Home / Actualitate / Materiale pirotehnice confiscate de polițiști. Zilnic sunt efectuate controale şi verificări la unităţi economice dar şi în zone pretabile pentru comercializarea unor astfel de produse în vederea identificării celor care încalcă prevederile legale.

Materiale pirotehnice confiscate de polițiști. Zilnic sunt efectuate controale şi verificări la unităţi economice dar şi în zone pretabile pentru comercializarea unor astfel de produse în vederea identificării celor care încalcă prevederile legale.

Poliţiştii desfăşoară acţiunea „Foc de artificii”, în vederea prevenirii producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) şi prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.
Astfel, la data de 21.12.2017, polițiștii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Suceava, l-au surprins în flagrant în parcarea unui local din comuna Moara, pe un tânăr din localitate, care oferea spre vânzare, fără autorizație, 518 bucăți de petarde, din categoriile F3 și F1.
Articolele pirotehnice în cantitate de aproximativ 4 kg și o valoare de 500 lei, au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

La data de 21.12.2017, polițiștii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Suceava, l-au surprins în flagrant în parcarea unui hypermarket din municipiul Suceava, pe un bărbat de 34 de ani, din municipiul Fălticeni, care oferea spre vânzare, fără autorizaţie, 11 baterii de artificii, din clasele pirotehnice F3 şi F4, bunuri despre care acesta a declarat că le-a achiziționat de o firmă de specialitate din județul Timiș.
Articolele pirotehnice în cantitate de aproximativ 70 de kg și o valoare de 5.000 lei, au fost ridicate de polițiști în  vederea continuării cercetărilor, inclusiv la firma din județul Timiș.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

În perioada sărbătorilor de iarnă 2017/2018, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava , prin structura specializată Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, organizează acţiuni zilnice de control în vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise. Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”. Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri facile prin care se eludează legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea organelor de poliţie a faptelor ce pot constitui ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice.

Publicitate

Publicitate
serjexim

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Foto: Aproximativ 6.400 pachete țigări confiscate la frontiera de nord

Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au descoperit şi confiscat 6.394 pachete țigări, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *