Home / Actualitate / ”Valori europene în educație”, promovate de Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

”Valori europene în educație”, promovate de Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

La Școala Gimnazială nr. 10 Suceava a avut loc, în perioada 12-17 martie, cea de-a doua întâlnire în cadrul proiectului Erasmus+, pe care instituția menționată îl derulează timp de doi ani. Acesta se intitulează ”We School Europe”, este coordonat de Instituto Comprensivo “Erodoto” din Corigliano Calabro, Italia, și are ca parteneri, pe lângă instituția suceveană, următoarele școli: Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr 34 Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia, Școala primară ”Toli Zordumis” din Kumanovo, Macedonia.

Proiectul are ca scop realizarea de activități ce converg către crearea unui nou curriculum de predare a Europei în școală începând de la clasele primare (9-11 ani), iar dintre obiectivele lui, menționăm: educarea noilor generații în spirit european; educarea profesorilor pentru a preda Europa în școală; dezvoltarea și diversificarea utilizării metodelor de educație non-formală în cadrul educației fomale; crearea unui model flexibil de curriculum „We School Europe”, ce poate fi adaptat și îmbunătățit, pentru a-i asigura sustenabilitatea; stabilirea de contacte cu autorități naționale cărora să li se ofere un model de predare a Europei în școală la nivel experimental, începând cu anul școlar 2019-2020; dezvoltarea acestui parteneriat prin includerea altor țări, în vederea diseminării și valorizării la scară cât mai largă a experiențelor din cadrul proiectului; învățarea valorilor Europei de către diferitele grupuri țintă implicate în comunitatea educațională la nivel local (directorii școlilor, personalul administrativ, părinții, inclusiv bunicii și autoritățile regionale pentru educație, mass-media și instituțiile locale).

Activitatea propriu-zisă a acestei întâlniri a fost, de fapt, un curs de formare pentru 24 de cadre didactice din cele 5 școli partenere, câte patru din Italia, Polonia, Estonia și Macedonia, și 8 din partea școlii gazdă. Cursul a fost susținut în limba engleză, de către prof. Rodica Zimbru, și a cuprins mai multe module, dintre care amintim: modele educaționale de predare a Europei în școală, utilizate de instituțiile partenere, crearea de instrumente educaționale utile în acest demers, între care Quizizz, Mind Map, Autocollage, Photo Story, menite să ofere posibilitatea participanților de a-și crea acele modele și documente care să-i ajute să dezvolte la elevi sentimentul apartenenței la o Europă unită. Acestora li s-a adăugat o activitate de tip treasure hunt, în care sarcina participanților a fost să descopere obiective reprezentative pentru orașul Suceava, între care cel mai vechi liceu din oraș, cea mai veche clădire din oraș, statuia lui Petru Mușat, personalitate reprezentativă pentru istoria orașului. O altă activitate deosebit de interesantă s-a desfășurat în incinta Muzeului de Istorie și a avut un caracter interactiv, participanții înțelegând astfel locul și rolul Europei unite în configurația mondială a societății actuale.

Cea de-a șasea zi din suita de activități din cadrul acestei întâlniri a fost Conferința Internațională intitulată ”Valori europene în educație”, ce a avut ca scop facilitarea de schimburi de bune practici în ceea ce priveşte valorificarea experiențelor dobândite de instituții educaționale române și europene prin intermediul proiectelor de parteneriat european. S-a dorit, de asemenea, prin această manifestare, diseminarea și valorizarea experienţelor dobândite de instituţiile partenere ale proiectului multilateral Erasmus+ ”We School Europe” până în acest moment, a informaţiilor referitoare la educaţia europeană și valorile pe care aceasta le promovează, evidențiate în cadrul întâlnirilor de proiect şi ale activităţilor de proiect la nivelul fiecărei instituţii partenere, schimburi de experienţe şi bune practici cu reprezentanţi ai altor instituţii educaţionale, participanţi la conferinţă, în vederea utilizării lor în activităţile educative, dar și realizarea de workshopuri şi dezbateri pe tematica acestei manifestări. Conferința a cuprins două sesiuni plenare. Prima s-a intitulat ”Europa, leagăn de cultură și spiritualitate”, urmată de două ateliere de învățare, ”Experiențe de învățare europene pentru cadre didactice și pentru elevi – învățare relevantă, coordonat de prof. Lăcrămioara Clucerescu și ”Educație europeană în școala mea”, coordonat de prof. Rodica Zimbru.

Cea de-a doua sesiune plenară s-a intitulat ”Europa în școală – valori și tendințe”, fiind urmată de asemenea de două ateliere de învățare, ”TEAM – Together Everyone Achieves More (Împreună învățăm mai mult)”, coordonat de prof. Raluca Gherman, și ”BEST – Bringing Europe into School Team (Cum să aducem Europa în echipa școlii)”, coordonat de prof. Daniela Babii. De menționat că cele două cadre didactice coordonatoare ale ultimelor două ateliere au avut o contribuție însemnată și în desfășurarea cursului de formare susținut de prof. Rodica Zimbru.

Conferința a reunit aproximativ 50 de cadre didactice din județul Suceava și s-a bucurat de prezența inspectorului școlar prof. Carmen Sima, de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a prof. Iuliana Alecsa, director al unei instituții prestigioase de învățământ preșcolar, Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” din Suceava. De asemenea, au participat în calitate de invitați de onoare, patru cadre didactice din raionul Edineț, Republica Moldova: prof. Mariana Odobescu și prof. Moraru Angela, inspectori școlari la Direcția Educație, prof. Cojocari Natalia, director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și prof. Rusu Marin, director al Liceului Teoretic „Pan Halippa” din localitate, precum și un profesor francez, stagiar la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava.

Activitatea s-a bucurat de aprecierea participanților români și străini și a demonstrat încă o dată calitatea educației și formării profesionale promovate de școala suceveană, între care, Școala Gimnazială nr. 10 se situează la loc de cinste, nu doar prin multitudinea de parteneriate europene derulate în ultimii 12 ani, cât și prin calitatea și profesionalismul cadrelor didactice. Munca lor este recompensată de rezultatele deosebite la învățătură ale elevilor, materializate în premii la concursuri și olimpiade școlare și în notele la evaluările naționale.

Conferința a fost primul eveniment de multiplicare în cadrul proiectului ”We School Europe”, urmând ca pe parcursul proiectului, fiecare școală parteneră să desfășoare câte trei  astfel de evenimente. Următorul va fi organizat de școala suceveană în luna mai, fiind asociat zilei Europei.Astfel de manifestări constituie o valoare adăugată educației tinerei generații, oferindu-i perspective europene și oportunitatea de a cunoaște și de a-și însuși valori europene.

Prof. Rodica Zimbru

Foto

Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică desfășurată de polițiști în piața din orașul Vicovu de Sus

La data de 22.09.2018, Poliția orașului Vicovu de Sus a organizat o acțiune punctuală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.