Sursa foto arhiva
Sursa foto arhiva

Botoșani: Controale la zonele de agrement în zilele de 1 și 2 mai

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în colaborare cu jandarmii, specialiştii Direcţiei Silvice Botoşani şi reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Botoşani vor desfăşura, în zilele de 1 și 2 mai, acţiuni de prevenire a incendiilor în zonele de agrement aferente fondului forestier din judeţ.

Planul de măsuri pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de incendii /arderi necontrolate pe timpul activităților desfășurate în zonele de agrement aferente fondului forestier a fost aprobat în cadrul unei ședințe lucru la care au prticipat: prefectul județului, Dan Constantin Șlincu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Cristina Ionela Kashyap, directorul Direcției Silvice Botoșani, Marius Havriș, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, colonel Dobrin Cristian Onofrei și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei.

Reprezentanții instituțiilor menționate anterior vor să se asigure că cetăţenii care vor petrece Ziua Internaţională a Muncii şi Ziua Internaţională a Tineretului  la iarbă verde, dar şi administratorii zonelor de agrement, respectă regulile de prevenire şi stingere a incendiilor.

Totodată, I.S.U. Botoşani avertizează populaţia asupra consecinţelor utilizării incorecte a focului de către cei care vor petrece la iarbă verde.

Jarul aruncat la întâmplare, fumatul în locuri nepermise, jocul copiilor cu focul au provocat numeroase incendii de vegetaţie uscată sau de pădure în ţară, dar şi la Botoşani.

Pentru ca obiceiul botoşănenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau pădure să nu se transforme în evenimente cu foc, ce pot avea urmări grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei, prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei, trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. Nu se admite folosirea focului deschis  la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie. La plecare, cetăţenii sunt sfătuiţi să stingă jarul cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ.

Fumătorii sunt îndemnaţi să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de aceasta. Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate şi marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum şi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, sunt interzise. Cantoanele şi ocoalele silvice trebuie să fie dotate cu materiale de primă intervenţie în caz de incendiu, iar pe cursurile de apă din apropierea pădurilor trebuie amenajate, pe cât posibil, rampe de alimentare cu apă a autospecialelor de intervenţie.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

Publicitate
statie-peco-vicovu-de-sus-euro-tehnic

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Experiențe Erasmus+ inedite ale elevilor Școlii Gimnaziale nr. 10 Suceava

În perioada 26 februarie – 1 martie, 8 elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 10 din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.