Acțiune de prevenire și combatere a absenteismului școlar și delincvenței juvenile, la Siret

O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului.
Pentru prevenirea delincvenţei juvenile, dar şi a fenomenului de abandon şi absenteism şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, a iniţiat şi implementat la nivel judeţean Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor 2017.

După ce în cursul săptămânii trecute, poliţiştii de prevenire au lansat programul la Casa de Cultură din oraşul Siret şi au fost derulate activităţi de informare şi responsabilizare la care au participat peste 500 de elevi, poliţiştii din structurile operative de ordine publică, poliţie rutieră şi investigaţii criminale au derulat activităţi în teren pentru identificarea şi tragerea la răspundere a minorilor care încalcă legea sau care absentează de la cursuri. Astfel, în oraşul Siret, au acţionat 15 poliţişti, fiind verificate 4 unităţi de alimentaţie publică din zona unităţilor de învăţământ şi instruiţi alţi 6 administratori de baruri şi cafenele.

În cadrul acţiunilor organizate au fost depistaţi 14 elevi care absentau de la cursuri ( 4 de gimnaziu şi 10 de liceu). De asemenea, au fost identificaţi alţi 5 minori care au încălcat normele legale de convieţuire socială. Au fost întocmite 3 informări cu privire la problemele identificate către unităţile de învăţământ. Tot în cadrul acţiunii au fost întocmite 5 dosare penale şi au fost verificate 62 de vehicule identificate în zona unităţilor de învăţământ, fiind constată şi o infracţiune în flagrant privind conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

De asemenea, a fost reţinut un permis de conducere pentru neacordarea priorităţii de trecere elevilor la o trecere de pietoni. În cadrul acţiunii au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 10.000 lei. Pentru acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 modificată în valoare de 2200 lei.
La acţiunile preventive dar şi la cele operative din teren au participat şi elevii şcolilor de poliţie aflaţi în practică la nivelul Poliţiei Oraşului Siret.

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional .

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor.

 

Publicitate

Publicitate

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.