

Prevenirea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă în zona barurilor, discotecilor, locurilor de cazare şi a altor locuri pretabile.

Combaterea activităţilor cu caracter ilicit în zonele turistice cu aflux mare de turişti, cu precădere în sfera comerţului stradal, dreptului de proprietate intelectuală etc.

Pentru aducerea la îndeplinire a sarcinilor ce revin Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, în conformitate cu prevederile Planului general de măsuri al M.A.I. pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06-15.09.2016, toate structurile operative acţionează prin activităţi specifice pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi apărarea patrimoniului public şi privat în localităţile urbane şi rurale, în special în staţiunile turistice şi zonele de agrement.

În primele 2 săptămâni de la iniţierea Planului de Măsuri, la nivelul IPJ Suceava zilnic au acţionat peste 250 de poliţişti de ordine publică, poliţişti rutieri, din  cadrul structurilor de investigaţii criminale şi investigării criminalităţii economice.

În cadrul acţiunilor zilnice desfăşurate au fost aplicate 2049 sancţiuni contravenţionale în valoare de 713.472 lei. Au fost aplicate 337 de sancţiuni la Legea 61/1991 modificată privind ordinea şi liniştea publică, 1577 de sancţiuni la O.U.G. 195/2002 privind siguranţa rutieră şi peste 6 de sancţiuni la acte normative privind legalitatea activităţii de comerţ.

De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de aproape 20.000 lei.

Zilnic, pe drumurile publice din judeţ, poliţiştii rutieri au  acţionat, în medie cu 8 aparate radar, fiind suspendate 88 de permise de conducere, din care 15 pentru consum de băuturi alcoolice, 24 pentru depăşirea regimului legal de viteză şi 49 pentru alte abateri. Au fost retrase şi 49 de certificate de înmatriculare.

În perioada de referinţă, au acţionat, zilnic, în medie 100 de patrule de ordine publică, asigurându-se intervenţia la 1086 de evenimente – 890 sesizate prin 112 şi 196 prin alte moduri de sesizare.

Acţiunile eficiente, desfăşurate în sistem integrat, au dus la prinderea în flagrant a 44 de autori de infracţiuni. De asemenea, în perioada de referinţă au fost identificate şi cercetate în diverse cauze 225 de persoane, faţă de 9 dispunându-se reţinerea şi introducerea în arestul IPJ Suceava.

Totodată, au fost identificaţi şi prinşi 4 urmăriţi naţional şi alte 4 persoane urmărite la nivel european.

Exemple semnificative:

  1. În cadrul verificărilor efectuate la un hostel aparţinând unei societăţi comerciale din municipiul Rădăuţi, cu o capacitate de 64 locuri de cazare, au fost identificate condiţii precare de igienă precum şi dotare deficitară a camerelor de cazare, dispunându-se sancţionarea agentului economic cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei conform O.G. 21/1992 precum şi măsura complementară de oprire temporară a furnizării de servicii de cazare până la remedierea deficienţelor.
  2. A fost depistat un bărbat în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Horodnic de Jos şi care emana halenă alcoolică. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea  unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută de art. 336, alin. (1) din Codul Penal .

  1. foto estival 1La 30.06.2016 au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară emise de către Judecătoria Rădăuți referitoare la distrugerile prin incendiere comise de autori necunoscuți în noaptea de 23/24.06.2016, în dauna persoanei vătămate V. Loredana, respectiv în noaptea de 26/27.06.2016, în dauna persoanei vătămate P. Ioan, ambele din mun. Rădăuți. Față de suspectul  N. Florin, de 40 de ani, din municipiul Rădăuți, s-a dispus prin ordonanță măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore, fiind ulterior prezentat Judecătoriei Rădăuți care a emis mandatul de arestare preventivă, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.
  1. În baza planului de acțiune al Serviciului de Investigaţii Criminale a fost prins urmăritul internațional T. Ionuț, în vârstă de 31 ani, din municipiul Suceava, pe numele căruia Biroul Național SIRENE Italia a introdus o semnalare, în baza unui mandat european de arestare emis pentru comiterea infracțiunii de furt.
  2. A fost documentată activitatea infracţională a 5 tineri care au săvârşit infracţiuni de furt şi tâlhărie pe raza comunei Dumbrăveni, faţă de 4 dintre aceştia dispunându-se măsura reţinerii şi introducerea în arestul IPJ Suceava.

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acţiune pe raza județului, pe linia prevenirii și combateri ilegalităților în piețe, târguri și oboare

Joi 15 noiembri a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.