Home / Actualitate / Foto-video: Trei persoane, surprinse de o avalanșă în Călimani, în zona Gura Haitii.

Foto-video: Trei persoane, surprinse de o avalanșă în Călimani, în zona Gura Haitii.

Trei persoane au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani, în zona Gura Haitii, sub Vârful Pietrosu. O avalanșă în Munții Călimani a surprins, vineri 01 decembrie a.c., trei persoane. Este vorba despre  salvamontiștii Lucian Drăgan, Liviu Sorin Pandelea și Nathy Josse.

Cele trei persoane participau la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională. Salvamontiştii dorneni au organizat o acţiune caritabilă, de 1 decembrie – Ziua Naţională a României. Aceştia au invitat oamenii să li se alăture la acţiunea de arborare a drapelului României pe cele patru vârfuri din Ţara Dornelor: Suhard, Călimani, Giumalău şi Bistriţei.

Cei ce au dorit să participe la „cucerirea” celor patru vârfuri au fost încurajaţi să ofere o donaţie către Mihnea Coman, un băiat de şase ani, diagnosticat cu atetoză. Steagul tricolor este înălțat de salvamontiștii din Vatra Dornei pe cele patru vârfuri ce delimitează Țara Dornelor, Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, în fiecare an, din anul 2013. Una dintre victimele  avalanșei, Lucian Drăgan a reușit să anunte  Salvamont Vatra Dornei şi să spună ce s-a întâmplat.

Au fost mobilizate forțe impresionante la operațiunea de căutare, formate din 46 pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontisti din Vatra Dornei si de la Consiliul Judetean, 6 militari de la UM Rosu, 5 lucratori de la Ocolul Silvic Vatra Dornei si 2 de la Rezervatia Calimani,  10 autospeciale, 2 autosenilate, o ambulanta SMURD, un cuplu chinotehnic si mai multe autoturisme de teren. Se folosesc generatoare cu un balon pt iluminat si telefoane satelitare pt zonele fara semnal, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plutonierul adjutant Alin Găleată.

În jurul orei 20.30 a fost găsită a doua persoană, salvamontista Nathy Josse, însă din păcate, după mai multe manevre de resuscitare, a fost declarat decesul.

utările pentru găsirea celei de a treia persoane au fost sistate în jurul orei 01.30 din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Foto

Video

 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

O gospodărie din Vatra Dornei distrusă de un incendiu

Militarii Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *