Home / Fără categorie / ”Școala altfel”, o provocare dusă la realizare

”Școala altfel”, o provocare dusă la realizare

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava este una dintre cele trei școli din țară care a implementat, în perioada 26-30 martie, săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun”, cunoscută și prin sintagma ”Școala Altfel”, într-un mod cu adevărat altfel.

Programul „Școala altfel” a fost și este o provocare pentru mulți profesori, consilieri educativi, elevi, părinți și directori. El a fost lansat în 2011, având ca scop acela de a a pune în valoare talentele și capacitățile preșcolarilor/elevilor, prin implicarea lor în activități organizate conform intereselor și preocupărilor acestora. Metodologia de organizare a activităților prevede derularea acesteia pe o durată de 5 zile consecutive lucrătoare, în timpul anului școlar, într-o perioadă la decizia fiecărei unități de învățământ, situată într-un interval care să nu afecteze examenele naționale, conform unui calendar aprobat de ministerul educației. Potrivit articolului 2 din metodologie, „Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor.

Urmărind aceste două obiective, dar și dezvoltarea unei cetățenii economice, Fundația Noi Orizonturi a sprijinit trei instituții de învățământ, Colegiul Național ”C. D. Loga” din Caransebeș, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Bistrița și Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, printr-un program care țintește dezvoltarea competențelor de cetățenie economică (așa cum este definită de Child and Youth Finance International), care apoi să poată fi model reaplicabil de către alte unități de învățământ.

Proiectul în sine a cuprins mai multe etape. Pe lângă cea de documentare, prin care prof. Maria Kovacs, reprezentant al FNO, a venit la Suceava și a discutat cu cadrele didactice sucevene perspectiva implementării programului propus, a urmat o sesiune informare la Suceava, în perioada 8-9 ianuarie, cu participarea majorității profesorilor și învățătorilor din școală, apoi o altă sesiune de formare la Cluj, în perioada 2-5 februarie, la care au participat prof. Dumitru Chiuariu, directorul școlii, prof. Rodica Zimbru, director adjunct, coordonatorul proiectului, prof. Daniela Orhei, consilier educativ, Andreea Morar, părinte, și Teodora Orhei, din partea Consiliului elevilor din școală. Cea mai mare realizare însă o constituie achiziționarea unei platforme on-line, pe care profesorii școlii au încărcat propunerile lor de activități sub formă de ateliere, după care elevii s-au înscris on-line la atelierele preferate, cu respectarea numărului minim de două activități zilnic. Programul a fost creat de un profesor de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, instituție participantă la acest proiect, iar școala suceveană l-a achiziționat și l-a pilotat în premieră.

Acest demers a fost așteptat cu mare interes, de elevi, deoarece este prima încercare de a le oferi posibilitatea de a se înscrie on-line și de a-și alege, efectiv, ceea ce doresc să realizeze în săptpmâna altfel. Până acum, activitățile presupuneau participarea elevilor în grupuri aparținând aceleiași clase, pe când acum, surpriza este să se regăsească în același atelier elevi din clase paralele dar și din alte clase. Menționăm că în programul de înscriere on-line au fost cuprinși doar cei 388 de elevi de la învățământul gimnazial, cei din ciclul primar realizând ateliere la nivel de comisie metodică.

Care au fost pașii realizați:

1. Diriginții au realizat sondaje în rândul elevilor, întrebându-i ce ar dori să facă în cadrul acestei săptămâni.

2. La consiliul profesoral li s-a explicat profesorilor că trebuie să gândească cel puțin un atelier, pe care să-l deruleze cu elevii claselor VI-VIII și un altul sau același, pe care să-l realizeze după-masă, cu elevi din clasele V-VI.

3. Cadrele didactice au colaborat, fie la nivel de comisie metodică, fie la nivel de catedră și au creat modele de ateliere de lucru pentru elevi. Unii au creat chiar și câte patru ateliere.

4. Administratorii au realizat configurarea acesteia, menționând perioada de înscriere a atelierelor de către profesori, apoi cea de înscriere a elevilor la câte două ateliere pe zi.

5. Profesorii au fost scriși pe platformă, la secțiunea profesori și li s-a generat automat un user și o parolă. Acestea au fost listate și afișate în cancelarie.

6. Utilizând userul și parola, unii ajutați de cei doi administratori, au notat pe platformă denumirea și descrierea atelierelor, precum și clasele cărora li se adresează.

7. Listele elevilor pe clase au fost preluate automat din baza de date transmisă de secretariat și importate în cadrul platformei. Automat s-a generat user și parolă individuală pentru fiecare elev.

8. În perioada stabilită, elevii s-au înscris on-line, din lista de ateliere. Procentul de înscriere s-a afișat în fiecare moment, profesorii putând avea acces la catalogul fiecărui atelier, la numărul elevilor înscriși.

O zi din Școala Altfel, proiectată on-line, cu ajutorul platformei s-a compus din aproximativ 12 ateliere de la 8 la 10 și de la 10 la 12, pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a, iar după-masă, aceleași sau alte ateliere de la 12 la 14 și de la 14 la 16. Fiecare atelier durează aproximativ 105 minute (o oră și 45 min.),. Profesorii și-au planificat ateliere fie dimineața, fie după-amiaza, ca să acopere întreg intervalul.

În urma desfășurării activităților în acest mod, elevii noștri au învățat mai eficient și își vor folosi mai bine abilitățile socio–emoționale, profesorii vor folosi pe tot parcursul anului școlar activitățile/ metodele testate în „Școala altfel” care s-au dovedit eficiente, colectivul didactic va colabora mai bine în rezolvarea sarcinilor și a provocărilor zilnice, părinții și membrii comunității vor simți satisfacția propriei contribuții la educația copiilor și tinerilor, cu alte cuvinte, beneficiile acesteia vor fi vizibile în comportamentul și atitudinea factorilor implicați.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Material lemnos confiscat de polițiști

La data de 30.04.2018, ora 17.00, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.