Home / Actualitate / Profesori europeni la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, în cadrul proiectului Erasmus+ ”We School Europe”

Profesori europeni la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, în cadrul proiectului Erasmus+ ”We School Europe”

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava găzduiește în perioada 12-17 martie cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului de parteneriart strategic Erasmus+ intitulat sugestiv ”We School Europe”, în cadrul căruia este instituție parteneră. Proiectul este coordonat de Instituto Comprensivo “Erodoto”, din Corigliano Calabro, Italia și are ca parteneri, pe lângă instituția menționată, alte trei școli: Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr 34 Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia, și Școala Toli Zordumis din Kumanovo, Macedonia.

Scopul acestui parteneriat este definit prin sintagma: „Re-start from Education” și „Re-think Education”, vizând crearea unui nou curriculum de predare a Europei în școală, începând de la clasele primare (9-11 ani). Proiectul are ca obiective: dezvoltarea calității sistemelor educaționale europene; educarea noilor generații în spirit european; educarea profesorilor pentru a preda Europa în școală; crearea unui parteneriat stratregic numit „We School Europe” cu școli care doresc să realizeze o schimbare radicală în curriculumul national, având la bază formarea cadrelor didactice în tematica predării Europei în școală; dezvoltarea și diversificarea utilizării metodelor de educație non-formală în cadrul educației fomale; crearea unui model flexibil de curriculum „We School Europe”, ce poate fi adaptat și îmbunătățit, pentru a-i asigura sustenabilitatea; stabilirea de contacte cu autorități naționale cărora să li se ofere un model de predare a Europei în școală la nivel experimental, începând cu anul școlar 2019-2020; stabilirea de relații cu alte instituții educaționale care să respecte aceleași standarde educaționale la nivel european; dezvoltarea acestui parteneriat prin includerea altor țări, în vederea diseminării și valorizării la scară cât mai largă a experiențelor din cadrul proiectului; învățarea valorilor Europei de către diferitele grupuri țintă implicate în comunitatea educațională la nivel local (directorii școlilor, personalul administrativ, părinții, inclusiv bunicii și autoritățile regionale pentru educație, mass-media și instituțiile locale).
”Proiectul se va derula pe durata a doi ani și va avea ca produse finale un suport de curs de predare a Europei în școală, un curriculum pentru învățământ gimnazial și un document relevant pentru autoritățile educaționale, în vederea introducerii predării Europei în școală”, a afirmat directorul școlii, prof. Dumitru Chiuariu.

Astfel, în această săptămână, la Școala Gimnazială nr. 10 se desfășoară un curs de formare la nivel european pe tematica proiectului, realizat de coordonatorul proiectului, prof. Rodica Zimbru, cu sprijinul prof. Raluca Gherman și Daniela Babii, pentru 16 de profesori veniți din cele patru țări partenere și 8 cadre didactice ale școlii. Programul cuprinde modele de metode active de predare a noțiunilor despre Europa la clasele primare, jocuri interactive și modele de activități de învățare colaborativă, exemple de predare integrate după modelul CLIL, dar și programe ICT utilizabile cu dispozitive mobile – competențe dobândite de cei trei formatori menționați prin participarea la un curs de formare în Lituania, în cadrul unui proiect Erasmus+ al Asociației Regionale pentru Educație și Dezvoltare intitulat ”LEAD – Learning and Education in Adult Development”.
Între activitățile incluse în acest curs de formare se înscrie și un atelier interactiv găzduit de Muzeul de Istorie, vizite la Cetatea de Scaun și la Muzeu Satului, toate acestea mijlocite de conducerea Muzeului Bucovinei, o activitate de tip ”treasure hunt”, prin care participanții vor descoperi frumusețile și aspecte relevante din istoria și cultura suceveană și o excursie tematică în Bucovina.
Programul acestei întâlniri se finalizează cu Conferința Internațională ”Valori europene în educație”, ce se va desfășura sâmbătă, 17 martie, începând cu ora 9.00, la care și-au anunțat prezența, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și oficialități din domeniul educației din Republica Moldova, raionul Edineț, și un profesor din Franța care predă la Colegiul Național ”Petru Rareș”.

“Suntem mândri să continuăm tradiția de peste 10 ani de implicare în proiecte europene, dar în acelasi timp suntem conștienți de responsabilitatea pe care o implică acest lucru, atât pentru elevii școlii noastre, pentru profesori, cât și colegii din cele patru țări, implicit pentru parteneriatul în sine, deoarece prin toate activitățile desfășurate ne asumăm un rol și un loc binemeritat între școlile de prestigiu ale Sucevei, și, de ce nu, între școlile europene”, a afirmat coordonatorul acestui proiect, prof. Rodica Zimbru. Prin tematica abordată, prin modelele de activități propuse, proiectul va aduce o valoare adăugată educației pe care Școala Gimnazială nr. 10 Suceava o oferă elevilor săi, instituția de învățământ validându-și, în felul acesta, statutul ”Școală europeană”, pe care l-a dobândit pentru a treia oară consecutiv. De asemenea, va deveni școală resursă și centru pilot de experimentare a noului curriculum ce va fi realizat în cadrul acestui proiect.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică desfășurată de polițiști

La 14/15.01.2019, Poliția orașului Vicovu de Sus a organizat o acțiune punctuală pe raza de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.