Home / Actualitate / Conferinţa europeană „Experiențe educaționale europene”, la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

Conferinţa europeană „Experiențe educaționale europene”, la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava

Sâmbătă, 23 februarie, Școala Gimnazială nr. 10 Suceava a fost gazda unui eveniment de anvergură, conferința europeană „Experiențe educaționale europene”, manifestare pe care această instituție suceveană a organizat-o ca eveniment de multiplicare în cadrul proiectului european ”We School Europe”, cu nr. de referință 2017-1-IT02-KA201-036887. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ și are ca parteneri cinci instituții, între care: Instituto Comprensivo Erodoto din Corigliano Calabro, Italia, școală coordonatoare, Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr 34 im. Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia, Școala Toli Zordumis din Kumanovo, Macedonia și, firește, școala suceveană menționată.

Conferința a avut ca scop facilitarea de schimburi de informații și bune practici în ceea ce priveşte valorificarea experiențelor dobândite de instituții educaționale românești și europene în cadrul proiectelor de parteneriat local, regional, național sau european. Dintre obiectivele acesteia, menționăm: valorificarea experienţelor dobândite de instituţiile educaționale în ceea ce privește raportarea învățământului românesc la cel european; diseminarea de informaţii referitoare la educaţia europeană și valorile pe care aceasta le promovează, evidențiate în cadrul parteneriatelor educaționale de orice fel; schimburi de experienţe şi bune practici cu reprezentanţi ai altor instituţii educaţionale, participanţi la conferinţă, în vederea utilizării lor în activităţile educative; realizarea de workshopuri şi dezbateri pe tematica acestei conferinţe; organizarea unui concurs interjudețean de desene și prezentări Power Point ”Eu și EU”, grup țintă, elevi din clasele pregătitoare – a XII-a.

Manifestarea a reunit aproximativ 60 de cadre didactice din Suceava, Botoșani, Iași, precum și 12 profesori din Republica Moldova, patru din regiunea Edineț și opt din regiunea Chișinău. Activitatea s-a bucurat de prezența doamnei prof. Angela Moraru, specialist principal Direcția Educație Edineț, a directorului și directorului educativ adjunct al Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu”, prof. Natalia Cojocaru, respectiv prof. Mihaela Hahuleac, precum și a primarului municipiului Edineț, prof. Constantin Cojocaru. Dintre participanții din regiunea Chișinău, menționăm prof. Bargan Aurica, director al Gimnaziului ”Anton Moraru”, Pistruieni, Moraru Mihaela, profesor la același gimnaziu, prof. Ceaicovschi Aurelia, profesor la Liceul Teoretic ,,Dante Alighieri”, Chișinău, prof. Negura Aliona, de la Gimnaziul Durlești, prof. Veronica Anastas, de la Liceul teoretic „Hristo Botev”, Valea Perjei, înv. Negură Aliona, de la Gimnaziul „Alexandru cel Bun”, satul Vărzărești, înv. Cebotari Irina, de la Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Hancești și Griza Ina, de la Centrul de Exelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. De asemenea, a participat și Natalja Zareckaja, profesor de discipline tehnologice din Lituania, prezentă în școala gazdă timp de o săptămână, începând din data de 18 februarie, cu misiune de predare, în cadrul unui proeict Erasmus+ al școlii Juodšiliai “Šilo” Gymnasium.

Din partea Casei Corpului Didactic Suceava, au fost prezente prof. Elena-Manuela David, directorul acestei instituții și prof. Anna Ștefură și Adriana Coțovanu, profesori metodiști. Activitatea a debutat cu cuvântul de bun venit adresat participanților de către directorul școlii, prof. Dumitru Chiuariu, care și-a manifestat bucuria de a avea ca musafiri oaspeți de seamă ai învățământului sucevean, moldovean și european. A urmat apoi intervenția prof. Rodica Zimbru, director adjunct al școlii, care, după ce și-a exprimat la rândul ei bucuria de a avea ca participanți profesori din Republica Moldova și din Lituania, alături de profesori din Suceava și nu numai, a făcut o scurtă trecere în revistă a politicilor europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale, a sistemelor de asigurare a calității în educaţia şi formarea profesională în Europa, a managementul calității în educaţie, după care a prezentat câteva experiențe educaționale rezultate din proiecte europene, realizând astfel diseminarea a patru proiecte Erasmus+ implementate de această instituție, sau de profesorii ei. Proiectele diseminate au fost: ”We School Europe”, proiect de parteneriat strategic derulat în perioada 2017-2019, ”Discovering European Heritage through Cultura Routes”, început în 2018, ”Preed2Lead” și ”DEFINE – Dezvoltare, Educație, Formare, Inovare la Nivel European”, derulate de Asociația Regională pentru Educație și Dezvoltare Suceava.

Printre cei care au intervenit cu alocuțiuni s-au numărat primarul din Edineț, Republica Moldova, prof. Aurica Bargan, tot din Republica Moldova, Natalja Zareckaja, profesor lituanian, care și-a prezentat în câteva slide-uri frumoasa experiență pe care a avut-o ca profesor cu misiune de predare în școală. A urmat intervenția prof. Oana Albu, director la International School ”Paradis” din Iași, școală particulară cu rezultate deosebite în ceea ce privește educația de calitate, completă și complexă a elevilor. O altă activitate în cadrul acestei conferințe a constat în realizarea a două workshopuri, vizând impactul experiențelor de învățare europene pentru școală.

De asemenea, evenimentul a fost marcat și de prezența unui număr însemnat de elevi, care au avut o secțiune specială de prezentare de filme și materiale multimedia, realizate în cadrul concursului județean ”Eu și EU”, concurs care a avut mai multe secțiuni: eseuri în limba română și în limba engleză, desene, Power Point și film. Concursul se află înscris în CAEJ 2019, la poziția C1/3, domeniul cultural-artistic: arte vizuale.
Prin modalitatea de abordare a temei, prin felul în care au fost marcate cele mai importante aspecte ale educației elevului de azi pentru viitorul de mâine, această manifestare s-a dorit o pledoarie pentru calitatea educației, pentru valorificarea și valorizarea experiențelor europene pe care le dobândesc școlile în vederea realizării unui învățământ de calitate.

Foto

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Băut bine, a ajuns cu motocultorul cu semiremorcă într-un gard

Secția 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a fost sesizată joi, ora 16.48, despre faptul că, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.