Foto: Țigări de contrabandă ascunse în roţi de rezervă, banchete, caroserii dar și în canistre de plastic

Ieri, 15 octombrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Vicovu de Sus, judeţul Suceava, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 13.00, lucrătorii noştri au observat pe direcţia localităţii Vicovu de Sus, patru persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interiorul ţării, transportând colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor în cauză, efectuând somaţiile legale prin voce, moment în care acestea au abandonat coletele şi au încercat să fugă.

Pentru reținerea bărbaților care nu s-au supus somațiilor prin voce, lucrătorii noștri au folosit armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea celor patru persoane, care au fost identificate ca fiind cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 26 şi 34 de ani.

Imediat au fost informate și autoritățile de frontieră ale statului vecin, concomitent cu dispunerea unor măsuri de cercetare a zonei, ocazie cu care au fost descoperite patru colete care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană.

S-a luat măsura conducerii celor patru cetăţeni ucraineni împreună cu coletele la sediul poliției de frontieră unde, în urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că acestea conţin 4.250 pachete ţigări, marca Marble, de provenienţă ucraineană.  Marfa, în valoare de 49.725 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

Cei patru cetățeni ucraineni sunt cercetați de către polițiștii de frontieră sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat și contrabandă în formă agravantă.

Lucrarea penală a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți în vederea soluționării legale.

În seara zilei de 15 octombrie, în baza acordului de readmisie încheiat între comunitatea U.E. și Ucraina, cei patru cetățeni ucraineni au fost predați de polițiștii de frontieră români autorităților de frontieră ucrainene.

 

În seara zilei de sâmbătă, 14 octombrie a.c., la nivelul Sectorului P.F. Halmeu s-a desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu tutun. Astfel, pe timpul nopții, în apropierea parcului din comuna Halmeu au fost observate patru autoturisme care staționau, iar la vederea polițiștilor de frontieră, șoferii acestora s-au urcat într-un alt autoturism și au plecat, abandonându-și mijloacele de transport.

Deoarece polițiștii de frontieră aveau suspiciuni ca exista țigări de contrabanda in cele patru mașini, au solicitat sprijinul lucrătorilor vamali și al unui echipaj canin din cadrul Biroului Vamal Halmeu, care au efectuat o verificare asupra autoturismelor abandonate, cu ajutorul câinelui specializat în detecţia de tutun. Acesta din urmă a semnalat prezența de produse din tutun în interiorul mașinilor, motiv pentru care cele patru mașini au rămas sub supravegherea polițiștilor de frontieră din cadrul S.P.F. Halmeu.

În dimineața următoare, cei patru conducători auto s-au întors pentru a-și recupera mașinile, iar polițiștii de frontieră au verificat vehiculele, în prezența proprietarilor, fiind astfel descoperite, ascunse în diferite locuri special amenajate, mai multe pachete cu țigări.

Drept urmare cele patru persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, domiciliate pe raza județului Satu Mare, împreună cu autoturismele în cauză au fost conduse la sediul sectorului pentru continuarea cercetărilor.

Astfel, în cele patru mașini au fost descoperite, ascunse în locuri special amenajate în caroseria mașinii, în locul roților de rezervă, în canistre de plastic, într-un difuzor, în scaunele și banchetele mașinilor și în caroseriile acestora cantitatea de 8.461 pachete cu țigări, de proveniență ucraineană, în valoare de 38.200 lei.

Trei dintre persoanele în cauză sunt cercetate de polițiștii de frontieră pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, iar a patra persoană a fost sancționată contravențional de către organele vamale cu amendă în cuantum de 20.000 lei.

De asemenea, trei dintre autoturismele folosite pentru transportul țigărilor au fost indisponibilizate la sediul poliției de frontieră în vederea continuării cercetărilor.

 

În aceeași zi, pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, lucrători din cadrul S.P.F. Vicovu de Sus – ITPF Sighetu Marmaţiei, au descoperit abandonată, în apropierea frontierei de stat, într-un lan de porumb,  cantitatea de 1.000 pachete ţigări, marca Marble Red de provenienţă  ucraineană.

Ţigările, în valoare de 11.700 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se efectuează cercetări în vederea identificării şi reţinerii tuturor persoanelor implicate.

 

Galerie  foto

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

3 suspecți de fapte de furt au ajuns în arestul IPJ Suceava

Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a organizat, la primele ore ale zilei de 26 martie, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.