Home / Actualitate / Activitatea de prevenire a faptelor antisociale desfasurata de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani

Activitatea de prevenire a faptelor antisociale desfasurata de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani

Prevenirea faptelor antisociale de către personalul Inspectoratului de Jandarmi de Judeţean Botoşani are un caracter prioritar şi reprezintă ansamblul activităţilor organizate şi desfăşurate de personalul instituţiei noastre în vederea identificării şi înlăturării posibilelor cauze sau situaţii de natură a genera sau favoriza săvârşirea faptelor cu caracter penal sau contravenţional.

În anul 2017, activităţile de prevenire a faptelor antisociale s-au desfăşurat în cadrul proiectelor, programelor sau campaniilor de prevenire şi s-au concentrat, în principal, pe următoarele direcţii de acţiune:
-prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice, cultural – artistice;
-prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestărilor sportive;
-prevenirea violenţei în instituţiile de învăţământ;
-prevenirea delicvenţei juvenile;
-prevenirea consumului de droguri sau alte substanţe halucinogene.

Personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani desfăşoară acţiuni de prevenire a faptelor antisociale în zona de responsabilitate, pe timpul executării atribuţiilor specifice, după cum urmează:
-cu ocazia executării atribuţiilor specifice de către lucrătorii din compartimentul prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi/sau de către personalul desemnat;
-cu ocazia asigurării ordinii publice la adunări sau aglomerări de persoane din spaţiul public;
-cu ocazia desfăşurării misiunii de menţinere a ordinii publice;
-pe timpul executării misiunii de pază şi protecţie instituţională, în posturile care implică relaţionarea cu cetăţenii;
-cu ocazia participării la simpozioane, mese rotunde, grupuri de lucru constituite la nivelul organismelor administrative locale, instituţiilor de învăţământ sau la nivelul organizaţiilor nonguvernamentale;
-în alte situaţii care impun desfăşurarea unor astfel de activităţi.

Activităţile de prevenire a faptelor antisociale se desfăşoară prin:
-distribuirea de pliante informative, broşuri, flyere, afişe, bannere etc.;
-diseminarea informaţiilor legislative şi temelor specifice în cadrul unor şedinţe de informare prin: expuneri, dezbateri, prezentări power-point / materiale video;
-diseminarea unor modele comportamentale adecvate sau a consecinţelor săvârşirii unor fapte antisociale prin intermediul reţelelor de socializare: Facebook, Twitter şi YouTube
-utilizarea panourilor / ecranelor publicitare amplasate în spaţiul public aparţinând autorităţilor publice locale sau altor instituţii.
-folosirea sistemului de pregătire tip releu, în special în cadrul asociaţiilor de proprietari, membrilor galeriilor de fotbal, participanţilor la manifestări sportive, personalului societăţilor comerciale cu vulnerabilităţi la săvârşirea unor fapte antisociale, reprezentanţilor organizaţiilor cu caracter sindical etc.
-distribuirea unor materiale de pregătire, pe bază de proces-verbal, către conducătorii entităţilor menţionate mai sus, care devin astfel vectori de pregătire, transmiţându-le către ceilalţi cetăţeni.
-Activităţile se desfăşoară atât în mod independent, cât şi în cooperare cu instituţii cu atribuţii în domeniu şi cu care sunt instrumente de colaborare.

În cursul anului 2017, la nivelul unităţii s-au organizat şi desfăşurat următoarele campanii de prevenire:
Invitaţie la Fair-Play! – 48 de activităţi preventive care au vizat 2600 de persoane, în 48 de arene sportive, cu următoarele obiective:
– diminuarea violenţei în incinta arenelor sportive sau în zona imediată a acestora;
– informarea participanţilor la manifestările sportive cu privire la faptele de natură penală şi contravenţională care pot fi săvârşite şi consecinţele acestora.
Şcoala în siguranţă! – 41 de activităţi preventiv- educative care au vizat 965 elevi, în 41 de instituţii de învăţământ, cu următoarele obiective:
– îmbunătăţirea modului de comportare şi exprimare al elevilor din învăţământul preuniversitar pe timpul prezenţei în şcoală;
– îmbunătăţirea disciplinei în şcoală şi reducerea/eliminarea violenţelor şi absenteismului şcolar;
– conştientizarea elevilor cu privire la consecinţele unor comportamente antisociale.
Adolescenţă fără delincvenţă! – 47 de activităţi preventiv – educative care au vizat 1102 elevi, în 47 de instituţii de învăţamânt, cu următorul obiectiv:
– informarea minorilor cu privire la principalele fapte antisociale care pot fi săvârşite de către aceştia şi implicaţiile pe care le au asupra viitorului lor.
Împreună pentru siguranţă! – 109 activităţi preventive care au vizat 10847 persoane, la 109 manifestări publice cu diferite ocazii, unde au fost asigurate măsuri de ordine de către jandarmi, cu următorul obiectiv:
– informarea cetăţenilor cu privire la principalele drepturi şi libertăţi;
– principalele drepturi şi obligaţii ce decurg din normele de convieţuire socială.
Fii conştient, nu dependent!- 7 activităţi preventiv- educative care au vizat 160 elevi din 7 instituţii de învăţamânt, cu următoarele obiective:
– creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a elevilor în vederea preîntâmpinării consumului de droguri;
– creşterea nivelului de informare a elevilor privind răspunderea penală în cazul deţinerii sau consumului de substanţe interzise.
În luna decembrie a.c., inspectoratul a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Botoşani, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoşani, cu un număr de 3000 de materiale informative care vor fi folosite/distribuite cu ocazia desfăşurării activităţilor preventiv – educative pe direcţiile de acţiune stabilite, astfel:
– 1000 buc. pliante informative Siguranţa ta;
400 buc. afişe pentru activităţi sportive Fotbalul înseamnă spectacol;
800 buc. semn de carte Jandarmul – prietenul tău;
800 buc. calendar de buzunar 2018 Alături de tine, pentru siguranţa ta.

Publicitate

Publicitate
serjexim

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Accesează și vezi cum îți dispar banii– Fraudele informatice #CyberScams în secolul 21

Europol și Federația Europeană a Băncilor lansează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.