Home / Actualitate / Material lemnos confiscat şi sancţiuni contravenţionale la regimul silvic aplicate de poliţişti

Material lemnos confiscat şi sancţiuni contravenţionale la regimul silvic aplicate de poliţişti

În perioada 13.03.-16.03.2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din comuna Râşca, administrată de un localnic de 47 de ani, pe linia respectării normelor legale privind exploatarea, achiziţia şi debitarea materialului lemnos, ocazie cu care, au constatat faptul că, firma a livrat cantitatea de 27,72 m.c. lemn de foc de esență fag, în valoare de circa 3.800 lei, fără provenienţă legală și a comis mai multe abateri de la normele legale privind modul de completare a formularelor cu regim special şi raportarea datelor în aplicaţia informatică pe linie de silvicultură.Pentru completarea verificărilor, echipa de control a procedat la verificarea modului de exploatare de către societate a unei partizi constituită pe raza Ocolului Silvic Râşca, ocazie cu care, a constatat încălcarea legislaţiei silvice în domeniul exploatării forestiere precum şi a obligaţiilor personalului silvic responsabil cu gestionarea şi reprimirea parchetelor de exploatare a masei lemnoase.

În cauză au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 18.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 şi confiscarea valorică a cantităţii de 27,72 m.c. lemn de foc de esență fag, în valoare de 3.825 lei şi 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 14.000 lei, în sarcina personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Râşca, responsabil cu reprimirea parchetului de exploatare atribuit societății.

Vatra Dornei

La data de 17.03.2018, ora 15.30, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei a oprit pentru control pe str. 22 Decembrie din localitate, autoutilitara condusă de un tânăr de 22 de ani din comuna Ciocănești, care transporta material lemnos. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 3,02 m.c. lemn de foc de esență molid.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 323 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Marginea

La 17.03.2018, ora 11.40, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe un DC neclasificat de pe raza comunei Marginea, autoutilitara condusă de un localnic de 26 de ani, care a prezentat pentru control documentele personale, precum și cele de însoțire pentru materialul lemnos transportat, respectiv avizul de însoțire emis legal la data de 17.03.2018, orele 10.40, pentru cantitatea de lemn transportată.
Ulterior, la ora 13.59, pe timpul serviciului, patrula de poliție a oprit aceeași autoutilitară încărcată cu material lemnos ce se deplasa pe DN 17A, din direcția Sucevița către centrul comunei Marginea, ocazie cu care, în urma interogării aplicației informatice a constatat faptul că, pentru autoutilitară a fost emis un singur cod unic. În cauză s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal cantitatea de 16,93 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență fag.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 5.112 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Solca

La 17.03.2018, ora 15.00, o patrulă din cadrul Poliției orașului Solca a oprit pentru control autoutilitara condusă de un tânăr de 20 de ani din comuna Horodnic de Sus, care transporta material lemnos. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta în plus față de cantitatea prevăzută în avizul de însoțire, 1,24 m.c. lemn de foc de esență fag.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în plus, în valoare de 171 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Solca.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică desfășurată de polițiști în piața din orașul Vicovu de Sus

La data de 22.09.2018, Poliția orașului Vicovu de Sus a organizat o acțiune punctuală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.