Dispozitive mobile în educația adulților – proiect Erasmus+ în Lituania, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, membri ai ARED au participat la cursul de formare intitulat “Mobile devices in education”

Asociația Regională pentru Educație și Dezvoltare (ARED) Suceava este beneficiară a unui proiect de mobilităţi Erasmus+.KA1, intitulat “LEAD – Learning and Education in Adult Development”, ce se derulează în perioada 1 august 2016 – 31 octombrie 2017.  Proiectul are ca scop dezvoltarea de tehnici și metode de lucru cu adulții, prin educatie formală și non-formală, a competențelor de leadership și de comunicare, de utilizare a dispozitivelor mobile în scop educativ pentru șapte dintre membrii mobile-devices-in-education-scoala-10-suceava-1ARED. Acestea participă la două cursuri de formare, în perioada nov. 2016 – oct. 2017, în vederea valorificării ulterioare a competențelor achiziționate, în activitățile derulate la nivelul instituției.

În perioada 21-27 noiembrie, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, membri ai ARED au participat la cursul de formare intitulat “Mobile devices in education” (”Dispozitive mobile în educație”), organizat de instituția CREF – Education, Resources and Training Centre, Sesimbra, Portugalia, în Vilnius, Lituania.

Cele trei participante la curs au fost: Rodica Zimbru, inițiatorul și coordonatorul proiectului, Daniela Babii și Raluca Gherman. Cursul a avut ca scop formarea participanților în vederea utilizării în educație a dispozitivelor mobile, atât de refuzate elevilor în activitățile de învățare și de blamate de toți pentru efectele (aparent) dezastruoase pentru sănătatea și inteligența copiilor mai ales. Astfel, participanții la curs, cele trei din Suceava și șase portughezi au experimentat și au exersat instrumente de predare, dar mai ales de evaluare a cunoștințelor elevilor, cu ajutorul dispozitivelor mobile, cu precădere a telefonului mobil.

Pentru unii poate că pare ciudat, dar participanții au învățat și au experimentat un test grilă, în care elevii pot raspunde direct de pe telefonul mobil, test ce poate fi cuantificat de profesor în același moment, reprezintă o modalitate eficientă de evaluare. Mai mult, economisește timp și efort atât din partea elevilor, cât și a cadrelor didactice. În plus, participanții au învățat programe deosebit de avantajoase de organizare a programului de lucru, de creare de puzzle și rebusuri, programe care, dacă sunt puse la dispoziția altor cadre didactice pot ajuta la îmbunătățirea calității predării în școală, cu un efort diminuat. Probabil pare la fel de ciudat, dar școala unde unul dintre participanți este director, folosește tablete pentru trei clase de elevi.

Politica lor, la nivelul comunității locale, este simplă: școlarizarea unui elev, timp de un an, costă cinci mii de euro. Dotarea cu tablete a unei clase de 30 de elevi a costat zece mii de euro.

mobile-devices-in-education-scoala-10-suceava-2Adică doi elevi care rămân repetenți costă tot atât cât costă achiziționarea de tablete pentru o clasă de elevi. Ca urmare, ei preferă succesul elevilor și fac eforturi vizibile în acest sens. Știm cu toții câți părinți sunt nemulțumiți de faptul că ghiozdanele copiilor lor sunt atât de grele încât aceștia abia le ridică de jos, dar le duc zilnic la școală. Mai mult, filosofia portugheză în educație pleacă de la felul cum e considerat elevul față de ceea ce așteaptă societatea de la el, ca adult.  Mai exact, școala vrea elevi ascultători și cuminți, în vreme ce societatea așteaptă ca, prin educație (tot în școală, firește), să primească oameni creativi. Școala evită competitivitatea, uniformizând oarecum ceea ce se oferă elevului, pe când societatea așteaptă diversitate și noi oportunități de la absolvenți.

Societatea vrea oameni comunicativi, școala, elevi tăcuți; societatea vrea oameni inovativi, dar școala le predă aceleași cunoștințe; societatea vrea inițiativă, școala vrea atingerea de standarde. Credem că școala românească ar putea să se gândească la aceleași aspecte, raportându-se la rezultatele elevilor.
Astfel, instrumentele de lucru pe care le-au învățat cei trei participanți, modelele de abordare a dispozitivelor mobile pentru a face din ele instrumente reale de învățare, care să dărâme mitul că elevul n-are voie să stea pe telefonul mobil, că numai se joacă, sau ideea că dacă stă mult pe calculator înseamnă că nu comunică, vor fi puse la dispoziția celor care doresc să învețe din această experiență europeană. S-a demonstrat, în cadrul acestui curs, că dispozitivele mobile, utilizate corect și în scop cu adevărat educativ, sunt instrumente de învățare colaborativă, de evaluare reală și în timp record, că ușurează cu adevărat munca profesorului și că fac învățarea elevilor plăcută și interesantă.

Obiectivele proiectului sunt:

  • dobândirea de informații și deprinderi de utilizare a educației non-formale în cadrul activităților de educație formală;
  • dobândirea de cunoștințe referitoare la utilizarea în scop educativ a dispozitivelor mobile;
  • dezvoltarea competențelor de comunicare și relaționare în limba engleză a participanților, dar și a celorlalți membri ai asociației;
  • dezvoltarea unei culturi europene în ceea ce privește educația adulților, prin valorificarea experiențelor dobândite în cadrul proiectului, și în alte activități de educație a adulților pe care le organizează instituția.

O astfel de experiență de învățare, în care participanții au acumulat cunoștințe și informații menite să aducă un plus de calitate și eficacitate învățării este cu adevărat o valoare adăugată educației pe care o oferă școala secolului XXI.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Condamnare de 2 ani și 6 luni cu suspendare sub supraveghere pentru fosta șefa a Secției de Oncologie

Fosta șefă a Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost condamnată joi, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.