Home / Actualitate / Foto: Şcoala din Dumbrăveni reprezentată în Portugalia, prin programul ERASMUS+

Foto: Şcoala din Dumbrăveni reprezentată în Portugalia, prin programul ERASMUS+

În perioada 25 februarie – 1 martie 2019, profesori și elevi ai Liceului Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Suceava, au luat parte la primul schimb de grupuri de elevi pe termen scurt, în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ KA 229 „Hand to hand – together in Europe”.  Această activitate transnaţională a avut loc la instituţia parteneră Agrupamento de Escolas de Samora Correia din Portugalia, unde şcoala din Dumbrăveni a fost reprezentată de prof. Niculina Pintilii şi Oana Pădurariu, de directorii şcolii, prof. Mihaela Apetrei şi Ionela-Diana Doncean, şi de şase elevi din clasa a VII-a: Naomi Pristavu, Claudiu Iulian Amaftioaie, Leon Vatamanu, Alin Denis Ifrim, Evelina Mihai şi Claudiu Marian Antonesei.

Acest proiect, desfăşurat pe o perioadă de 2 ani şi bazat pe schimbul de bune practici în domeniul şcolar, implică 5 țări: România, Italia, Letonia, Turcia şi Portugalia. Se vor realiza activităţi care să dezvolte abilităţi personale, competenţe de comunicare într-o limbă străină, dar şi cunoștințele culturale ale celor implicaţi, printr-o abordare tematică variată: literatură, meșteșuguri şi tradiţii, mediul înconjurător, istorie, muzică.

Pe parcursul celor cinci zile de mobilitate, elevii și profesorii însoțitori au luat parte la activități legate de mediul înconjurător. Elevii şi-au făcut cunoscute, în limba engleză, acţiunile desfăşurate în cadrul clubului “Minunile naturii” și au contribuit la promovarea turistică a ţărilor şi zonelor de unde provin, prin prezentări de evenimente turistice legate de mediu. Echipa română a stârnit interesul participanţilor prin materialul informativ despre unele festivaluri naţionale: Festivalul Muntelui Ceahlău, Festivalul Păstrăvului şi Săptămâna Plutăritului de la Ciocăneşti, Festivalul Narciselor de la Vlad, Festivalul Ursului de la Băile Tuşnad şi Sărbătoarea Florii de Salcâm de la Poiana Mare. De asemenea, elevii au împărtăşit celorlalţi materialele educative despre conservarea patrimoniului natural şi despre măsuri de protecţia mediului. În prezentarea lor despre conservarea patrimoniului natural, elevii români au făcut referire la: Vulcanii noroioşi de la Berca, Fluviul Dunărea şi chipul lui Decebal sculptat în piatră, Cascada Bigăr, Peştera Scărişoara şi Delta-Dunării.

Şcoala gazdă a propus participanţilor un program bogat de activităţi educative. S-a realizat un tur al şcolii şi un tur al oraşului Samorra Correia, pentru familiarizarea cu sistemul educaţional din Portugalia şi cu arhitectura şi specificul zonei. Elevii şi profesorii au participat la exerciţii de cunoaştere şi autocunoaştere, realizate în sala de sport a şcolii, sub îndrumarea profesorului psiholog portughez. Un aspect interesant a reprezentat camera senzorială Snoezelen, folosită pentru terapie, un spațiu relaxant care ajută la reducerea agitației si anxietății.

Vizita de studiu din Lisabona a contribuit la dezvoltarea culturală a participanţilor, prin descoperirea unor obiective turistice: Muzeul trăsurilor, Mănăstirea Jeronimos, Centrul Cultural Belem, Monumentul Descoperirilor situat pe malul Oceanului Atlantic. Activitatea pe grupe transnaţionale “Caută indiciul” desfăşurată în parcul din Lisabona şi împrejurimi a antrenat elevii în realizarea seriilor de probe, dezvoltându-le spiritul competitiv şi adeziunea la grup. Vizitarea Companhiei das Lezirias, cu o întindere 48 de hectare, a contribuit la educarea participanţilor să gândească şi să trăiască “verde” în viitor şi a completat cunoştinţele acestora despre culturile de viţă-de-vie şi de orez, despre creşterea cailor, vitelor şi albinelor, despre plantaţiile de arbori de plută. O altă activitate de promovare a stilului de viaţă sănătos în natură a reprezentat vizitarea zonei de plajă Guincho din oraşul Cascais, cunoscută pentru surfing, unde elevii şi profesorii au fost implicaţi în diverse activităţi sportive. În ultima zi de mobilitate, fiecare echipă şi-a prezentat logo-ul propus pentru proiect, a participat la un concurs de desene pe teme de mediu şi la Carnavalul anual din Samora Correia. Certificatele oferite de şcoala gazdă au încununat munca susţinută a fiecărei echipe

În cadrul acestei mobilităţi, elevii şi profesorii români au reprezentat cu profesionalism şcoala din Dumbrăveni, promovând cu mândrie frumuseţile naturale ale României. Elevii au dobândit noi abilităţi de viaţă, au învăţat să accepte diversitatea, s-au apropiat mai mult de patrimoniul natural şi cultural al țărilor implicate în acest proiect, și-au dezvoltat competențele IT precum și abilitățile de comunicare în limba engleză. De asemenea, au descoperit soluții mai bune pentru a ajuta la gestionarea unei game largi de probleme de mediu și provocări cu care ne confruntăm astăzi.

A consemnat, Prof. Pintilii Niculina, coordonator proiect

Foto

Publicitate
Atlantis Gold-901

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Dosare penale la regimul rutier

La 23.08.2019, ora 02.05, o patrulă din cadrul Secției 12 Poliție Rurală Preutești a oprit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.