Home / Actualitate / MUZEUL BUCOVINEI A FOST CONFIRMAT CANDIDAT LA PREMIILE ACADEMIEI EUROPENE A MUZEELOR

MUZEUL BUCOVINEI A FOST CONFIRMAT CANDIDAT LA PREMIILE ACADEMIEI EUROPENE A MUZEELOR

În luna ianuarie a acestui an, Muzeul Bucovinei şi-a depus candidatura pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA), categoria premiul DASA.
În perioada 4 – 6 iunie a.c., un reprezentat al juriului EMA, dr. Karl Borromäus Murr, membru al conducerii EMA, Director al Muzeului de Stat al Industriei şi Textilelor, din Augsburg Germania, a fost într-o vizită oficială la Muzeul Bucovinei. Pe parcursul vizitei a avut întâlniri cu directorul muzeului, dr. Constantin-Emil Ursu, a solicitat informaţii suplimentare faţă de cele deja prezentate în aplicaţia depusă, a vizitat Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, ieri, prin adresă oficială, că este candidat confirmat pentru Premiile EMA.
Anunţarea câştigătorilor va avea loc în luna septembrie a.c., la Aarhus – Danemarca, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităților de învăţare, a activităţilor de educaţie muzeală, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, calitatea narațiunii/felul în care muzeul îşi prezintă poveştile, creativitatea proiectării expozițiilor și diversitatea programului de activități educaționale. O atenție deosebită se acordă medierii personale – a felului în care este creată legătura între vizitator şi muzeu, participării interactive a publicului în activităţile muzeului cât și îmbinării eficiente a educației cu distracția.
În aplicaţia depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei şi-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea şi, în mod special, a prezentat aspectele care îl recomandă pentru acest premiu.
Aplicaţia a fost centrată pe Cetatea de Scaun a Sucevei care prin importanţa sa cultural-istorică şi prin amenajarea expoziţională inovativă, creativă, interactivă şi recreativă prezintă o atracţie deosebită pentru toate categoriile de public.
Modalitatea modernă de prezentare a diverselor subiecte istorice specifice perioadei medievale, iniţierea şi implementarea de proiecte educaţionale şi evenimente culturale care au ca puncte de pornire tematica expoziţională şi istoria cetăţii, care se adresează tuturor categoriilor de public, s-au constituit în argumente importante pentru candidatura depusă.
De asemenea, conceptul muzeologic inedit al expoziţiei Cetății de Scaun a Sucevei, unde sistemele multimedia cu tematică istorică medievală, proiecțiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii, cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecția video Cronica Cetăţii Sucevei au constituit, de asemenea, argumente incontestabile pentru proiectul depus.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: Info Artur

Alte articole

Material lemnos confiscat de polițiști

La 18.02.2019, în jurul orei 17.30, o patrulă din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.