Expoziţia retrospectivă a artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP la Suceava

Ediția a V-a a festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii a oferit oportunitatea de a vernisa în Muzeul ”Bucovinei” din Suceava” o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele muzeului vor fi instalate fotografii de mari dimensiuni ale cunoscutul artist fotograf orădean (și pentru publicul din Suceava): Ștefan Tóth AFIAP.

Cu această ocazie pe simezele sălii ”POD” a Muzeului ”Bucovinei” vor fi instalate 45 de fotografii alb-negru și color din expoziția reprezentativă vernisată anul trecut în Muzeul Cetății și Orașușui Oradea, cu ocazia aniversării a 65 de ani de viață a cunoscutul artist fotograf orădean. Publicul vizitator va putea descoperi printre fotografiile expuse, realizate timp de 50 de ani, de la primele fotografii realizate în parcul Cișmigiu din București în anul 1968 cu aparatul de fotografiat analog, până la ultimele  fotografii digitale realizate în anul 2015 la Budapesta. În cadru expoziției sunt prezentate și fotografii care fac parte din anumite cicluri cum ar fi: ”Moartea unui Cimitir” inspirat din strămutarea  Cimitirului ”Olosig” din Oradea, sau cele realizate în urma celor 8 deplasări ale artistului fotograf efectuat în China, Japonia și Coreea de Sud. O serie de fotografii au fost realizate și cu ocazia unor deplasări de creație efectuate în diferite țări ale Europei.

Artistul fotograf afirmă că ”cele mai apropiate subiecte sufletului meu sunt imaginii realizate într-o fracțiune de secundă, care au devenit o poveste vizuală deosebită care comunică cu privitorul. Deplasările mele efectuate în China și în mod special  în Tibet mi-a oferit posibilitatea realizării unor fotografii cu totul deosebite, în care lumina joacă un rol important în compoziția fotografiei, care este cu totul altfel decât în Europa…”.

Artistul fotograf expozant a început să fotografieze de mic copil, la vârsta fragedă. Studiile în domeniul fotografiei le-a făcut sub formă autodidactă. Primele expoziții personale i-au fost organizate în Galeria revistei ”Pentru Patrie” în București (1972), apoi în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea (1973) și la ”Poligraf” Club din Oradea (1974). Dealungul anilor din creațiile sale au fost organizate zeci de expoziții personale în diferite orașe din România, Europa, Brazilia, Noua Zeelandă și Asia. În urma experiențelor acumulate a fost invitat în zeci de jurii naționale și internaționale (China, Germania, Serbia, România, Turcia, Ucraina și Ungaria).  De mai multe ori a făcut parte la Suceava  în juriile Saloanelor Internaționale ”Bucovina Mileniul III.) În paralel cu calitatea  de artist fotograf, Ștefan Tóth AFIAP a devenit și un bun manager în domeniul artei fotografie. În anul 1990 în calitate de administrator  a pus bazele unicei galerii permanente de artă fotografică din România (Galeria ”Euro Foto Art”), în care au fost vernisate peste 530 de expoziții de artă fotografică alcătuită din lucrările artiștilor fotografi din toate colțurile lumii.

În data de 08 august 2016 a fost înaugurată prima Expoziție permanentă de tehnică și artă fotografică (care îi poartă numele), în cadrul celor 7 săli din cadrul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, căruia le-a donat peste 700 de obiecte adunate în cei peste patruzeci de ani de activitate, ale căror valoare depășește 10.000 euro.

 

De-a lungul anilor artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a devenit  o personalitate reprezentativă a artei fotografice din România și din Europa. Actualmente este președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, unicul membru Regional din lume a Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), Organizație recunoscută de UNESCO și vicepreședinte  al Asociației Fotocluburilor din Ungaria (MAFOSZ), membru FIAP a șării vecine.

De asemenea este cel mai longeviv președintele celui mai reprezentativ Fotoclub din România (Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea) pe care îl conduce de 41 de ani de la fondare. După o criză de 17 de ani în care se afla Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR), a avut curajul în anul 2007 să preia soarta Asociației naționale, fiind ales președintele acestuia timp de peste 5 ani, perioadă în care a condus cu demnitate și respect cunoscuta Organizație pe care l-a predat, în urma unei decizii personale în perioada sa de glorie, în anul 2012.

Artistul fotograf expozant este membru de onoare a zeci de Fotocluburi din Europa, Brazilia și din Asia. De-a lungul anilor personalitatea  lui a fost răsplătită cu diferite distincții naționale și internaționale. Este membru de onoare la zeci de Fotocluburi din Asia, Brazilia,  Europa și România. Vernisajul expoziției personale va avea loc în prezența autorului, marți, 07 februarie la ora 10:00 la Muzeul Bucovinei, la care organizatorii îi invită pe toți iubitorii artei fotografice să participe. Publicul prezent va fi salutat de către managerul Muzeului domnul director general Ursu Constantin-Emil și artistul fotograf Vitor T. Rusu, membru al asociației ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de Școala de Arte Ion Irimescu din Suceava.

Expoziția retorspectivă a artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, organizată cu patronajul Consiliului Județean Suceava, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina (Organizație parteneră a Asociațiai Internaționale ”Euro Foto Art”) și Muzeul Bucovina, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 1 martie 2017.

Publicitate

Publicitate

 

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Aproape 1.800 de metri cubi de lemn de foc, scoși la vânzare de Direcția Silvică Suceava

Direcția Silvică Suceava anunță că scoate la vânzare aproape 1.800 de metri cubi de lemn …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.