Home / Actualitate / „Satul Slobozia-trecut, prezent și viitor!”, proiect inițiat de locuitorii din Slobozia. Un sculptor italian alături de localnici, a scos la vânzare 3 lucrări, banii obținuți îi donează pentru proiectele ce se vor derula în satul Slobozia.

„Satul Slobozia-trecut, prezent și viitor!”, proiect inițiat de locuitorii din Slobozia. Un sculptor italian alături de localnici, a scos la vânzare 3 lucrări, banii obținuți îi donează pentru proiectele ce se vor derula în satul Slobozia.

De Ionel Curcan

Satul Slobozia, comuna Fîntînele, nume cu rezonanță în istoria locuitorilor și un sat cu oameni deosebiți, primitori și mândri de comunitatea lor. Dovadă stă faptul că locuitorii luptă ca acest sat să nu rămână anonim. În anul 1971, Slobozia avea 191 de familii, în prezent numărul acestora s-a înjumătățit, deoarece mulți au părăsit locul natal și au plecat în străinătate pentru un trai mai bun. Cu toate acestea, un grup de localnici și-au propus ca istoria locului să rămână eternă şi localitatea Slobozia să devină mai cunoscută și mai prosperă. De aceea, primul pas este restaurarea lăcaşului de cult și împrejmuirea cimitirului. Pentru oamenii din Slobozia, Biserica este locul unde îl întâlnesc pe Dumnezeu, locul unde își găsesc liniștea. Așa cum apa este necesară pentru viață, tot așa și biserica este necesară pentru o comunitate.

Dar pentru a reconstrui ceva ce stă să cadă, este nevoie de fonduri. Astfel că, la inițiativa unor localnici s-a ales un reprezentant al satului care să se ocupe de toate obiectivele. La ultima ședință a Consiliului Local, a fost prezentată o listă cu proiectele de viitor pentru satul Slobozia, după cum urmează:

  • Restaurarea Bisericii cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel (inclusiv clopotnița);
  • Repararea și completarea împrejmuirii cimitirului;
  • Înlocuirea Monumentului Eroilor din cimitir;
  • Renovarea școlii;
  • Colectarea a cât mai multe fotografii pentru albumul „Din amintiri…pentru cei de astăzi și pentru cei care vor veni.

În sprijinul proiectului vine și sculptorul Italian Carmelo Castagna, vicepreședinte al asociației de voluntariat Si.Ro.Enna din Sicilia.

Președintele asociației este Dorica Orzan din localitatea Slobozia. In cadrul acestei asociații, Dorica face voluntariat pentru români, dar și italieni, având contract cu Comunitatea Europeană, asociația ce are grijă de imigranții care vin din România și din alte țări, oferindu-le primele informații, ghidându-i și inserându-i în familiile care au făcut cerere de asistență, îi ajută să obțină acte, mediază locuri de muncă și colaboreză cu prefectura și poliția.

Comunitatea română din Enna a găsit în Dorica Orzan o femeie capabilă să se angajeze în voluntariat împreună cu mulți alți români și italieni.

”Ajutăm familiile sărace, români cu probleme, am trimis în nenumărate rânduri ajutoare în România, am deschis o biserică ortodoxă unde catapeteasma a fost facută de același sculptor, împreună cu baiatul meu Alexandru de 24 de ani. Asociația pe care o conduc, ajută românii să facă cursuri de limbă italiană, organizăm conferințe pe diferite teme, colaborăm cu Consulatul de la Catania. Domni consuli au participat la conferințele noastre, promovăm români de succes, publicam carți scrise de o romancă căsătorită aici care ține și cursurile de italiană și a scris un volum de poezi în ambele limbi. Recent am participat la o conferință dedicată femeii, unde va fi înmânată un premiu național ce i-a fost conferit pentru o poezie dedicata femeiei. Am distribuit 5 ani alimente de la comunitatea europeanpă. La sediul nostru se organizează concerte și expoziți, promovăm costumul popular și artizanatul romanesc, în mare acestea sunt activitațile asociației Si.Ro.Enna “, a declarat Dorica Orzan.

Auzind de problema din satul ei de suflet, de locul unde a copilărit, președinta asociației de voluntariat împreună cu vicepreședintele au răspuns și ei afirmativ în ceea ce privește strângerea de fonduri pentru bunăstarea localității Slobozia. Astfel că sculptorul italian, pe numele lui Carmelo Castagna, născut în 1942 în Calascibetta, a decis să aducă în România 10 lucrări, dintre care 3 să fie vândute, iar banii obținuți să fie donați pentru proiectele propuse pentru satul Slobozia.

Sculpturile sunt realizate dintr-un material umil, lemnul de măslin. Suprafața este lucioasă și netedă, având un pact extraordinar cu lumina. Așadar, cine iubește natura, arta și își dorește să vadă ceva deosebit, este invitat să cumpere adevărate capodopere de artă și unice prin valoarea lor.

În zilele ce vor urma, sculptorul Italian şi cele 10 lucrări urmează să ajungă în România, în judeţul Suceava. Sculpturile vor fi expuse pentru vizitare, urmând ca apoi cele 3 piese să fie vândute.

“ Carmelo Castagna, este născut în anul 1942 în Calascibetta, s-a mutat la Milano în 1957, unde a locuit pană în 1994. Și-a descoperit talentul artistic la întoarcerea pe pământul natal. Aceasta descoperire ar putea părea întâmplătoare și, s-a petrecut în timpul unei plimbari pe cursul uscat al unui râu. Rădăcinile smulse ale unui măslin secular îndreptate către cer, i-au dezvăluit autorului frumusețea „scufundată” a unei lumi neexplorate, aceea a „rădăcinilor” care stabilesc o legatură ancestrală și primordială cu pământul însuși și care reprezintă ciclul vieții. Aceste rădăcini recuperate prin intermediul formelor artistice intră în circuitul etern al artei.

Formele, fluide și plastice în același timp, par a fi modelate de către vânt, iar structurile netede, uneori aproape geometrice, reprezintă perfecțiunea. Cu putere „Michelangiolescă” (de la Michelangelo), din structură se evoca imaginea pe care artistul o are despre opera în sine, reușind să exteriorizeze, prin intermediul acestei renașteri, sugestii și emoții care se transformă într-un patrimoniu comun pe care artistul o daruiește umanitații. Lucrările nu au un titlu, deoarece opera de artă din care dă naștere a mii de intuiții și emoții, nu poate fi inchisă sau banalizată într-un titlu care i-ar limita valoarea comunicativ”, așa îl descrie Poeta Angela Riviera.

În ceea ce priveşte localitatea Slobozia, inițiatorii proiectului sunt optimişti şi cred în inţiativele lor

„Având în vedere că suntem în „Anul Centenarului” și că pe 29 iunie 2018 se împlinesc 60 de ani de la sfințirea Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel, consider că avem datoria să facem câteva fapte bune, până nu este prea târziu. Prea târziu pentru noi, prea târziu pentru urmași. Sper ca abordarea „Fii satului Slobozia” să aducă acasă, măcar și pentru o zi, pe toți cei care vor să-și amintească cum a fost satul nostru. Și asta pentru că proiectul se numește „Satul Slobozia- trecut, prezent și viitor!”.
Continuăm cu ajutorul Lui Dumnezeu și a celor care cred în puterea faptelor bune”, a declarat doamna Felicia Ungureanu, reprezentantul proiectului.

Foto

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică desfășurată de polițiști în piața din orașul Vicovu de Sus

La data de 22.09.2018, Poliția orașului Vicovu de Sus a organizat o acțiune punctuală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.