Home / Actualitate / Hram şi cinstirea eroilor la mănăstirea din Pasul Mestecăniş

Hram şi cinstirea eroilor la mănăstirea din Pasul Mestecăniş

Puţină lume ştie că lăcaşul de cult din Pasul Mestecăniş, înconjurat de munţi ca o cetate, se numeşte Mănăstirea „Înălţarea Domunlui”, ridicată în cinstea fericiţilor întru adormire eroi, ostaşi şi luptători români, din toate timpurile şi locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului românesc, pentru libertatea şi demnitatea noastră, după cum spune părintele stareţ Protosinghel Onufrie Leonte. Biserica se află într-o frumoasă poiană de pe Culmea Giumalăului, cu vedere spre Muntele Giumalău, numită Poiana Fierului, situată la 4 km pe traseul turistic ce leagă Pasul Mestecăniş de vârful Giumalău. Potrivit pr. Onufrie, mănăstirea, iniţial schit, a luat fiinţă în anul 1992 prin donarea suprafeţei de pământ de către familia Iacoban, din comuna Iacobeni, judeţul Suceava, fiind sfinţită în 1999, cel de al doilea hram fiind de „Acoperământul Maicii Domnului”, la 1 octombrie.

În prezent obştea monahilor mănăstirii este formată din şapte vieţuitori, povăţuiţi de părintele stareţ Protosinghel Onufrie Leonte.

Acesta a precizat că „la săr­bătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc”.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost con­sfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 care au proclamat această zi ca sărbătoare na­ţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Maratonul Cetăți Suceava- 21 septembrie 2019

Este un eveniment caritabil sportiv, din ramura alergare, menit să sprijine proiectul Organizației Salvați Copiii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.