Home / Actualitate / Foto și video -13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România. Ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri și avansări în grad la Suceava

Foto și video -13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România. Ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri și avansări în grad la Suceava

Marţi, 13 septembrie, pompierii români au sărbătorit 168 de ani de la lupta din Dealul Spirii, când pompierii Capitalei, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat armata otomană venită să înăbuşe revoluţia română, reafirmând năzuinţele românilor de libertate socială, independenţă şi unitate naţională.

ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-1Evenimentul a debutat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava cu avansări în grad şi acordarea unor diplome şi distincţii pentru militarii în activitate şi a fost urmat de un ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri, la care au mai participat cadrele militare în rezervă, invitaţi şi jurnalişti. Apoi, s-au depus coroane de flori, atât la statuia „Pompierul” din faţa inspectoratului, cât şi la mormintele celor trei eroi pompieri din judeţul Suceava: sergentul major (post mortem) Vasile Popiuc din Moldova Suliţa, sergentul major (post mortem) Ioan Crăiuţ din Frumosu şi sergentul major (post mortem) Victor Ivaşcu din Sadova.

Porţile inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă s-au deschis în toate subunităţile din judeţ, iar vizitatorii s-au bucurat de prezentarea tehnicii şi a echipamentelor de intervenţie, precum şi de exerciţiile pregătite de salvatori, inclusiv de Olly, câinele pompier.

ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-8De asemenea, în contextul dublei sărbători, a Zilei Pompierilor din România, dar şi Marţi 13 – Ziua Informării Preventive, militari din cadrul inspecției de prevenire au distribuit pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă, în punctele de informare preventivă organizate în municipiul Suceava, la Shopping Center, Iulius Mall şi Centrul Comercial „Bazar”.

Cei care nu au putut să ajungă de ziua noastră, să ne viziteze, vor putea profita de următoarele activităţi care fac parte din contextul acestei sărbători, astfel:

Sâmbătă, 17 septembrie, între orele 10:00-13:00, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Unitatea de Primire Urgenţe-SMURD a Spitalului judeţean, Şcoala Postliceală Sanitară de stat şi Şcoala Postliceală Sanitară <Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt”>, vor organiza pe Stadionul „Areni”, din municipiul Suceava, un eveniment educativ, intitulat „Fii pregătit să salvezi o viaţă!”.

Sucevenii vor putea participa la diferite ateliere unde vor fi prezentate teme de acordare a primului ajutor medical, tehnici de descarcerare din autovehicule şi se va prezenta trusa medicală auto şi modele de stingătoare din dotarea autoturismelor, cu exerciţii practice de folosire a acestora. De asemenea, acţiunea se va bucura de prezenţa Caravanei SMURD – centrul de formare mobil în care se vor organiza cursuri de instruire a populaţiei pentru acordarea primului-ajutor în situaţii de urgenţă.

Duminică, 18 septembrie, vom fi onoraţi să avem alături de noi cât mai mulţi suceveni, la evenimentul înălţător din viaţa cadrelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, prilejuit de înmânarea Drapelului de Luptă. Ceremonialul militar-religios se va desfăşura pe esplanada Casei Culturii, începând cu ora 11:00. Evenimentul va fi onorat din partea Ministerului Afacerilor Interne de secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnul doctor Raed Arafat, şi din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de inspectorul general, domnul general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică. De asemenea, vor fi prezente conducerile judeţului şi municipiului Suceava şi pompieri din ţările vecine, Moldova şi Ucraina.

Festivitatea va continua cu defilarea trupelor cu cântec, pe traseul Casa Culturii – sediu Inspectorat, precum şi cu expoziţia tehnicii de luptă, pe esplanada din centrul municipiului. Tot aici, va fi expusă şi Caravana SMURD – centrul de formare mobil, unde pompierii-instructori vor prezenta participanţilor, pe lângă tehnicile de acordare a primului-ajutor medical în situaţii de urgenţă, principalele riscuri care pot afecta România, precum cutremure, inundații, incendii, dar și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față.

 

Foto

ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-3 ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-11 ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-12 ziua-de-13-septembrie-ziua-pompierilor-romani-manifestari-pompieri-suceava-8

Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Rezultatele finalei concursul judeţean „Miss & Mister Bucovina”, ediţia a VIII-a

Asociaţia de ajutorare a copiilor şi tinerilor dotaţi, talentaţi şi din sistemul de protecţie a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.