Home / Actualitate / Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei la Salcea

Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei la Salcea

Sute de credincioși din orașul Salcea, în frunte cu preotul paroh Budeanu Doru, au participat la o procesiune cu icoane ca semn al biruinţei credinţei adevărate, în Duminica Ortodoxiei. Credincioşii au plecat împreună cu preoţii lor de la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae şi au străbătut oraşul pe strada Victoriei și pe o mică porțiune de pe DN Suceava-Botoșani.

Procesiunea cu icoane de la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din orașul Salcea, are loc din anul 2012 și se desfățoară în prima Duminică din Postul Mare, cea în care ne aflăm astăzi, numită Duminica Ortodoxiei.

Instituită în secolul al IX-lea, este sărbătoarea victoriei cinstitorilor sfintelor icoane asupra celor care doreau înlăturarea lor din cultul Bisericii (iconoclaștii). Cinstirea sfintelor icoane a fost restabilită la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, în anul 787, atunci când au fost anatematizați și cei care luptau împotriva lor. La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul Împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice, inclusiv a dogmei cinstirii icoanelor. Întrucât, fiecare dintre ereziile condamnate cu acel prilej contesta un aspect sau altul al mântuirii câștigate prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, iar erezia iconoclastă avea ca țintă însăși iconomia mântuirii în ansamblul ei, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolată, ci triumful întregii Ortodoxii. La 11 martie, în prima duminică a Postului Mare din anul 843, deciziile Sinodului din 4 martie au fost proclamate în mod solemn și se instituie Duminica Ortodoxiei, pentru a sublinia biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului, dar și asupra tuturor ereziilor în general.

Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică desfășurată de polițiști în piața din orașul Vicovu de Sus

La data de 22.09.2018, Poliția orașului Vicovu de Sus a organizat o acțiune punctuală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.