Home / Actualitate / ”Patrimoniu cultural european prin trasee culturale”, un nou proiect european derulat de Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

”Patrimoniu cultural european prin trasee culturale”, un nou proiect european derulat de Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava este beneficiară a unui proiect Erasmus+ finanțat de Comisia Europeană, intitulat ”Discovering european heritage through cultural routes” („Descoperirea patrimoniului european prin trasee culturale”). Proiectul va fi implementat pe o durată de doi ani, începând din septembrie 2018, până în august 2020 și reunește șase instituții europene: Istituto scolastico comprensivo „Don Gnocchi”, din San Colombano al Lambro, Italia, care este instituție coordonatoare, Gymnazium, Ul. 1. maja 8, din Malacky, Slovacia, Centro Educativo Infant Primaria ”Chano Sánchez” din Gran Canaria, Spania, Silutes r. Usenu pagrindine mokykla din Ustenai, Lituania, Ecole ”Saint Colomban” din Luxeuil les Bains, Franța, Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, România.

Proiectul are ca scop implicarea noilor generații în descoperirea valorilor patrimoniului cultural european, ca mijloc de dezvoltare a identității și a cetățeniei europene. Dintre obiectivele propuse, menționăm următoarele: cunoașterea profundă a locului natal, din perspectivă geografică, istorică, economică, turistică și culturală, aspect necesar pentru înțelegerea potențialului său, experimentarea unui mod alternativ de învățare și de dobândire a competențelor, printr-o abordare multidisciplinară, cunoașterea limbajului de codare pentru realizarea unui produs multimedia, redescoperirea dimensiunii călătoriei ca oportunitate de a împărtăși experiențele, realizarea de schimburi culturale cu colegii din alte țări ale Uniunii Europene.

Acestea sunt obiective pentru elevi, însă proiectul propune și câteva obiective pentru profesori, între care menționăm: experimentarea unor noi metode de predare, în vederea stimulării interesului elevilor pentru cunoaștere, realizarea de trasee educaționale împreună cu profesori din instituțiile partenere, ca instrumente de cunoaștere, schimburi culturale cu profesori din alte țări europene, dezvoltarea propriilor competențe educaționale.
Realizarea acestor obiective se va face prin studierea unor trasee culturale europene din fiecare țară parteneră, mai întâi prin activități locale, desfășurate la monumente și muzee, dobândirea de cunoștințe despre personalități istorice, trasee, tradiții, participarea cadrelor didactice la cursul de formare vizând utilizarea de aplicații pentru dispozitive mobile pentru realizarea unui itinerar turistic, pe teritoriul local, de-a lungul traseului cultural căruia îi aparține fiecare școală parteneră, incluzând porțiuni care urmează să fie parcurse pe jos și / sau cu bicicleta, realizarea unei aplicații digitale pentru dispozitivele mobile, care să ofere toate informațiile pentru un turist ce vrea să parcurgă itinerarul turistic, experimentarea reală a unui itinerar turistic și cultural de 5 zile cu elevii și profesorii din școlile partenere, folosind aplicația realizată de fiecare școală.

Alături de acestea, proiectul propune activități la nivel de parteneriat. Prima dintre acestea a fost o întâlnire de proiect între coordonatorii celor șase țări partenere și s-a desfășurat în San Colomban al Lambro, Italia, în perioada 5-8 noiembrie. Au participat câte trei reprezentanți din fiecare școală implicată, iar participanții din școala suceveană au fost: prof. Rodica Zimbru, coordonatorul proiectului, alături de înv. Brîndușa Ieremciuc și prof. Laura Chiticariu. Această activitate a avut ca scop principal cunoașterea celor șase instituții europene, a sistemelor educaționale din țările partenere, dar mai ales ruta culturală a fiecărei țări participante și felul în care aceasta va contribui la realizarea scopului și a obiectivelor proiectului.

Astfel, rutele culturale pe care se fundamentează activitățile proiectului sunt: San Colomban, misionar și inițiator al unor concepții religioase ce au stat la baza filosofiei de viață a călugărilor misionari, tematică aleasă de instituția italiană și de cea franceză, una pentru că se află în localitatea care poartă numele acestui misionar, cealaltă pentru că școala are numele lui; patrimoniul cultural evreiesc, tematică aleasă de școala suceveană, Sfântul James și rolul lui în cultura europeană, ce va fi studiată de școala parteneră lituaniană, epoca habsburgică, tematică aleasă de școala din Slovacia, drumul sării și peșterile antice din Gran Canaria ca vestigii ale rădăcinilor culturale europene, temă propusă de școala spaniolă.
Cele patru zile petrecute în Italia au pus bazele unui set de demersuri ce urmează a fi realizate pentru desfășurarea cu succes a proiectului. Între acestea, s-au stabilit următoarele întâlniri de proiect, modalitățile de selecție a elevilor participanți la schimburile culturale, activitățile de diseminare și de valorizare a rezultatelor proiectului.

Următorii pași vor fi un concurs pentru crearea unui logo al proiectului, crearea paginii web a acestuia, pregătirea cursului de formare pentru profesori, în vederea realizării unui itinerar cultural de către fiecare instituție parteneră. ”Ne dorim ca activitățile acestui proiect și produsele realizate în parteneriat să certifice faptul că școala noastră își merită statutul de Școală Europeană și să contribuie la implementarea unui învățământ de calitate în școala noastră”, a mărturisit directorul adjunct si coordonatorul de proiect, prof. Rodica Zimbru.

Foto

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

30 de copii cu nevoi speciale din judetele Botosani si Suceava, sunt beneficiarii celei de-a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor

Asociatia Down Activ Moldova va demara Proiectul „Terapie prin teatru, artă și culoare” susținut prin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.