ATENŢIE LA TRANZACŢIILE ONLINE DE BLACK FRIDAY!

Având în vedere faptul că vor urma campanii de reduceri ale comercianților din mediul online, trebuie să ştii cum să cumperi în siguranţă. Inspectoratul de Poliţie Județean Suceava vă recomandă să respectaţi câteva reguli pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor în mediul online:

  1. Folosiţi autentificarea multi-factor pentru toate conturile online

Acest lucru înseamnă că, pe lângă parolă, va trebui să introduceţi un cod de verificare pe care îl veţi primi pe e-mail sau SMS atunci când veţi dori să accesaţi conturile.  Dacă un site observă că cineva încearcă să intre în contul dvs. de pe un dispozitiv nou, se va trimite un cod de verificare pentru a se asigura că într-adevăr sunteţi dvs.

  1. Nu faceţi cumpărături online când sunteţi conectat la reţele Wi-Fi publice

Reţelele Wi-Fi publice sunt de cele mai multe ori nesigure şi pot fi atacate cu uşurinţă de hackeri pentru a obţine datele personale ale utilizatorilor. Dacă folosiţi o astfel de reţea este recomandat să utilizaţi şi un serviciu VPN (reţea privată virtuală), care vă va cripta datele.

  1. Asiguraţi-vă că site-ul are certificat SSL (foloseşte https în loc de http) înainte de a face tranzacţii financiare

Site-urile care au certificat de securitate SSL (folosesc https://) protejează informaţiile personale introduse de utilizatori, un aspect foarte important de care ar trebui să ţineţi cont.

  1. Menţineţi antivirusul actualizat

Pentru a fi cu un pas înaintea hackerilor care dezvoltă noi metode pentru a ataca dispozitivele, instalaţi update-urile pentru programele de protecţie imediat ce acestea sunt disponibile.

  1. Schimbaţi periodic parolele şi folosiţi parole unice pentru fiecare cont în parte

Aceasta este o practică esenţială pentru a evita să deveniţi victime ale atacurilor online, hackerii profitând de faptul că mulţi oameni folosesc o singură parola pentru toate conturile lor.

  1. Nu accesaţi linkuri şi fişiere necunoscute

Reamintim pericolul email-urilor de tip phishing, care folosesc linkuri şi fişiere false pentru a obţine acces la datele personale ale victimei.

  1. Nu uitaţi să schimbaţi parolele setate de producători pentru toate programele pe care le folosiţi

Producătorii folosesc parole simple (ex. „parola123” sau „admin”), care sunt printre primele pe care hackerii le încearcă atunci când vor să vă atace dispozitivele prin intermediul acestor programe.

  1. Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere

Păstraţi o evidenţă a tranzacţiilor efectuate pe Internet, inclusiv a adresei paginii de Internet a comerciantului. Numeroase magazine online trimit clienţilor mesaje pe e-mail cu detaliile achiziţiei efectuate – asiguraţi-vă că le-aţi salvat sau imprimat.

Înainte de a face achiziţia, citiţi politica de livrare şi returnare, care ar trebui să se afle pe pagina de Internet a comerciantului. Cautaţi un număr de telefon sau o adresă de e-mail şi notaţi-le în cazul în care aveţi nevoie de informaţii suplimentare.

  1. Evitaţi mailurile cu oferte neobişnuite

În perioada reducerilor puteţi primi e-mailuri cu oferte înşelătoare, de obicei prea avantajoase ca să fie adevărate, sau cu informări despre probleme cu o comandă sau un cont de cumpărături. Acestea sunt cele mai întâlnite metode prin care infractorii cibernetici încearcă să vă facă să accesaţi link-uri care nu ar trebui să fure informaţii personale sau să vă infecteze dispozitivele.

  1. Nu divulgaţi codul PIN

La o tranzacţie online cu cardul nu vi se solicită codul PIN sau parola de internet banking. PIN-ul se foloseşte doar la bancomate şi la terminale de plată.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.