Şcoala „Mihai Eminescu” din Băneşti s-a transformat pentru o zi în „Cămara bunicii”

Miercuri, 25 octombrie 2017, la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Bănești, s-a desfașurat o activitate de tip educativ ce are la bază promovarea unei alimentații bazate pe produse tradiționale. Elevi şi profesori au concurat pentru a demonstra că în cămara propriilor bunici sunt cele mai prețuite produse culinare, făcute după o rețetă originală. Astfel au realizat standuri și au expus produse tradiţionale: gemuri, sucuri și compoturi naturale, dulcețuri, murături, plăcinte, colăcei. Nu au lipsit din decor fructele, iar ca peisajul sa fie specific, acesta a fost ornat cu produse de sezon dovlecei, știuleți, coceni etc.

Domnul director Silviu Mihai a precizat ca: “Proiectul a fost inițiat în urmă cu câțiva ani de domnișoara profesoara de limba româna Mihaela Galan și a avut drept obiective, o acţiune plecată din dorinţa de a promova mâncarea sănătoasă, a tradițiilor, portul şi meşteşugurile străvechi. An de an, elevii, împreună cu parinții și bunicii, pregătesc și aduc în școală, produse bazate pe alimente naturale și fiecare clasă are amenajat un stand cu produse, compoturi, dulceața, placinte și altele”.

Prezent la această activitate, Bodnaru Nicolae, profesor la școala din Bănești a declarat pentru Info Suceava că această acțiune pleacă din dorința de a promova mâncarea sănătoasă, portul traditional și meșteșurile străvechi.

„Cămara bunicii este un proiect educațional aflat la a IV-a editie. În fiecare an copii au participat la această competiție, care constă în promovarea produselor tradiționale românesti, autentice, a unei alimentații sănătoase și a portului popular. De fiecare dată elevii au dat dovadă de entuziasm. În fiecare an am avut invitati elevi si de la alte scoli.  Anul acesta au fost prezenți copii din Corocăiești. Ne propunem ca și în anii următori să păstrăm frumoasa tradiție și să avem alături mai multe școli din împrejurimi pentru a promova această activitate în comunele alăturate.”, a încheiat Bodnaru Nicolae.

 Scopul activității este promovarea produselor tradiționale românești pentru formarea deprinderilor de a alege și consuma produse sănătoase de către tânăra generație. Elevii s-au arătat deosebit de încântaţi de activitate, au demonstrat că le place mâncarea sănătoasă, îndemnându-i şi ceilalţi să aibă o alimentaţie corectă. Proiectul de astăzi, a avut ca și participanți toate clasele școlii, dar și o grupă de la Școala Gimnazială din Corocăiești, iar cei care au desemnat câștigătorii, juriul, au fost jurnalistul Gabi Ghincea, domnul Dan Fărtăiş cunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional drept unul dintre cei mai buni în domeniul său, respectiv „restaurare în piatră, sticlă şi ceramică” , și doamna profesoară de desen Paveliuc Florența.

Câștigători au fost toți, prin prezența la această activitate, însă cei care s-au făcut remarcați au prin primele trei locuri, au fost elevii clasei a VII-a din Bănești obținând locul I, diriginte fiind doamna Stupiuc Mariana, locul II a revenit eleviilor din clasa a VII-a B diriginte doamna Marțineac Elena,  iar pe locul III s-a situat elevii clasei a VI-a diriginte doamna Zettel Nicoleta.

Evenimentul a avut ca rezultat mobilizarea elevilor și dezvoltarea cunoștințelor în materie de gastronomie și tradiție populară

Foto

   

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.