Home / Actualitate / Evaluarea activității I.G.I pe linie de migrație, în primul semestru 2017

Evaluarea activității I.G.I pe linie de migrație, în primul semestru 2017

În primul semestru al anului 2017, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Migrație au asigurat managementul șederii în România pentru 114.980 persoane, dintre care 66.749 din state terțe și 48.231 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați aproximativ 1500 de străini cu ședere ilegală, emise 836 de decizii de returnare și instituite peste 500 de consmene de nepermitere a intrării în România.

Totodată, polițiștii de imigrări au depistat 345 de străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale și au aplicat 322 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.200.0000 de lei.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 6530 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, cu 10,2 % mai mult ca în anul precedent. Au fost avizate favorabil 4404  de cereri de viză, dintre care 1982 de lungă şedere şi 2422 de scurtă şedere.

În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 1670 avize de muncă/detaşare, pentru lucrători permanenţi, detașați, înalt calificaţi, ICT şi sezonieri. În urma celor 474 de acțiuni care au vizat combaterea muncii nedeclarate, au fost depistați 345 de străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale și au fost aplicate 322 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.260.500 lei (58.200 lei –străinilor depistaţi; 1.202.300 lei – angajatorilor).

În ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, a fost asigurat managementul șederii în România pentru 114.191 persoane, dintre care 66.749 străini din state terțe și 48.231 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, aflați în evidențele instituției. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Totodată, în primul semestru al anului 2017, au fost înregistrate 11.329 de cereri pentru prelungirea dreptului de ședere, depuse de cetățeni din state precum Turcia, China, Republica Moldova, Israel, Repuplica Serbia, SUA, Ucraina, Siria, Filipine și Albania.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 2052 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați cu şedere ilegală 1497 de străini, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului 2016. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 836 decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României. De asemenea, pentru 543 de persoane a fost aplicată măsura de nepermitere a intrării în țară pentru diferite perioade de timp.

Totodată, în perioada de referinţă, 230 de cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă, aceștia provenind din state precum Pakistan, Irak, Turcia, Republica Moldova, Vietnam, Afganistan, fiind înregistrată o creștere cu 11% față de anul precedent. În cazul străinilor care nu au putut fi îndepărtați în termen de 24 de ore, se constată o creștere cu un procent de 30%, fiind întocmite documente de luare în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre pentru 282 de persoane.

Ca și alternativă la îndepărtarea forțată, 57 de migranți au optat pentru programul de repatriere voluntară umanitară și au părăsit țara noastră la o dată stabilită de comun acord cu Organizația Internațională pentru Migrație.

În perioada de referință, patru ofițeri din cadrul Direcției Migrație au reprezentat România în operațiunile desfășurate la frontierele externe ale UE, participând la misiunile sub egida Frontex, din Grecia și Italia.

 

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

ACŢIUNE DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR RUTIERE CU IMPLICAREA CONDUCĂTORILOR DE VEHICULE CU TRACŢIUNE ANIMALĂ

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere de către …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.