Vrei sa cumperi sau sa vinzi un imobil? Iata tot ce trebuie sa stii pentru a incheia contractul la notar public

Contractul de vanzare-cumparare este contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa-l plateasca.

Acte necesare incheierii contractului de vânzare-cumpărare la notar public:

– acte de identitate parti;

– actul de proprietate al imobilului vandut (dupa caz: contract vanzare-cumparare, contract de donatie, proces-verbal de predare-primire, act vanzare-cumparare autentificat, sentinta/decizie civila definitiva si irevocabila, titlu de proprietate, certificat de mostenitor etc.);
– certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administratia Financiara competenta, din care sa rezulte ca proprietarul este la zi cu platile către Stat. Administratia Financiara competenta este cea la care se plateste impozitul anual pentru imobil. Certificatul fiscal este valabil pana la sfarsitul lunii in curs;

– documentatia cadastrala a bunului imobil (fisa bunului imobil si planul de amplasament, respectiv planul releveu), intocmita de un expert cadastral autorizat;

– extrasul de carte funciara – obtinut prin intermediul biroului notarial – valabil 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii;

– certificatul de performanta energetica, eliberat de un auditor energetic atestat;

– in cazul apartamentelor, adeverinta eliberata de asociatia de proprietari sau locatari care sa arate ca proprietarul este la zi cu datoriile fata de aceasta (intretinere, cheltuieli, reparatii, cheltuieli comune etc.).

Cine plateste cheltuielile necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare la notar public?

 

Cheltuielile necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare, respectiv onorariul achitat la notar public, ramane in sarcina cumparatorului, urmand ca impozitul datorat statului sa fie achitat de către vanzator. Totodata cumparatorul va trebui sa achite taxa de cadastru in vederea intabularii imobilului achizitionat pe numele sau.

Contractul de vanzare este contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa-l plateasca. Insa exista si posibilitatea incheierii la notar public a unui contract de vanzare-cumparare cu plata in rate, in urmatoarele conditii:

– Atunci cand, intr-o vanzare cu plata pretului in rate, obligatia de plata este garantata cu rezerva dreptului de proprietate, cumparatorul dobandeste dreptul de proprietate la data achitarii ultimei rate din pret; riscul bunului este insa transferat cumparatorului de la momentul predarii acestuia.

– In lipsa unei intelegeri contrare, neplata unei singure rate, care nu este mai mare de o optime din pret, nu da dreptul la rezolutiunea contractului, iar cumparatorul pastreaza beneficiul termenului pentru ratele succesive.

– Cand a obtinut rezolutiunea contractului pentru neplata pretului, vanzatorul este tinut sa restituie toate sumele primite, dar este indreptatit sa retina, pe langa alte daune-interese, o compensatie echitabila pentru folosirea bunului de catre cumparator.

– Atunci cand s-a convenit ca sumele incasate cu titlu de rate sa ramana, in tot sau in parte, dobandite de vanzator, instanta va putea totusi reduce aceste sume, aplicandu-se in mod corespunzator dispozitiile referitoare la reducerea de catre instanta cuantumului clauzei penale.

Totodata, partile pot incheia la notar public o promisiune sinalagmatica de vanzare-cumparare. Acesta este un contract in care ambele parti, denumite promitent-vanzator si promitent-cumparator, se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit, contractul de vanzare-cumparare, avand ca obiect bunul ce face obiectul intelegerii; reprezinta obligatia de “a face“.

Pentru garantarea incheierii viitoare a contractului de vanzare-cumparare la notar public se poate da promitentului vanzator un avans constand in o suma de bani. In caz de neexecutare a promisiunii, din cauza promitentului – vânzător se va returna suma, iar daca neexecutarea se datoreaza culpei promitentului-cumparator se va pierde avansul dat.

De asemenea, daca promitentul refuza sa incheie contractul promis la notar public, instanta, la cererea partii care si-a indeplinit propriile obligatii, poate sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, atunci cand natura contractului o permite, iar cerintele legii pentru validitatea acestuia sunt indeplinite.

Acte necesare incheierii promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare:

  • acte de identitate parti;
  • acte de proprietate – contract de vanzare-cumparare, proces verbal de predare-primire, hotarare judecatoreasca, titlu de proprietate, certificat de mostenitor ;
  • extras de carte funciara pentru informare

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

O șoferiță s-a răsturnat cu mașina la Cajvana din cauza vitezei neadaptate

Joi, 18 aprilie, în jurul orei 10:00, lucrătorii Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.