5 minori puși în pericol de concubinul aflat sub ordin provizoriu de evacuare

În cadrul campaniei ,,Vacanță în Siguranță”, având în vedere faptul că minorii petrec mai mult timp în familie, polițiștii încearcă să identifice și situațiile de risc pentru copii și să dispună toate măsurile pentru ca aceștia să fie în liniște și siguranță, se precizează într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.

Astfe, în cursul zilei de vineri, polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat care a pus în pericol siguranța unei familii cu 5 copii, inducându-le o stare de temere și încălcând un ordin provizoriu de protecție.

La data de 02.08.2019, ora 02:16, polițiștii Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, au fost sesizaţi în mod direct de către o femeie de 30 ani, din localitate, cu privire la faptul că, concubinul său, a revenit la imobilul din care fusese evacuat, încălcând ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști.

Din verificări a reieșit că femeia locuiește în orașul Vicovu de Sus, împreună cu cei 5 copii ai săi și a avut o relație de concubinaj cu un bărbat de 38 ani, din aceeași localitate. La data de 01.08.2019, în urma mai multor sesizări din partea acesteia, a fost emis un ordin de protecție provizoriu, fiind dispusă evacuarea temporară a bărbatului din imobil.

La data de 02.08.2019, în jurul orei 02.15, bărbatul a revenit la locuință, motiv pentru care femeia a sesizat organele de poliție, fiind întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „nerespectarea hotărârii judecătorești”.

Echipajele de poliție l-au identificat pe bărbatul de 38 de ani la domiciliul concubinei sale, motiv pentru care l-au condus la sediul poliției pentru audieri.

Pentru că bărbatul a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis, polițiștii au dispus reținerea sa pentru o perioadă de 24 de ore și încarcerarea în arestul IPJ Suceava.

“Încă o dată, ordinul provizoriu de protecție se dovedește a fi un instrument legislativ foarte eficient care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta” precizează în comunicat IPJ Suceava.

 

Publicitate

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.