Începe sezonul BDA-urilor- Sfaturi de la DSP Suceava…

Boala diareică acută (BDA) constituie o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice. Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic. Reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald.

În perioada iunie – octombrie, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava (DSP) realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută, prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a cazurilor internate.

Potrivit directorului DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, prin respectarea normelor de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și mai ales de igienă a colectivităților este prevenită apariția bolii diareice acute. Aceasta a enumerat metodele de prevenție: spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum; prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare) care le pot contamina; renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate; verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele cumpărate; se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, NU din râuri, lacuri sau sisteme de irigații; pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente; se va evita contaminarea mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate.

În situația apariției semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală.

 

“Recomandăm părinților să își supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul mâinilor, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită) pentru a limita infecția” a punctat și Biana Bighiu, Compartiment relații cu publicul din cadrul DSP Suceava.

Singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute este prevenirea.

Publicitate
statie-peco-vicovu-de-sus-euro-tehnic

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

O nouă intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

In cursul săptămânii trecute, la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din județul Suceava, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.