Botoșani: Evaluarea activității și rezultatele obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în anul 2017

Prioritatea strategică a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani în anul 2017 a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, efortul fiind concentrat în direcţia creşterii performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor.

Ordine şi siguranţă publică
S-au executat în total 10.410 misiuni specifice de ordine publică, iar în urma rezultatelor obţinute se constată o creştere semnificativă a calităţii modului de organizare şi executarea acestora.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, structurile specializate ale I.J.J. Botoşani au colaborat permanent cu celelalte instituţii ale M.A.I., în vederea cunoaşterii şi gestionării situaţiei operative din zona de responsabilitate, pentru prezervarea ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări în spaţiul public, identificarea factorilor de risc la adresa ordinii şi siguranţei publice şi luarea măsurilor necesare pentru diminuarea şi eliminarea acestora.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice, atribuţii principale ale jandarmeriei, s-au concretizat în executarea unui număr de 476 de misiuni, organizate cu ocazia unor manifestări de protest, manifestărilor cultural-artistice, promoţionale şi religioase, competiţiilor sportive, în zona centrelor de examen/evaluare, cu ocazia desfăşurării celor două sesiuni ale bacalaureatului, evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a şi la concursurile de definitivat, titularizare şi calificare profesională şi premergător şi pe timpul alegerilor locale parţiale din com. Vlăsineşti şi Nicşeni.
Pentru ca aceste misiuni să se desfăşoare în condiţii de normalitate şi siguranţă, la nivel instituţional s-a realizat permanent o informare reciprocă preliminară, precum şi intervenţia promptă şi punctuală a tuturor structurilor competente. În urma organizării eficiente şi a efortului comun depus, toate aceste acţiuni au fost gestionate corespunzător, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

Restabilirea ordinii publice
Având în vedere că acţiunile specifice de cercetare-documentare s-au axat preponderent pe documentarea operativă în zone cu potenţial criminogen ridicat pentru evaluarea corectă a stărilor conflictuale, prin datele şi informaţiile de interes operativ furnizate s-a reuşit prevenirea şi chiar aplanarea conflictelor generate de persoane cu un comportament antisocial şi contrar normelor de convieţuire socială. În aceste situaţii, modul de acţiune al efectivelor de jandarmi a fost adaptat, pentru realizarea intervenţiei, avându-se în vedere motivele care au dus la iniţierea şi desfăşurarea manifestărilor.

La nivelul judeţului Botoşani nu s-au înregistrat tulburări grave care să impună restabilirea ordinii şi liniştii publice.
Echipajele inspectoratului au efectuat 341 acţiuni de intervenţie la solicitările prin apelurile de urgenţă 112, referitoare la menţinerea ordinii şi liniştii publice, salvarea – evacuarea, prindere evadaţi/dezertori, căutare persoane dispărute, incendii, inundaţii în zona de competenţă.

Participarea la menţinerea ordinii publice
Având în vedere Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică, participarea împreună cu efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani la menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică a constituit o prioritate pentru conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani. În perioada analizată, subunităţile inspectoratului au planificat, organizat şi executat misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule mixte, patrule de jandarmi, patrule de ordine publică cu câini de serviciu, acţiuni concentrate pe fenomenul infracţional, acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură infracţională şi contravenţională şi misiuni de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi contravenţional pe garniturile feroviare, respectiv în triaje şi staţii aparţinând C.F.R. în municipiul Botoşani. Astfel, au fost executate 5.649 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat alături de efectivele I.P.J. Botoşani.
În baza Planului de măsuri întocmit la nivelul M.A.I., efective de jandarmi au participat la misiunea de securizare a frontierei naţionale cu Ucraina şi de prevenire şi combatere a traficului transfrontalier de produse accizabile, fiind constituit un număr de 460 de patrule mixte cu structurile Poliţiei de Frontieră.

În mod independent, contribuţia unităţii la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în judeţul Botoşani s-a materializat prin organizarea a 2.881 patrule de jandarmi.
S-au executat 122 de acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, fondul forestier, cinegetic şi piscicol.

Misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii
În perioada analizată au fost executate 335 de acţiuni, la care s-a folosit un număr de 986 jandarmi.
Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Au fost desfăşurate 238 activităţi preventive, fiind prezentate teme cu privire la prevenirea delicvenţei juvenile, violenţei în instituţiile de învăţământ, violenţei în familie, violenţei în sport, prevenirea consumului de droguri sau alte substanţe halucinogene şi a criminalităţii stradale..
Pentru realizarea acestor obiective s-a colaborat/cooperat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, A.T.O.P. – Consiliul Judeţean Botoşani, I.P.J. Botoşani, I.Ş.J. Botoşani, Centrul de Evaluare,

Prevenire şi Consiliere Antidrog Botoşani.
În urma demersurilor întreprinse, prin Planul Strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică pe anul 2017 a fost asigurat un sprijin financiar în cuantum de 2.000 lei pentru derularea activităţilor preventiv-educative şi de antivictimizare a populaţiei, astfel că în luna noiembrie, Consiliul Judeţean Botoşani a pus la dispoziţia unităţii materiale informative, constând în pliante, afişe, semne de carte şi calendare de buzunar, materiale care vor susţine în mod eficient derularea activităţilor preventiv-educative şi de antivictimizare a populației. Pe timpul executării misiunilor specifice au fost constatate 194 de fapte penale, fiind întocmite 184 acte de sesizare a organelor de urmărire penală. Din totalul faptelor de natură penală, 178 sunt la regimul substanţelor interzise, fapte penale care au fost constatate în urma unei cooperări eficiente cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani.

Pe timpul menţinerii ordinii publice în sistem integrat cu poliţia au fost constatate în comun 189 infracţiuni și aplicate 4.390 sancțiuni contravenţionale.
O direcţie de acţiune prioritară a constituit în anul 2017 prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul piscicol, personalul unităţii acţionând în colaborare Asociaţia Judeţeană a Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi, precum şi cu reprezentanţii Asociaţiei Club Sportiv Bucovina Fishing, pe linia reducerii la minim a fenomenului de braconaj piscicol, reuşindu-se ridicarea de pe luciul de apă a 3.680 m. de plase de pescuit monofilament şi deversarea în mediul natural a 150 kg. de peşte capturat ilegal.
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea comerţului ilicit cu produse accizabile a fost ridicat şi predat către poliţie un număr de 13.330 pachete ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina şi 25 litri alcool. Au fost primite spre executare un număr de 681 mandate de aducere în 24 localităţi, fiind pus în aplicare cu prezentarea persoanei un număr de 359 mandate de aducere.

Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor
La nivelul zonei de competenţă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani misiunea de pază se execută la un număr de 16 obiective. Concomitent cu executarea acestor misiuni, se asigură ordinea interioară necesară desfășurării în condiții de normalitate a activităţilor la instanţele judecătorești, în 17 săli de judecată. La nivelul obiectivelor din responsabilitate, gradul de implementare a sistemelor de securitate mecano-fizice sau electronice este de aproximativ 80%, ceea ce permite elementelor de dispozitiv o evaluare rapidă a evenimentelor ameninţătoare la adresa securităţii obiectivelor şi o acţiune promptă în vederea eliminării acestora. În decursul anului nu au fost cazuri de penetrare a dispozitivelor de pază şi protecţie.
Referitor la misiunile de pază şi protecţie a transporturilor speciale, acestea se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, fiind realizate, fără probleme deosebite, 32 de transporturi de bunuri şi valori şi 19 transporturi de produse cu caracter special.
Paza şi protecţia transporturilor de corespondenţă clasificată se execută cu un efectiv mediu zilnic de 6 subofiţeri, din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Botoşani, în anul 2017 fiind executate 701 transporturi de corespondenţă clasificată.

Diplomă de merit pentru eficienţă în activitatea desfăşurată

1. Plt.adj. Stoleru Ştefan-Virgil – Biroul Resurse Umane
2. Plt.maj. Stîncescu Dumitru – Serviciul Ordine şi Siguranţă Publică
3. Plt.adj. Jiteriuc Iulian – Serviciul Management Operaţional
4. Plt.adj. Zodilă Marius – Serviciul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei
5. Plt.maj. Dănilă Mihaela – Serviciul Suport Logistic
6. Plt. Lupuşoru Andrei – Detaşamentul 1J Mobil
7. Plt.adj.şef Macovei Daniel – Detaşamentul 2 Jandarmi Botoşani
8. Plt.maj. Iftime Laurenţiu-Florin – Detaşamentul 3 Jandarmi Dorohoi

Se acordă 

Diploma ,,Jandarmul de onoare al judeţului Botoşani” pentru implicarea în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi rezultatele deosebite obţinute în activitatea desfăşurată în anul 2017
Competenţa profesională, deschiderea şi interesul faţă de nou, disponibilitatea şi solicitudinea manifestate faţă de muncă, implicarea activă şi eficientă în executarea misiunilor specifice şi fermitatea în acţiune au avut un efect pozitiv în executarea cu succes a misiunilor, concretizat în constatarea a 25 de infracţiuni şi 185 de fapte contravenţionale.

Publicitate

Publicitate
betonfalticeni

 

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.