Săptămâna Mondială a Alăptării 1-7 August 2019

Direcţia de Sănătate Publică Suceava (DSP), în colaborare cu Asociația SAMAS (prima reţea naţională de Asistenţi de Sănătate pentru Mame şi Sugari), Centrul Iochebed Suceava și Unitățile Administrativ Teritoriale cu asistență medicală comunitară: Dolhasca, Horodniceni, Berchișești, Ostra, marchează în perioada 1-7 August 2019, Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizează campania cu sloganul: “Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!”.

 

Directorul DSP Suceava, dr.Liliana Grădinariu ne-a făcut o prezentare a acțiunii:

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață.

Alăptarea exclusivă – hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele șase luni de viață – ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul supraponderabilității la copii.

Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali și o stimulare a imunității.

De la primele momente ale vieții copilului, alăptarea poate însemna diferența dintre viață și moarte. De aceea, Adunarea Mondială a Sănătății a îmbrățișat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreaga lume.

În ciuda acestor beneficii clare, mulți copii nu sunt alăptați. La nivel global, numai aproximativ doi din cinci nou-născuți sunt puși la sân în decurs de o oră de la naștere și numai 40% dintre copiii sub șase luni sunt alăptați exclusiv.

Conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5 ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenței alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%.

Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3 % dintre nou-născuți.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice în acord cu obiectivul OMS, creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025.

Este necesară creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou-născutului și a copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază, precum și diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă. Trebuie subliniat rolul pozitiv pe care alimentația la sân exclusivă îl are asupra sănătății nou-născutului și prevenirii îmbolnăvirilor și a mortalității premature a acestora. Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:

-Copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia (alinierea incorectă a dinților) și cariile dentare și sporește inteligența etc.

-Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială etc. 

Țintele majore ale campaniei sunt: profesioniștii din asistența medicală primară (medici de familie, moașe, asistente medicale generaliste, asistente medicale comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează, precum și părinții acestora.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

 

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate:

-Postarea pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava a tuturor documentelor informative;

-Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale din sistemul public și privat de sănătate;

-Activităţi informative şi seminarii cu tema „Alimentația la sân – cel mai bun start în viață”, pentru femei gravide, femei care alăptează, părinți și viitori părinți, susținute de doamna Mihaela Pintilei – educator perinatal SAMAS, în localitățile: Șerbăuți, Horodniceni, Berchișești, Ostra;

-Multiplicarea și distribuirea de materiale informative (pliante, afișe, fluturaşi) specifice temei, prin asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele medicilor de familie.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

O nouă intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

In cursul săptămânii trecute, la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din județul Suceava, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.