PESTE 400 DE POLIŢIŞTI VOR FI PREZENŢI LA FESTIVITĂŢILE DE DESCHIDERE A ANULUI ŞCOLAR 2017/2018

 Poliţiştii urează elevilor, părinţilor şi profesorilor un an şcolar plin de succese – un an şcolar în siguranţă!

În contextul începerii anului şcolar 2017/2018 conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Măsurile dispuse vin în contextul în care trendul infracţional înregistrat în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă este unul descendent, în perioada ianuarie – iunie 2017 fiind sesizate cu 8 fapte mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin aceste măsuri se doreşte menţinerea acestui trend şi diminuarea constantă a infracţionalităţii în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă.

În acest sens, s-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind dată în responsabilitatea unui poliţist de proximitate sau care are atribuţii pe această linie şi care are îndatorirea de a monitoriza în permanenţă evenimentele din zona şi a asigura ordinea şi liniştea publică. Unităţile de învăţământ au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare şi relaţionare.

În data de 11 septembrie la toate unităţile şcolare va fi asigurată prezenţa unui poliţist care va prezenta mesajul poliţiei cu ocazia deschiderii anului şcolar 2017/2018 şi va promova recomandări cu caracter preventiv. Peste 400 de poliţişti suceveni vor participa la deschiderea noului an 2017/2018. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, comanda IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri, în vederea gestionării eficiente a fenomenului infracţional şi impunerii unui climat de siguranţă în aceste zone.

De asemenea,  s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la secţiile şi posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

În anul şcolar 2017/2018 poliţiştii de prevenire suceveni vor iniţia campanii şi proiecte de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

La nivelul judeţului Suceava a fost încheiat un protocol de colaborare între IPJ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, fiind constituit cadrul cooperării interinstituţionale.

Totodată, a fost iniţiat un nou Program de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2017/2018. Lunar, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor elabora teme de pregătire ce vor fi promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire.

Cu titlu de bună practică, poliţiştii de prevenire, în colaborare cu Romania Children Humanitarian Foundation au realizat un nou manual pentru clasa 0 care va fi distribuit gratuit elevilor din acest ciclu începând cu luna octombrie 2017. Prevenirea victimizării copiilor urmare a accidentelor rutiere reprezintă o prioritate a poliţiei sucevene. O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

            Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

Ţinem să mulţumim cadrelor didactice şi reprezentanţilor mass-media pentru buna colaborare de pe parcursul anului 2016/2017 – rezultatele evidenţiindu-se în gradul de siguranţă al elevilor şi în lipsa unor evenimente negative, conducerea IPJ Suceava abordând problematica siguranţei unităţilor de învăţământ prin transparenţă totală şi corecta informare a opiniei publice cu privire la măsurile întreprinse şi evoluţia fenomenului.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Hoț trimis 3 ani și 8 luni la pușcărie

Poliția Municipiului Rădăuți a primit spre executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.