Home / Actualitate / Cu 10% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în primul semestru al anului 2017

Cu 10% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în primul semestru al anului 2017

346 de botoşăneni, dintre care 74 copii, au fost salvaţi de pompieri în primul semestru al anului 2017, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte3035 persoane dintre care 84 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

În prima jumătate a anului, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 5.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ aceeași perioadă a anului 2016, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 10 %.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 265 incendii, 3.044 intervenţii SMURD, din care 416 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 14 intervenţii la accidente rutiere, 20 misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 12 misiuni de asanare muniţiei neexplodate, 12 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundațiivânt puternic, înzăpeziri), 220 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, transport apă menajeră, etc.), 148 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă și 1.216 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

În 326 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 11 persoane, dintre care patru adulți, au decedat în urma unor incendii.

 De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

 

Mai multe incendii decât în semestrul I 2016

 

În primele șase luni ale anului 2017, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 265 de incendii, cu 21% mai multe decât în perioada de referință a anului precedent (219 incendii în 2016). Dintre acestea, 34 au fost incendii de vegetație uscată. 165 de incendii au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Cele mai frecvente cauze care au generat incendii în prima jumătate a anului 2017 sunt: coș, burlan de fum defect – 77; instalații/aparate electrice defecte – 50; foc deschis în spații deschise/închise – 29; mijloace/sisteme de încălzire nesupravegheate – 20; cenușă, jar și scântei – 13; acțiune intenționată – 12; fumatul în locuri nepermise – 11; jocul copiilor cu focul – 6, etc..

153 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, opt dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, a fost estimată la peste 24.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 2.500.000 lei.

Din cele 265 de incendii înregistrate anul trecut la nivelul judeţului Botoşani, 196 s-au produs la locuinţe şi anexe gospodărești.

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în prima jumătate a anului 2017 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

 

S.M.U.R.D.

 

În primul semestru al anului 2017, 3035 de botoşăneni, dintre care 84 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 16 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, în primele șase luni, 413 de persoane, dintre care nouă copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştinţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.

Au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.

În prima jumătate a anului 2017, ca urmare a solicitărilor medicale, 44 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

 

Alte intervenții

 

În primele șase luni ale anului 2017, botoșănenii au apelat la pompieri și atunci când au avut viața sau bunurile în primejdie și din alte cauze, cum ar fi inundații sau fenomene meteo periculoase, muniție rămasă neexplodată, etc..

În total, au fost executate 352 de intervenții/misiuni pentru: înlăturarea efectelor inundațiilor sau fenomenelor meteo periculose, salvarea unor animale din medii ostile vieții, salvarea/degajarea persoanelor blocate în apartamente, imobilizate, debloarea ușilor de acces în apartamente, transportul persoanelor bolnave, asanarea fântânilor, degajarea arborilor și a elementelor de construcție, a țurțurilor, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată și prevenirea unor situații de urgență pe timpul unor manifestări cu public numeros.

La acestea se adaugă 1.216 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

 

Publicitate
celilad-macheta

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

ACŢIUNE DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR RUTIERE CU IMPLICAREA CONDUCĂTORILOR DE VEHICULE CU TRACŢIUNE ANIMALĂ

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere de către …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.