Impozite mai mici pentru cultivatorii de terenuri şi crescătorii de animale

Veşti bune pentru cultivatorii de teren agricol şi crescătorii de animale din judeţ. Aceştia vor plăti în 2015 un impozit mai mic pentru veniturile realizate în agricultură, după ce normele de venit stabilite pentru impunerea veniturilor din agricultură în 2015, pentru anul 2014, sunt mai mici decât cele stabilite în 2014, pentru 2013.
Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat că normele de venit au fost stabilite în baza datelor concrete de la nivel de judeţ. Au fost luate în calcul preţurile imputurilor,
care au fost în creştere, şi înPicture2 general toate cheltuielile, în raport cu preţurile de pe piaţă. Cu câteva excepţii, preţurile culturilor agricole, producţia 2014, au fost mai mici faţă de 2013, în
timp ce la sectorul creşterii bovinelor cheltuielile au crescut, însă preţul laptelui este şi el în scădere. Situaţia a stat cel puţin la fel de prost şi în ceea ce-i priveşte pe apicultori. „Specialiştii instituţiei noastre au făcut note de fundamentare privind fiecare produs vegetal şi pe specii de animale. Având în vedere raporturile între cheltuieli şi venituri au rezultat normele de venit care au fost acceptate şi aprobate de Direcţia de Finanţe”, a declarat Vasile Costan.
Noile norme au fost stabilite în acord cu reprezentanţii celor mai importante asociaţii de cultivatori de teren, de pomicultori şi de crescători de animale din judeţ. Normele de venit pentru 2015 sunt următoarele: vaci şi bivoliţe 200 de lei per cap de animal, oi şi capre – 20 de lei, porci la îngrăşat – 33 de lei, păsări de curte – 2 lei, familii de albine – 19 lei.
În ceea ce priveşte sectorul vegetal, normele de venit stabilite sunt următoarele: cereale – 210 lei la hectar, plante oleaginoase – 220 de lei, cartofi – 670 de lei, sfeclă de zahăr – 310 lei, tutun – 620 lei, legume în câmp – 1.170 lei, legume în spaţii protejate – 2150 lei, leguminoase pentru boabe – 350 lei, pomi de rod – 1.405 lei, arbuşti fructiferi – 650 lei, flori şi plante ornamentale – 3.150 lei, vie pe rod – 450 lei.
Comparativ cu normele stabilite în 2014, sumele sunt în cele mai multe cazuri mai mici. De exemplu, norma de venit la cap de bovină s-a diminuat de la 250 de lei la 200 de lei. La oi şi capre a scăzut de la 26 la 20 de lei, în timp ce la familii de albine a scăzut de la 27 la 19 lei. La cereale norma de venit a scăzut de la 215 la 210 lei. Cea mai drastică scădere a normei de venit este însă la cartof, de la 1.200 de lei în 2014 la 670 de lei la impozitul care va fi  plătit în 2015. Această scădere se explică prin preţul foarte scăzut al cartofilor recoltaţi anul trecut. Normele de venit înseamnă impozite mai mici în condiţiile în care din aceste sume se calculează impozitul de 16% în agricultură. Impozitele sunt plătite însă doar de agricultorii şi crescătorii de animale care au producţii ce depăşesc consumul propriu. Impozitul se aplică celor care cultivă mai mult de două hectare de teren cu cereale, cartofi sau sfeclă de zahăr. De asemenea, sunt impozitate veniturile obţinute din exploatarea unor culturi mai mari de 0,5 hectare de legume în câmp; 0,2 hectare de legume în spaţii protejate; 1,5 hectare de pomi pe rod, şi 0,5 hectare de vie pe rod.
În ceea ce priveşte crescătorii de animale, impozitul se aplică celor care au mai mult de două bovine mai mai mult de 10 ovine sau caprine. Trebuie spus că impozitul pe venit se plăteşte doar pentru ceea ce este peste aceste efective. De exemplu, cine are cinci vaci, este scutit de impozit pentru două şi plăteşte pentru următoarele trei. În cazul normei de venit din 2015 asta înseamnă 32 de lei pentru fiecare bovină (16% din 200 de lei).

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Păstrăvul afumat în crengi de brad (cobză), un deliciu oferit iarna pe plaiuri bucovinene

Bucovina nu este doar un leagăn de veche civilizaţie, unde istoria se împleteşte cu legenda, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.