ASOCIAŢIA SATUL SLOBOZIA – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR : Lucrările de excavare, provocare pentru obiectivul nostru

Unul dintre obiectivele Asociaţiei noastre vizează amenajarea malului drept al râului Siret, pe lungimea aferentă satului Slobozia.
Nu suntem în etapa de planificare a acţiunilor pentru acest obiectiv, dar nu suntem nici pasivi asupra ceea ce se întâmplă în zona respectivă. Drept urmare, constatând că, exact la intrarea râului Siret în zona satului, au început lucrări de excavare pentru obţinerea şi folosirea balastului de către o societate comercială din judeţul Botoşani, ne-am interesat despre condiţiile în care se derulează acestea.

Ne-am informat la Primăria Fîntînele, unde ni s-au pus la dispoziţie documentele care au stat la baza aprobării exploatării balastului din zona respectivă. Nu ne pronunţăm asupra acestor documente, decât după ce vom obţine informaţii detaliate de la structurile de profil care le-au emis ( Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, etc) şi nici asupra utilităţii lucrărilor, în ansamblul lor.

Acţiunea concretă, pe care am desfăşurat-o, a fost următoarea: am solicitat Primăriei Fîntînele o întrevedere cu societatea comercială care a început lucrările. Solicitarea noastră şi-a găsit răspunsul prompt, în sensul că a doua zi de la solicitare, în data de 16 octombrie 2018, a avut loc întrevederea la faţa locului, adică acolo unde se derulează lucrările de excavare. Am fost asistaţi, atât administrativ, cât şi tehnic, de către Primăria Fîntînele, prin persoana domnului inginer Petru NEMŢOIU – viceprimarul comunei. Din partea societăţii comerciale care derulează lucrările de exploatare, am avut onoarea să întâlnim specialişti şi manageri cu care am putut purta discuţii decente, tehnice şi chiar de colaborare.

Domnul inginer doctorand Cristian ALEXUC, reprezentantul societăţii comerciale, ne-a prezentat traseul lucrărilor, cu date tehnice şi explicative, care vor dura doi ani, cu posibilitate de prelungire de înca un an (conform contractului încheiat).

Concluziile de interes general :

  • Lucrările se derulează pe teritoriul judeţului Botoşani, chiar dacă este vorba de malul drept al râului Siret, deoarece limita de judeţ actuală nu este pe cursul râului;
  • Adâncimea şi traseul excavărilor vor fi respectate, conform aprobărilor din contract;
  • La solicitarea expresă a domnului inginer Petru NEMŢOIU – viceprimarul comunei Fîntînele, s-a reţinut ca malul drept al râului Siret să aibă o formă « taluzată » şi nu dreaptă, pentru a contribui la evitarea surpărilor;
  • Balastul va fi transportat către staţia de sortare ce se află pe malul stâng al râului Siret, utilizând « podul » construit provizoriu în acest scop. În situaţia în care vor fi solicitări de transport către comuna Fîntînele, vor fi obţinute aprobări de la Primăria Fîntînele, care va stabili traseul exact de deplasare, pentru a se evita deterioarea asfaltului şi deranjarea locuitorilor satului;
  • A rezultat faptul că lucrările de excavare a balastului de pe malul râului Siret, dincolo de limita contractată, vor continua, fie de către aceeaşi societate comercială, fie de altele. Avizele vor fi date de administraţia locală, în baza documentelor emise de structurile competente, funcţie de limita administrativă dintre judeţe, respectiv de comuna Vorona pentru zonele ce aparţin judeţului Botoşani şi de către comuna Fîntînele, pentru zonele care aparţin judeţului Suceava;
  • Cursul râului Siret va fi modificat, funcţie de lucrările de excavare care, la rândul lor, sunt aprobate a se derula după un « Plan de regularizare a râului Siret », care ţine de competenţa ministerelor de profil. Şi din acest motiv, vom solicita detalii de la ministerele respective.

Concluzia generală: lucrările de excavare a balastului din râul Siret, de pe raza satului Slobozia, vor fi monitorizate de către Asociaţia noastră, prin obţinerea de informaţii complete asupra « Planului de regularizare a râului Siret », asupra avizelor de exploatare şi transport, precum şi asupra modului cum se respectă în teren cele planificate şi aprobate. Toate acţiunile noastre se vor derula în spirit de colaborare cu autoritatea administraţiei locale, de informare reciprocă în plan instituţional, indiferent care vor fi structurile respective.

Prin aceste acţiuni, considerăm că, deja, am început să derulăm şi acest obiectiv al Asociaţiei noastre, urmând să identificăm soluţiile viitoare, resursele şi, mai ales, modul de colaborare cu structurile decidente şi lucrative. Toate discuţiile s-au purtat în prezenţa unor locuitori ai satului Slobozia, interesaţi de soarta comunităţii lor şi a mediului înconjurător.

Preşedintele Asociaţiei « SATUL SLOBOZIA – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR »

Inginer, Felicia UNGUREANU

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Autotren cu lemne de 60.000 de euro, confiscat de polițiști la Sucevița

Pe 16 aprilie, în jurul orei 12.15, polițiștii de la Sucevița au oprit, la Voievodeasa, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.