La fabrica de anvelope reconstruite din Slobozia: „Totul se transformă în produs cu utilitate!”. Interviu cu Marian Gherasim, administratorul International Tyres

Zi de zi, angajații fabricii de anvelope din Slobozia Sucevei transforma în produse utile anvelopele pe care alții le aruncă. Ca urmare a tendințelor tot mai pregnante în piața automobilelor de a căuta în permanenta soluții de reducere a costurilor, INTERNATIONAL TYRES a decis sa investească într-o fabrică de anvelope reconstruite de cea mai buna calitate.

InfoSuceava a realizat un interviu inedit cu Marian Gherasim, doctor în management și administrator al fabricii de anvelope din Slobozia.

Cum ați ajuns sa dezvoltați această fabrică de anvelope?

Ca să o iau istoric, eu lucrând în domeniul reciclării anvelopelor în Franța, a apărut oportunitatea de a discuta cu proprietarul care administra la acea vreme activitatea de reconstrucție anvelope, în legătură cu furnizarea de carcase necesare procesului de producție anvelope. La acea vreme eu aveam experiență bogata în industria reciclării, însă nu și în producția de anvelope reconstruite, ci în colectare, sortare carcase și valorificare anvelope uzate. În momentul în care am văzut oportunitatea de afaceri m-am decis sa-mi construiesc o mica piață de desfacere internațională pentru anvelopele reconstruite. Așadar, am pornit de la o idee, însă ulterior am ajuns la alta idee și așa am cumpărat firma INTERNATIONAL TYRES, am construit o nouă hală și am organizat un departament de vânzări externe a anvelopelor fabricate pe platformă. Asta se întâmpla în anul 2011. În acea perioada, favorizat de relațiile externe am creat o piață extraordinară, încât puteam vinde într-o luna producția fabricii pe 5 luni. Comenzile erau enorme.  Întâmplarea face că în anul 2012 la fabrica de anvelope a avut loc un incendiu masiv, cu pagube enorme, de peste 2 milioane de euro doar materii prime. Atunci totul s-a prăbușit. După acest dezastru, condițiile nu mai erau propice pentru producție, însă proprietarul de atunci a făcut eforturi în a reglementa situația, astfel încât, prin martie 2012, a reluat producția, iar noi am început să vindem din nou anvelope în cantități mari, pe diverse piețe, dar mai ales pentru Mexic. După doua-trei luni au început sa apară reclamațiile pentru diferite probleme de calitate. Devenise clar ca după o catastrofă nu aveau cum să refacă condițiile optime de producție fără susținere financiara. În acest fel, doar m-am amăgit.  În vara lui 2012, m-am întrebat ce pot sa fac, daca mai pot sau nu sa continuu. Pe de alta parte, acest sir de evenimente a generat o oportunitate de a intra în producția de anvelope, eu având și sprijin din exterior în ceea ce privește piața de achiziție materia prima. Colaboratorul meu nu a mai fost despăgubit de asiguratori, așa cum se aștepta, și din acest motiv devenise foarte limitat din punct de vedere financiar. Era o situație complicată. Încotro?! Ce voiam eu, nu puteau ei. Atunci, am decis să cumpăr eu o bună parte din utilaje și sa-mi construiesc propria fabrica de anvelope.

Cum este Marian Gherasim în relația cu oamenii? Cum ați reușit să aduceți această companie la un nivel de acum?

Oricât de mari sunt dificultățile prin care treci, trebuie să fii echilibrat în relația cu ceilalți. Ca sa sprijini aceasta industrie e nevoie de implicare suta la suta atât în producție cat și în celelalte laturi ale activității. Anterior deciziei de a mă implica în producție, făceam comerț, dar nu aveam bani la nivelul necesar unei producții de asemenea calibru. Era complicat. Am renunțat în mare parte la comerț și am concentrat toate resursele în producție, în stocuri de materie primă și produs finit, unde, în timp, cunoscându-i  pe furnizorii de materie prima din vest, am reușit cu ajutorul lor sa asigur o producție din ce în ce mai mare. A fost un proces complicat.  Mai tragic a fost faptul că nici forță de muncă nu mai era, deoarece oamenii s-au dispersat odată cu incendiul, ceea ce a impus, înainte de a putea delega, instruirea noilor oameni pe funcții cheie. A fost necesară o restructurare, după nevoile și știința mea. Știam multe, însă nu totul despre producția de anvelope. Eu am început producția la nivel mic în data de 14 septembrie 2012. De-a lungul timpului, pe platforma industriala s-au dezvoltat și alte companii care la rândul lor au dezvoltat alte domenii de activitate industriale. Eu dețin doar activitatea de producție a anvelopelor, pe compania al cărei proprietar sunt – INTERNATIONAL TYRES. A urmat o perioada în care stăteam permanent în hala de producție, dezvoltând sistemele de management intern, inclusiv un sistem informațional colosal, care monitorizează și planifică întreaga producție, dezvoltată intern, cu specialiști IT. Am pornit de la mai nimic și am dezvoltat pas cu pas totul, de la oameni și până la tehnologie ultra modernă.  Lucrurile s-au dezvoltat an de an și clipă de clipă.  În prezent, dezvoltarea internă a acestei firme îi permite să dubleze producția instantaneu. Așa ceva nu se întâmplă însă în restul Europei, deoarece reconstrucția unei anvelope este abordată doar de producătorii individuali, iar fără un sistem informațional care sa poată gestiona producția de anvelope, nu se poate ajunge la producție de masă. Firmele multinaționale abordează acest sector mai puțin, deoarece este mai simplu să construiască o anvelopă de la zero și sa o vândă la un preț dublu față de o anvelopa reconstruită, pe considerentul notorietății mărcii. Sistemul nostru informațional este unic în lumea aceasta iar automatizările utilajelor de asemenea. Inovarea permanentă ne-a permis sa creștem până acum și ne va permite sa creștem în continuare.

Mai vorbim de o astfel de fabrică în România?

Nu mai vorbim de o astfel de fabrică în Europa, deoarece aici nu vorbim doar despre producția de anvelope, ci de o platformă destinată reciclării totale a anvelopelor uzate, platformă care mai adaugă trei activități: cea de reciclare prin granulare a anvelopelor, cea de producere amestecuri din cauciuc și cea de transformare a granulației în produse derivate – plăci, pavele și alte articole tehnice. Astfel, vorbim de o economie circulară, care, ca model de business e un vârf în Europa și e, în fapt, ceea ce autoritățile europene încurajează prin apeluri de proiecte.

Cât privește reconstrucția anvelopelor, producția pe care o facem noi este cea mai mare din Europa. Exportăm în toată Europa, în America latină și în curând o vom face și în Statele Unite ale Americii. Implicațiile asupra protecției mediului sunt extraordinare, stopează poluarea deoarece reconstrucția este cea mai înaltă formă de reciclare a unei anvelope uzate. Dacă aceasta activitate ar exista în mai multe locuri din Europa, toată lumea ar avea beneficii: utilizatorii de anvelope, salariații, comunitățile locale, mediul înconjurător. Sunt convins că întregul concept de business ar merita o atenție mai mare din partea autorităților și al finanțatorilor.

În Asia faceți export?

În Asia nu, pentru ca în prezent exista o piață în proximitate mai interesantă. În plus, vânzări în acea zona ar presupune o nevoie suplimentara de capital foarte mare. Așadar, nici nu a fost necesar să vindem în Asia. Nu trebuie să facem eforturi mari pentru ca o anvelopă reconstruită să fie vândută, atâta timp cât e de calitate. Așadar, noi suntem preocupați doar de calitate și de aceea facem tot acest efort de inovare. Dacă produsul este de calitate și are un preț atașat cu 20%-30% mai mic decât cel mai mic preț de pe piață, atunci nu trebuie să facem mari eforturi pentru vânzare. Suntem cunoscuți în toată Europa.

In general, managerii de succes își doresc dezvoltarea propriei companii. V-ați gândit și dumneavoastră la un plan de creștere?

Sigur! Compania noastră acționează conform principiului: „Totul se transformă în produs cu utilitate!”, pentru a asigura resursele necesare generațiilor viitoare. Pe această idee, am câștigat recent un proiect european, cu resursele căruia vom duce la un nivel înalt cibernetizările de pe fluxul de producție, sistem pe care o să-l și patentăm la final. Acum producem pana în 1800 anvelope mici pe zi și peste 100 anvelope mari pe zi, însă capacitatea de producție e mai mare de atât. Cu know-how pe care îl avem, suntem capabili sa replicăm aceasta activitate oriunde în lume, însă ne dorim ca mai întâi să consolidăm ceea ce avem aici, și pentru asta trebuie să creștem producția, ceea ce alți producători din această industrie nu reușesc să facă. Așadar, în acest moment, ca să înțelegeți cerințele, este necesar să dublăm sau să triplăm producția, însă pentru asta avem nevoie de finanțare. Dacă dublăm producția, trebuie să avem stocuri de materie primă și de produs finit mai mari. Suntem într-un moment foarte bun al acumulării de know-how și al organizării și îmi doresc ca și alții să vadă ceea ce facem noi aici. Cu toate aceste eforturi de inovare și dezvoltare, urmărim producerea unei anvelope care să aibă toate caracteristicile estetice și de anduranță ale unei anvelope cu cel mai înalt renume de pe piață.

În ceea ce privește poluarea, ce ne puteți spune?

Nu vorbim de poluare. Sistemul nostru este construit în așa fel încât să ajute mediul înconjurător. Închipuiți-va ca daca noi nu am fi, anvelopele uzate ar fi distruse prin ardere, cu toate consecințele negative asupra mediului. Felul în care noi prelucram anvelopa este, ca sa spunem așa, „la rece”, și astfel, metoda noastră este cea mai curată formă de reciclare. în fapt așa și trebuie să fie, pentru că nu poate polua ceea ce e gândit sa depolueze, și mă refer aici la întregul concept de reciclare a anvelopelor uzate gândit și aplicat de noi.

 

 

 

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Muzeul de Istorie Siret și Memorialul Holocaustului vor fi deschise în curând pentru public

Muzeul de Istorie și Memorialul Holocaustului din Siret, o investiție a Consiliului Județean Suceava de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.