Home / Actualitate / Fîntînele, un bărbat de 49 de ani reținut pentru 24 de ore pentru nerespectarea unei hotărârii judecătorești.

Fîntînele, un bărbat de 49 de ani reținut pentru 24 de ore pentru nerespectarea unei hotărârii judecătorești.

Înmulţirea ordinelor de protecţie solicitate de către victimele violenţei intrafamiliale duce şi la eficientizarea activităţii de poliţie, prin punerea în executare a măsurilor ferme în cazul nerespectării acestora.
Ordinul de protecţie – acest instrument legislatime extrem de important a permis într-o nouă cauză documentarea activităţii infracţionale şi reţinerea agresorului.

La data de 09.11.2016, ora 09.30, Postul de Poliţie Fîntînele a fost sesizat de o femeie de 46 de ani, din comuna Fîntînele despre faptul că soțul ei, de 49 de ani, din aceeași localitate, a venit în curte și o agresează verbal. În urma verficărilor, în conformitate cu o sentință civilă din 03.11.2016, față de bărbatul de 49 de ani a fost instituit ordin de protecție care prevede printre altele ca acesta să evacueze locuința comună, să păstreze o distanță minimă de 50 metri față de soţie și fiul acestora și să păstreze o distanță minimă de 50 metri față de imobilul în care locuiește soția și fiul. La 09.11.2016, în curtea locuinței a fost identificat bărbatul care se manifesta agresiv. Acesta a fost condus la sediul subunităţii pentru cercetări.

S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea unei hotărâri judecătorești”, cu cercetarea în libertate a autorului. În cursul aceleiași zile, la ora 14,00, bărbatul de 49 de ani, din comuna Fîntînele, a încălcat din nou ordinul de protecție, respectiv s-a deplasat la locuința soţiei și a manifestat un comportament necorespunzător față de soția sa, refuzând să evacueze locuința. S-a întocmit un nou dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de „nerespectare a hotărârii judecătorești” și s-a dispus măsura reținerii pentru 24 ore a bărbatului de 49 de ani, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
Reamintim că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.

Conform legii, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, respectiv obligatii sau interdictii.

Sanctiunea nerespectarii ordinului
Incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Este cert ca la acest moment ordinul de protectie si insasi aplicarea acestei masuri reprezinta un element de noutate pentru sistemul legislativ romanesc, ca de altfel si pentru institutiile abilitate sa il puna in executie.

Prevenirea violenţei intrafamiliale este o prioritate pentru poliţişti, având în vedere implicaţiile deosebite asupra copiilor generate de comportamentul violent în mediul familial.

Publicitate
obloane din aluminiu modificat

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Mașină ajunsă în șanț după o depășire neregulamentară iar două pasagere au fost accidente

Luni dimineață, în jurul orei 08.20, în timp ce conducea autoturismul pe DN 2E, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.