Home / Actualitate / Acţiune de prezentare a unor elemente legislative și reducere a riscului victimal la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Acţiune de prezentare a unor elemente legislative și reducere a riscului victimal la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, împreună cu 10 poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi au desfăşurat la data de 24 noiembrie 2017 o acţiune pentru creşterea gradului de informare şi reducerea riscului victimal pentru persoanele aflate în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Persoanele aflate în centru prezintă un risc victimal crescut, mai ales pe perioada iernii prin prisma diferenţelor de ordin climatic, dar şi din punct de vedere al conştientizării şi însuşirii cadrului legislativ naţional, fiind necesare măsuri de promovare a incluziunii sociale şi informare cu privire la modalităţile legale de gestionare a unor probleme. Scopul acţiunii a fost creşterea gradului gradului de siguranţă a persoanelor aflate în centru, dar şi însuşirea unor repere legislative naţionale minime care să faciliteze integrarea migranţilor şi să îi protejeze de riscul infracţional şi victimal.

Totodată a fost promovat numărului unic de urgenţă 112 şi a modalităţile de sesizare a faptelor antisociale. Cele peste 80 de persoane aflate în centru au fost informate cu privire la normele minime din domeniul rutier, dar şi cu privire la legislaţia incidentă infracţiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului. Persoanele solicitante de azil au fost informate cu privire la specificitatea obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă în Bucovina şi cu privire la modalităţile de evitare a unor situaţii conflictuale.
Acţiunile de informare şi prezentare a reperelor legislative şi a recomandărilor preventive au fost derulate în parteneriat cu reprezentanţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi facilitate de prezenţa unor interpreţi şi traducători autorizaţi în dialectele vorbite de beneficiari.

Toate persoanele din centru au primit materiale bilincve (în română şi engleză), inclusiv formulare de solicitare a unor ordine de protecţie sau alte materiale specifice instrumentelor legislative române. Spre satisfacţia poliţiştilor, acţiunea a fost extrem de bine primită, persoanele solicitante de azil iniţiind discuţii interactive şi exprimând experienţe de viaţă din cele mai triste pe care le-au trăit până să ajungă în centru.

Acţiunea poliţiştilor nu s-a rezumat doar la activităţile din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, între orele 10.30 – 16.00 efectuându-se controlul localurilor publice din zona adicentă Centrului pentru prevenirea faptelor cu violenţă, tulburarea ordinii şi liniştii publice etc.

De asemenea, în intervalul orar 11.00 – 16.00 au fost efectuate activităţi de control al traficului rutier pe căile de acces către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi au fost stabilite puncte de intervenţie în caz de eveniment.
Au fost verificate şi efectuate instructaje cu personalul şi administratorii a 6 societăți comerciale, farmacii, baruri și săli de jocuri din zona centrului.
Pentru unele nereguli constate în cadrul acţiunilor de control au fost aplicate şi 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.350 lei.

Identificarea grupurilor vulnerabile este o prioritate a poliţiştilor suceveni, astfel de acţiuni de prevenire şi informare desfăşurate în sistem integrat de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile operative urmând a fi desfăşuratze şi în perioada următoare, astefel încât mesajul preventiv să fie directionat cu eficienţă către beneficiari.

 

Publicitate

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

O gospodărie din Vatra Dornei distrusă de un incendiu

Militarii Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *