Home / Actualitate / Foto și video: Începutul bucuriei Nașterii Domnului în satul Slobozia

Foto și video: Începutul bucuriei Nașterii Domnului în satul Slobozia

Așa cum în fiecare familie, care se întemeiază – în țara noastră – după rânduiala creștină, bucuria cea mare vine la nașterea primului copil, tot la fel, marea familie a Creștinătății se bucură la Nașterea Domnului. Desigur, comparația este « de la simplu la compex », pentru că noi, oamenii, ne bucuram mai ușor la evenimente ce aduc și « dovezi materiale » !

În satul Slobozia din comuna Fîntînele, începutul bucuriei Nașterii Domnului l-au făcut copiii !

Acest lucru reflectă și rânduiala creștină (… „lăsați copiii să vină la mine… ” ), dar și cea a tradițiilor populare, a prilejului « unirii în bucurie » a tuturor celor care vibrează la bine, frumos și, nu în ultimul rând, la iubire. De data aceasta, copiii satului și o parte din parinții lor și-au arătat iubirea fața de Hristos Domnul, „prefațând sărbătoarea Nașterii” prin reunirea lor într-un loc al amintirilor cele mai profunde: ȘCOALA. Din păcate, în clădirea rămasă « singură și bolnavă », pentru ca ….așa s-a decis ! Deși copiii trebuie sa treacă prin două sate ca să ajungă la o școală, tot aici – în clădirea școlii din satul lor – se adună !

Și tot aici pot fi fericiți, pentru că sunt….acasă !

Aici a venit Moș Crăciun într-o sanie trasă de cai, pe o zăpadă tocmai nimerită pentru vremea Crăciunului ! Aici a venit preotul paroh de le-a vorbit despre Ziua Nașterii Domnului. Desigur, parintele Catalin-Eugen Serediuc le-ar fi cuvântat copiilor în biserica din sat, dar și ea este…. „în restaurare”, la frumoasa varsta de 150 de ani!

Aici, în jurul bradului frumos împodobit, s-au cântat colinde, s-au împărțit daruri și s-au spus cuvinte frumoase, care « trădeaza » starea normală a sătenilor și a celorlalți participanți. Aici, în aceste clipe, s-a văzut « renașterea » tradițiilor, speranța de bine și, mai ales, bucuria! Bucuria pe care o dorim să fie în sufletele tuturor oamenilor ! Lângă copii s-au bucurat și părinții, dar și bunicii lor, care și-au amintit de « vremea copilăriei ». Și pentru că amintirea să se exprime mai profund, unul dintre părinți ( devenit și bunic) a cântat o frumoasă colindă tradițională, întocmai cum era cântată în îndepărtata copilarie a lui și a străbunilor lui.

Toate acestea (și nu numai) au fost posibile datorită Asociației « Satul Slobozia-trecut, prezent și viitor », care a organizat acțiunea. Sponsorul principal a fost familia Căpitan, venită de la Piatra Neamț, care, cu toate că nu are nici o legătura cu satul, au fost prezenți lângă Moș Crăciun, căruia i-au umplut sacul cu daruri pentru copii și nu numai! Le multumim din suflet!

Daca Administrația publică locală s-a implicat „material”?

NU! De această data nu! Dar, la bucuria noastră a participat și viceprimarul comunei, domnul inginer Petru Nemțoi, care are și calitatea de « persoană de legătură » între Administrația locală și Asociația noastră. Vă transmite, că vor trebui să-și amintească de satul Slobozia că face parte din comuna Fîntînele, că și copii din satul Slobozia merită evenimente organizate în satul lor, că BUCURIA trebuie sa fie peste tot! Stând lângă Moș Crăciun, a vazut și lacrimile și emotia și bucuria copiilor frumoși din Slobozia!

Sperăm că, în acest an, am reușit să punem început bun „renașterii satului uitat” și ne rugam la Dumnezeu să ne dea sănătate și putere pentru a realiza ceea ce ne-am propus!

Președintele Asociației « SATUL SLOBOZIA – TRECUT, PREZENT SI VIITOR»

Inginer, Felicia UNGUREANU

Foto

 

Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Săptămâna Europeană a Vaccinării

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) ce este sărbătorită în perioada 20-25 aprilie 2019, este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.