Home / Actualitate / Festivalul „Obiceiuri de iarnă” marcat prin desfășurarea unui spectacol de colinde, obiceiuri și tradiții specifice Sărbătorilor de iarnă la care au participat peste 10.000 de spectatori

Festivalul „Obiceiuri de iarnă” marcat prin desfășurarea unui spectacol de colinde, obiceiuri și tradiții specifice Sărbătorilor de iarnă la care au participat peste 10.000 de spectatori

A treia zi de Crăciun a fost una specială pentru Suceava, marcată prin desfășurarea Festivalul International „Obiceiuri de Iarnă”, manifestare cultural-artistică organizată de către Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, în cadrul căreia a avut loc parada urătorilor și spectacolul cu prezentarea obiceiurilor de iarnă și tradiții specifice zonei. Părinți cu copii, bunici și nepoți sau simpli trecători prin centrul orașului, au putut admira formaţii şi grupuri de adulţi şi copii din judeţul Suceava, din Iaşi, sau Republica Moldova şi Ucraina.

Manifestările au început în jurul orei 11.00, cetele de urători au pornit în paradă din apropierea Direcția pentru Agricultură Suceava, pe traseul B-dul 1 Mai (Primăria Municipiului Suceava), Str. Ștefan cel Mare, nr. 56 (Magazinul Bucovina), Str. Ștefan cel Mare, nr. 36 (Consiliul Județean Suceava), Esplanada Casei de Cultură.

Programul a început sub forma unei parade a măştilor şi costumelor tradiţionale de iarnă și au participat peste 1.500 de urători și colindători din județ, dar și din Republica Moldova și Ucraina, după care, a avut loc un spectacol pe scena amplasată pe Esplanada Casei de Cultura din centrul Sucevei,  fiecare grup a urcat pe scenă unde au colindat, a urat sau a prezentat jocuri rituale ale mascaţilor.

În fruntea alaiului paradei, a fost un bătrân care a venit cu un plug tras de boi, urmat de buciumași și urători. Cetele de urători și mascați, au prezentat spectatorilor prezenți joi 27 decembrie a.c., în centrul municipiului Suceava, o deosebită interpretare scenică a obiceiurilor tradiționale, de o adevarată maestrie, întruchipând diferite figuri mitologice, cu caracter laic și cu adânci rădăcinii arhaice, costumele, excelarea dansului (jocul), cetele și întreaga recuzită au fost pregatite din timp, necesitând multă atenție și respect. Conform tradiției, urători au fost răsplătiți la final cu colaci de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și de primarul Sucevei Ion Lungu.

O surpriză deosebită a fost oferită de piesa de teatru popular „Malanca lui Ștefan cel Mare” de la Vicovu de Sus. Trupa, formată din tineri călare pe cai și de buciumași, este coordonată şi înfiinţată de agent-şef Petru Bodîrlău, cel care joacă rolul lui Ştefan cel Mare. Personaje ca Anul Nou, Anul Vechi, Domniţa, Moşneagul, Baba, domnitorul Ştefan cel Mare, Sultanul, haiduci şi răzeşi au prezentat fragmente din poezia „Doina“ de Mihai Eminescu şi „Apus de soare“ de Barbu Ştefănescu Delavrancea, dar și momente din istoria și viaţă moldovenilor, punându-se accent pe personalitatea lui Ştefan cel Mare şi pe viaţa săracă a ţăranilor deveniţi haiduci care au dus o viaţă grea şi plină de primejdii.

Foto

  
Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Săptămâna Europeană a Vaccinării

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) ce este sărbătorită în perioada 20-25 aprilie 2019, este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.