Ziua Internaţională a Toleranţei în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 10 Suceava

Ieri, 16 noiembrie 2016, cu ocazia Zilei Internationale a Tolerantei, in cadrul Scolii Gimnaziale nr. 10, a avut loc un eveniment numit “Toleranta de nota 10”, ce promoveaza aceasta calitate atat la nivelul copiilor cat si al adultilor.

In anul 1995, UNESCO a proclamat ziua de 16 noimebrie ca fiind Ziua Internationala a Tolerantei.

Consilier scolar si psiholog in cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Psihopedagocica Suceava, doamna Daniela Varvara, ne-a spus cateva cuvinte despre acest proiect, care s-a desfasurat pe tot parcursul saptamanii ce includea ziua de 16 noimbrie.

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Psihopedagogica a initiat un program de informare si consiliere pe care l-a transmis in scoli. Programul a fost conceput de catre doamna profesor Elena Bujorean, dansa fiind si coordonator, si doamna profesor Maria Pavelescu. In aceasta saptamana toate cadrele didactice au desfasurat diverse activitati cu materiale de specialitate primite de la psihologi, toate avand ca scop dezvoltarea tolerantei sau promovarea valorii tolerantei ca reper de analiza si strucutrare a comportamentului democratic“, relateaza doamna Daniela Varvara.

Tot in cadrul acestui proiect a fost organizata si o “masa rotunda“, unde au fost invitati atat reprezentanti ai colectivelor de parinti si elevi, cadre didactice, cat si parinti ai unor copii cu anumite conditii speciale de invatare, care la un moment dat, au intampinat probleme de intoleranta.

Referitor la acei copii cu nevoi mai speciale, doamna psiholog spune ca legislatia si sistemul nu dezvolta reguli pentru acestia, care sa ii ajute in activitatea scolara dupa terminarea celor 8 clase si mai apoi in cariera.

Tolerenta este o atitudine activa, care este generata de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane” mai subliniaza doamna Varvara. In discutia referitoare la comportamentul copiilor si cum este influentat acesta de tehnologie, doamna psiholog puncteaza faptul ca “orice lucru facut cu masura poate fi pozitiv“. Dansa ii sfatuieste pe toti parintii sa petreaca timp cu micutii lor in aer liber, sa creeze cadre in care ei se pot misca.

Majoritatea parintilor se plang de faptul ca programa scolara este una foarte incarcata si de multe ori se pune mare presiune pe copii. De aceeasi parere este si psihologul Daniela Varvara, care ne spune ca “se pune accent pe cunostinte, nu atat pe deprinderi, pe dezvoltarea aptitutidinilor si pe viitor mi-as dori o legislatie care sa ne ajute, facuta de oameni competenti, care sa ia idei de la cei care lucram direct. Teoreticienii ar trebui sa vina sa ne intrebe pe noi, practicienii, si mai apoi din asta sa faca o teorie aplicabila macar pentru o perioada de timp“.

In final, a fost subliniat faptul ca trebuie sa stim pana unde sa mergem cu toleranta, sa nu o transformam in intoleranta, pentru ca orice lucru dus la extreme se transforma intr-unul negativ, la fel cum “la capatul oricarui pacat se afla o virtute si la capatul oricarei virtute este un pacat, iar noi sa avem un simt al masurii in toate“.

Foto

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Hoț trimis 3 ani și 8 luni la pușcărie

Poliția Municipiului Rădăuți a primit spre executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.