Home / Religie / Sfântul Nicolae-Pastorul iubirii

Sfântul Nicolae-Pastorul iubirii

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi din ţara noastră. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, indiferent de vârstă sau stare socială. Acest sfânt s-a evidenţiat prin bunătate deosebită faţă de cei lipsiţi, ocrotitor al fetelor, ajutător al familiilor numeroase, apărător al celor oropsiţi şi asupriţi, şi călăuzitor pentru cei care se află în călătorie, pe uscat sau pe ape.

Sfântul Nicolae – ocrotitorul celor care călătoresc
Poporul român are mare evlavie faţă de Sfântul Nicolae. Acest lucru reiese şi din statisticile onomastice care indică faptul că peste un milion de persoane poartă numele de Nicolae ori diminutive ale acestuia. De asemenea, întâlnim foarte multe biserici şi mănăstiri care au ca hram tot pe Sfântul Nicolae. Cultul Sfântului Nicolae a reprezentat o trăsătură specifică a evlaviei ortodoxe a poporului român. Marele voievod român, Mihai Viteazul purta în luptele sale pentru unitatea românilor mâna dreaptă din moaştele Sfântului Nicolae, cu care a dobândit multe victorii, care au culminat cu Marea Unire de la 1600 a celor trei Principate Române.

Primele biserici închinate Sfântului Nicolae au fost ctitorite de cnejii români din Haţeg. Aceste ctitorii, analizate temeinic de Radu Popa în lucrarea sa „La începuturile Evului Mediu românesc. Ţara Haţegului” au fost zidite datorită evlaviei poporului român faţă de Sf. Nicolae. Bisericile cu hramul Sf. Nicolae din Ţara Haţegului sunt cele din satele Densuş, Leşnic, Ribiţa şi Hunedoara. Aceste biserici erau de dimensiuni mici, dar foarte impunătoare prin arhitectura lor deosebită cât şi prin sfinţenia slujbelor care se oficiau în ele.

Poporul român nu este adeptul bisericilor mari pe care le întâlnim în Occident foarte frecvent. Dumnezeu coboară cel mai uşor într-o biserică mică unde este multă evlavie, rugăciune şi smerenie. O biserică foarte frumoasă cu hramul Sfântul Nicolae se află la Curtea de Argeş. Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş reprezintă prinosul de mulţumire adus de voievodul Nicolae Alexandru Sfântului Nicolae, al cărui nume îl purta, pentru ajutorul pe care sfântul l-a dat în întemeierea primei Mitropolii a Ţării Româneşti sub Sfântul Iachint de la Vicina.

Arheologii au demonstrat existenţa unei alte biserici cu hramul Sf. Nicolae sub biserica domnească existentă astăzi. Este vorba despre cea mai mare biserică din Balcani, datată secolul XIII, contemporană cu bisericile din Ţara Haţegului care aveau ca hram pe Sf. Nicolae. O altă biserică reprezentativă cu hramul Sf. Nicolae este locaşul Sfântului Nicolae din Rădăuţi, ctitoria voievodului Bogdan I şi necropolă a primilor Muşatini. De asemenea, voievodul Ştefan cel Mare a avut o evlavie deosebită faţă de Sf. Nicolae, zidind multe biserici cu hramul Sf. Nicolae. Mănăstirea Probota, ctitoria lui Petru Rareş, are ca hram tot pe Sf. Nicolae.

Sărbătorirea Sfântului Nicolae este praznicul cel mai aşteptat de toţi copiii din lume, dar nu numai de ei; indiferent ce vârstă am avea, îl aşteptăm pe ,,Moş Nicolae cu daruri”. Numele de ,,Nicolae” vine din limba greacă, de la verbul ,,nikao = a învinge, a birui”. Sfinţii au biruit păcatele şi patimile de tot felul, au câştigat lupta împotriva duhurilor rele şi a tot felul de gânduri necurate care se războiesc cu noi.

Sfântul Nicolae a trăit în secolul IV în Asia, având slujba de arhiepiscop în localitatea Mira Lichiei. El a devenit cel mai popular sfânt din lume. Sfântul Nicolae este socotit, pentru binefacerile sale, ,,ocrotitorul copiilor”, ,,îndrumătorul fetelor”, ,,salvatorul marinarilor”, ,,ajutătorul săracilor”, ,,apărătorul ortodoxiei”.

Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă din secolul IV. Contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la Sfântul Nicolae obiceiul de a oferi daruri.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind ,,făcător de minuni” deoarece la rugăciunile lui puternice s-au făcut multe minuni, pe care un om de rând nu le poate face.

Puterea sfinţilor vine de la Dumnezeu, care a revărsat în ei harul Duhului Sfânt, devenind astfel ,,temple ale Duhului Sfânt”. Fiecare sfânt este un model demn de urmat de noi, cei de astăzi. Societatea noastră contemporană are mare nevoie de modele vii, de eroi ai credinţei. În fiecare an, pe 6 Decembrie, Biserica ne pune în faţa ochilor noştri icoana Sfântului Nicolae. În aceste zile să ne aducem aminte de toate persoanele defavorizate, de cei cu lipsuri materiale. Să le oferim dragostea noastră, să-i sprijinim material şi să ne rugăm mai mult pentru ei ca Sfântul Nicolae să-i ocrotească cu rugăciunile lui fierbinţi faţă de Dumnezeu.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Publicitate

Publicitate
serjexim

 

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Anul acesta sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfintei Mari Mucenițe Tecla, de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *