Home / Actualitate / Peste 300 de kg de ciuperci confiscate de poliţiştii, au fost verificate peste 100 autovehicule de transport și controlate 14 societăți comerciale cu obiect de activitate achiziția și comercializarea ciupercilor și fructelor de pădure

Peste 300 de kg de ciuperci confiscate de poliţiştii, au fost verificate peste 100 autovehicule de transport și controlate 14 societăți comerciale cu obiect de activitate achiziția și comercializarea ciupercilor și fructelor de pădure

În  România  activitatea  de  recoltare şi  valorificare a speciilor de plante sălbatice este reglementată   prin   Ordinul  410  din  2008  şi nu  este  una  simplistă. Conform  acestuia şi a legii  de  protecţie  a  mediului,  ciupercile  nu  pot  fi  culese  decât  de  către  persoanele fizice sau  juridice care sunt  autorizate  de  către  Agenţia de Protecţia Mediului. Pentru ca această autorizaţie  să  fie  primită  este  nevoie  ca înainte  să se efectueze o serie de studii de evaluare speciilor existente în zona de recoltare.

Sunt multe persoane care comercializează ilegal ciuperci. Existând deja zone tradiţionele în judeţ unde aceşti comercianţi ambulanţi stau pe marginea drumului. Cei care cumpără nu au nici o garanţie că sunt comestibile sau dacă printre ele nu s-a strecurat şi un exemplar dintr-o specie otrăvitoare.

Pentru prevenirea şi combaterea efectelor nocive generate de acst tip de activitate, la data de 14.09.2017, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, ai Serviciului de Investigarea Criminalității Economice și ai polițiilor municipale și orășenești, la care au fost cooptați și jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava au organizat o acțiune pe raza județului în zonele unde se achiziționează, transportă și comercializează ilicit ciuperci și fructe de pădure.

În cadrul acţiunii au fost controlate 14 societăți comerciale cu obiect de activitate achiziția și comercializarea ciupercilor și fructelor de pădure. De asemenea, au fost verificate 110 autovehicule de transport. Au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale în valoare de 35.725 lei. Totodată a fost confiscată cantitatea de  311,02 kg ciuperci.

Au mai fost confiscate şi alte bunuri în valoare de circa 570 lei, constând în produse agroalimentare.

Exemplu:

Un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DN 18, pe raza comunei Cârlibaba, autoturismul condus de un bărbat de 67 de ani, din comuna Iacobeni, care transporta cantitatea de 305,80 kg. ciuperci, achiziționată de la mai multe persoane în vederea comercializării, fără a deține aviz de însoțire. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990, iar cantitatea de ciuperci a fost confiscată și predată unei unități de profil.
Consumând ciuperici cumpărate de la persoane neautorizate îţi asumi un risc enorm.        Efectele ciupercilor otrăvitoare asupra corpului uman pot duce chiar la decesul persoanei.

Pe lângă aceste considerente, comercilizarea ilegală generează şi alte riscuri şi vulnerabilităţi asociate infracţionalităţii.

Pentru ca efectele consumării de ciuperci necomestibile să fie diminuate şi pentru ca persoanele fără autorizaţie să fie oprite din activitate, cadrul legislativ prevede amenzi severe atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoanele juridice.

 

Publicitate

Compex Turistic Lidana
pensiuneaLidanaVamaBucovina

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Eveniment rutier cercetat de poliţişti

La 19.07.2018, ora 12.20, în timp ce conducea autoturismul în Piața Agroalimentară din municipiul Vatra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.