Home / Actualitate / Un nou proiect Erasmus+ la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava ”We School Europe”

Un nou proiect Erasmus+ la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava ”We School Europe”

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava va derula, în perioada septembrie 2017- august 2019 proiectul de parteneriat strategic Erasmus+, intitulat “We School Europe”, coordonat de Instituto Comprehensivo “Erodoto”, din Corigliano Calabro, Italia. Proiectul are ca parteneri: Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr 34 Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia,  și Școala Toli Zordumis din Kumanovo, Macedonia.

Scopul acestui parteneriat este definit prin sintagma: “Re-start from Education” și “Re-think Education”, vizând crearea unui nou curriculum de predare a Europei în școală, începând de la clasele primare (9-11 ani). Proiectul are următoarele obiective: dezvoltarea calității sistemelor educaționale europene; educarea noilor generații în spirit european; educarea profesorilor pentru a preda Europa în școală; crearea unui parteneriat stratregic numit “We School Europe” cu școli care doresc să realizeze o schimbare radicală în curriculumul national, având la bază formarea cadrelor didactice în tematica predării Europei în școală; dezvoltarea și diversificarea utilizării metodelor de educație non-formală în cadrul educației fomale; crearea unui model flexibil de curriculum “We School Europe”, ce poate fi adaptat și îmbunătățit, pentru a-i asigura sustenabilitatea; stabilirea de contacte cu autorități naționale cărora să li se ofere un model de predare a Europei în școală la nivel experimental, începând cu anul școlar 2019-2020; stabilirea de relații cu alte instituții educaționale care să respecte aceleași standarde educaționale la nivel european; dezvoltarea acestui parteneriat prin includerea altor țări, în vederea diseminării și valorizării la scară cât mai largă a experiențelor din cadrul proiectului; învățarea valorilor Europei de către diferitele grupuri țintă implicate în comunitatea educațională la nivel local (directorii școlilor, personalul administrativ, părinții, inclusiv bunicii și autoritățile regionale pentru educație, mass-media și instituțiile locale).

În perioada 15-19 noiembrie 2017 a avut loc prima întâlnire de proiect, la care au participat coordonatorul acestuia la nivelul școlii, prof. Rodica Zimbru, și directorul acestei instituții, prof. Dumitru Chiuariu. Întâlnirea a avut loc în localitatea Corigliano din sudul Italiei, în instituția coordonatoare a proiectului, Instituto Comprehensivo ”Erodoto”. Au participat, de asemenea, directorii și cordonatorii de proiect din partea școlilor partenere din Estonia, Polonia și Macedonia și, bineînțeles, reprezentanții instituției gazdă.

Scopul întâlnirii a fost cunoașterea partenerilor, prezentarea școlilor implicate în proiect și stabilirea următoarelor etape de desfășurare a activităților proiectului. Acesta se va derula pe durata a doi ani și va avea ca produse finale un suport de curs de predare a Europei în școală, un curriculum pentru învățământ gimnazial și un document de politici pentru autoritățile educaționale, în vederea introducerii predării Europei în școală.

Proiectul propune, de asemenea, și mobilități de învățare. Astfel, în perioada 12-17 martie 2018, Școala Gimnazială nr. 10 Suceava va găzui un program de formare la nivel European pe tematica proiectului, formare care va fi realizată de coordonatorul proiectului, prof. Rodica Zimbru, pentru 24 de profesori veniți din cele patru țări partenere. Programul va cuprinde modele de metode active de predare a noțiunilor despre Europa la clasele primare, exemple de predare integrate după modelul CLIL, programe ICT utilizabile cu dispozitive mobile – competențe dobândite în cadrul unui proiect Erasmus+ al Asociației Regionale pentru Educație și Dezvoltare intitulat ”LEAD – Learning and Education in Adult Development”, prin participarea la două cursuri de formare, unul în Lituania și celălalt în Olanda, jocuri interactive și modele de activități de învățare colaborativă. Alte mobilități de învățare se referă la elevi. Astfel, 10 elevi și 2 cadre didactice vor desfășura activități pe tematica proiectului timp de șapte zile în Estonia, după care alți 10 elevi și două cadre didactice vor petrece 12 zile în Corigliano, Italia, în cadrul unui schimb intercultural în vederea consolidării și valorificării experiențelor europene din cadrul activităților proiectului.

Prin tematica abordată, prin modelele de activități propuse, proiectul va aduce o valoare adăugată educației pe care Școala Gimnazială nr. 10 Suceava o oferă elevilor săi, instituția de învățământ validându-și, în felul acesta, statutul ”Școală europeană”, pe care anul acesta l-a dobândit pentru a treia oară consecutiv. De asemenea, va devein școală resursă și centru pilot de experimentare a noului curriculum ce va fi realizat în cadrul acestui proiect.

Prof. Rodica Zimbru, coordinator de proiect

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Campania „Școli în siguranță!” desfășurată de polițiștii din Gura Humorului

În perioada 12 – 13 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *