Home / National / International / Paul STĂNESCU va reprezenta România la cel de-al 6-lea Summit al Șefilor de Gurvern din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză

Paul STĂNESCU va reprezenta România la cel de-al 6-lea Summit al Șefilor de Gurvern din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză

Domnul Paul STĂNESCU, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, va conduce delegația guvernamentală care va reprezenta România la cel de-al 6-lea Summit al Şefilor de Guvern din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză (formatul de cooperare „16+1”), ce se va desfășura la Budapesta, la data de 27 noiembrie 2017.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât şi pentru iniţiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) – promovată de China pentru dezvoltarea conectivității între Asia, Europa și Africa. Summit-ul va fi precedat de un Forum economic, comercial și financiar, la care vor participa şi reprezentanţi ai mediului de afaceri român.

Summit-ul de la Budapesta din 27 noiembrie 2017 va avea și o componentă aniversară, marcând împlinirea a 5 ani de la lansarea oficială a formatului „16+1” cu ocazia Summit-ului de la Varșovia (10.11.2012).

Informații suplimentare:

Statele europene participante la formatul ’16+1′ sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria. 11 dintre statele participante sunt și state membre UE.

Formatul ’16+1′ este o inițiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc și prima reuniune a acestui format, cu participarea miniștrilor responsabili cu economia și dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

România a găzduit, în 2013, o reuniune a șefilor de guvern 16+1. De asemenea, a lansat un nou mecanism de cooperare în domeniul energiei, Centrul de Dialog și Cooperare în Domeniul Proiectelor Energetice. La 14 iulie 2017, România a găzduit Dialogul Partidelor Politice China-țările Europei Centrale și de Est.

Publicitate

Compex Turistic Lidana
pensiuneaLidanaVamaBucovina

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Campania „Școli în siguranță!” desfășurată de polițiștii din Gura Humorului

În perioada 12 – 13 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *