Acțiunea ,,BLOCADA”, polițiștii au aplicat peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 155.195 lei şi auconfiscat bunuri în valoare de 16.753 lei.

Poliţia Română desfăşoară în perioada 01 – 31.08.2016 acţiunea Blocada, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.

În perioada 01 – 31 august a.c., sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial se desfăşoară acţiuni preventiv-reactive, la care participă poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase. În activităţile desfăşurate, poliţiştii urmăresc prevenirea comiterii de infracţiuni, asigurarea deplasării în siguranţă dinspre/către punctele de trecere a frontierei, precum şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.

În cadrul acţiunii ,,Blocada”, în perioada 01.08. – 07.08.2016, la nivelul judeţului Suceava , au fost derulate 9 acţiuni punctuale în zone şi 42 de filtre rutiere, fiind constatate 39 de infracţiuni. Au fost constatate 18 infracţiuni de natură judiciară, 11 de infracţiuni la regimul rutier, 5 infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi 5 alte genuri de infracţiuni.

De remarcat faptul că, datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 9 infracţiuni au fost constatate în flagrant. În cadrul acţiunilor derulate au fost identificate şi confiscate 6 arme neletale şi a fost identificat un autoturism furat. Au fost aplicate 501 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 155.195 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 16.753 lei.

În scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, au fost aplicate 357 de sancţiuni la OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
Au fost reţinute 17 permise de conducere, 7 pentru depăşirea regimului legal de viteză, 3 pentru consum de băuturi alcoolice şi 7 pentru depăşiri neregulamentare şi alte abateri.
De asemenea, au fost retrase 8 certificate de înmatriculare.

Exemple:

La 08.08.2016, ora 01.00, patrula din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, a observat un autovehicul tip bus ce venea dinspre cătunul Vuliva, comuna Frătăuții Noi, către DJ 178C, care la vederea autospecialei de poliție a oprit pe partea carosabilă, a stins luminile, iar conducătorul auto a fugit din autovehicul către cătunul Vuliva.
Au fost efectuate verificări, iar în apropierea autovehiculului abandonat, pe o rază de cca 200 m, a fost identificat conducătorul auto în persoana unui tânăr de 28 ani, localnic.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal ce va fi soluționat procedural.

La 03.08.2016, ora 18.09, o echipă mixtă formată din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe raza orașului Gura Humorului, autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat de 29 de ani din comuna Moldova Sulița, care transporta material lemnos.
În urma verificării documentelor de provenienţă şi însoţire a materialului lemnos, echipa de control a constatat neconcordanţe privind specia, diametrul şi sortimentul de lemn transportat, motiv pentru care, autoutilitara a fost condusă la un depozit din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde, în urma inventarierii, specialiştii silvici au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal cantitatea de 45,61 m.c. lemn rotund de esență răşinoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, iar materialul lemnos în valoare de aproximativ 12.000 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Gura Humorului.

La 03.08.2016, în jurul orei 10.30, un echipaj din cadrul Poliției orașului Solca și a Postului de poliție Arbore, a oprit pentru control pe un drum comunal din comuna Arbore, motoscuterul condus de un minor de 16 ani, din localitate, care nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ :
Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi  cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.
Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.

Publicitate
euro tehnic -800

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Bărbat găsit carbonizat în casa care a ars

Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost găsit mort în locuința …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.