Home / Actualitate / La Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, Ziua Europei a devenit Festivalul European al gustului (de frumos)

La Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, Ziua Europei a devenit Festivalul European al gustului (de frumos)

La Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, ziua de 9 Mai, Ziua Europei, a avut o conotație aparte. De ce? Fiindcă a avut gust și culoare, a avut gustul preparatelor tradiționale europene și culoarea frumoaselor costume populare din zona Bucovinei, dar și din alte țări ale bătrânului continent, pentru a evidenția o data în plus, dacă mai era nevoie, că Uniunea Europeană este ”unitate în diversitate”. Inițiativa acestui moment a avut mai multe rădăcini, toate subordonate minunatelor proiecte de parteneriat national și european pe care această școală le derulează de peste un deceniu și jumătate.

Astfel, pentru că de doi ani școala este partener în proiectul Erasmus+ ”We School Europe”, finanțat de Comisia Europeană, cu parteneri din Italia, Polonia, Macedonia și Estonia, și pentru că se cuvenea ca această zi să dobândească însemnătatea ce i se cuvine, ”Festivalul european al gustului (de frumos)” a oferit elevilor și cadrelor didactice prilejul de a evidenția importanța tradițiilor populare românești într-o societate în care valorile trebuie păstrate și transmise generațiilor viitoare. Așa încât, părinți, profesori și elevi au făcut ca această sărbătoare să-și merite locul în istoria europeană. Aceeași însemnătate a avut această manifestare și pentru cel de-al doilea proiect Erasmus+ derulat de această școală, proiect început anul trecut, intitulat ”Descoperirea moștenirii europene prin intermediul rutelor culturale”, finanțat tot de Comisia Europeană, cu parteneri din Italia, Spania, Lituania, Slovacia și Franța. Proiectul promovează valorile culturale ca moștenire europeană și ce alt prilej ar fi fost mai potrivit pentru aceasta decât Ziua Europei?

Dincolo de proiectele europene, această manifestare a mobilizat părinții, reprezentanți ai comunității locale, dar și cadre didactice de la alte școli, pentru a participa la acest eveniment. Faptul că școala a venit către comunitate cu această inițiativă este doar un pas mic în intenția de a deveni și mai mult o școală conectată la comunitate. De altfel, această instituție este partener national al Școlii Gimnaziale ”Ion Luca Caragiale” din Tulcea, în proiectul intitulat ”Școala părinților”, școală care face parte din rețeaua de școli comunitare din țară. În acest sens, Fundația Noi Orizonturi, cea care a avut inițiativa creării acestei rețele de școli comunitare, a finanțat acest proiect inițiat de școala din Tulcea, care a ales, ca partener școala suceveană.

În acest sens, la data de 10 mai, patru cadre didactice ale școlii din orașul de pe malul Dunării au venit la Suceava pentru a participa la activitățile acestui proiect. Cu acest prilej, școala gazdă a organizat un workshop intitulat ”Arta de a fi părinte”, la care au luat parte peste 40 de părinți și cadre didactice ale școlii și care a evidențiat, prin comunicare, joc de rol, vizionare de filme de educație a părinților, rolul și locul acestora în cadrul educației copiilor, dar și în cadrul școlii, precum și felul în care școala ar trebui să vină în întâmpinarea nevoii de a înțelege care este menirea lor în devenirea propriilor copii. Între acestea, s-au remarcat două filme realizate cu elevi ai clasei a V-a D, ele fiind rezultatele a două proiecte educative inițiate de prof. Rodica Zimbru. Unul dintre ele, intitulat ”Familia mea și copilul-păpușă” (proiect preluat dintr-o inițiativă anterioară a psihologului școlar Daniela Vîrvara), în care elevii au jucat rol de părinți, a scos în evidență câteva remarci absolut inedite ale protagoniștilor, dar care lasă loc la reflecții: ”E greu să fii copil cu părinți-copii”, ”E greu să fii părinte” și ”Părinții au multe responsabilități”. Celălalt proiect, intitulat ”Cuvinte care dor”, a avut ca suport ideea de bullying, copiii înțelegând la final ce impact emotional nefast îl au jignirile asupra unei persoane.

Rezultă așadar că Ziua Europei a constituit prilej de valorizare nu doar a tradițiilor românești și europene, ci și o oportunitate de a oferi comunității un model de valorizare a parteneriatului școlii cu familia, a relației care ar trebui să existe între aceste entități, a parteneriatului cu alte școli și instituții comunitare, un model de școală conectată la comunitate, pentru că numai împreună construim viitorul acestei nații.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Concursul cercului de elevi „Cu viaţa mea apăr viaţa”- etapa judeţeană

La Sala de Sport a C.S.M. Suceava, sâmbătă, 18 mai, a aput loc etapa judeţeană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.