C.A.R. Învățământ Fălticeni

“Obiectivul principal al C.A.R. Învățământ Fălticeni, în ultimii ani, a fost creşterea numărului de membri, realizarea unei bune capitalizări a casei, înfiinţarea de noi agenţii de lucru, oferirea de servicii conexe şi de asistență socială în limitele permise de legislație şi, nu în ultimul rând, extinderea casei în întreg județul Suceava, astfel încât să putem veni în sprijinul cât mai multor oameni care doresc să apeleze la servicii de întrajutorare financiară” 

Casele de Ajutor Reciproc au devenit în ultimii ani o alternativă din ce în ce mai căutată de românii care au nevoie de un împrumut rapid şi în condiţii avantajoase. Fiind refuzaţi de multe ori de alte instituţii financiare din cauza condiţiilor de creditare restrictive, foarte mulţi suceveni au găsit soluţii pentru diverse probleme apelând la Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc Învăţământ Fălticeni, indiferent că sunt salariaţi în sistemul de învăţământ sau în orice alt domeniu de activitate8 ori chiar pensionari pe scurt, Banca Învăţătorului. Ulterior, după naţionalizarea făcută de regimul comunist, prin Decretul nr.358 din 19 august 1949 a primit denumirea de Casă de Ajutor Reciproc, funcţionând cu sediul central la Fălticeni, în acelaşi imobil în care funcţionează şi astăzi.

OBIECT DE ACTIVITATE

C.A.R. Învăţământ Fălticeni, din punct de vedere al modului de funcţionare, este o asociaţie nonprofit, obiectul de activitate fiind acordarea de împrumuturi către membrii săi, cu do
bândă  care se reîntoarce în fondul acestora după deducerea cheltuielilor şi constituirea fondurilor statutare. Prin urmare, într-o astfel de organizaţie nu se urmăreşte obţinerea unui profit la fel cum se întâmplă în cazul altor instituţii financiare, ceea ce conduce la posibilitatea ca la o casă de ajutor reciproc costurile de creditare sa fie reduse.

PERFORMANTE

Astăzi, după 66 de ani de funcţionare neîntreruptă, C.A.R. Învăţământ Fălticeni reuşeşte să se menţină în ultimii 5 ani în top 3 C.A.R.-uri din România afiliate la Uniunea Naţională a C.A.R.-urilor. De menţionat este faptul că în cadrul Uniunii Naţionale a C.A.R.-urilor din România sunt aproximativ 1900 de case de ajutor reciproc cu peste 1 milion de membri înscrişi.

ORGANIZARE

Din punct de vedere funcţional, C.A.R. Învăţământ Fălticeni este condusă şi controlată astfel: prin Conferinţa anuală a membrilor, prin Consiliul Director şi prin Comisia de Cenzori. La nivel naţional, se supune supravegherii BNR şi a Uniunii Naţionale a C.A.R-urilor din România.

SERVICii OFERITE

Servicii de creditare
Împrumuturi de până la 25.000 lei cu dobânzi avantajoase, acordate pe perioade de până la 6 ani, garantate cu giranţi sau cu propriul fond social. Împrumuturi de nevoi personale, garantate cu ipotecă, echivalentul în lei a până la 100.000 euro, funcţie de venituri şi garanţii.

Servicii de economisire
Membrii C.A.R. pot săşi constituie economii sub formă de fond social. Aceste fonduri sociale sunt bonificate cu dobânzi atractive, de multe ori peste media dobânzilor la depozitele de pe piaţa financiar-bancară. P7entru constituirea şi menţinerea fondului social nu se percep niciun fel de comisioane, taxe sau impozite şi nu se impun termene minime de păstrare a acestor fonduri.

Servicii de asistenţă socială
Aceste servicii pot fi acordate sub diverse forme: ajutoare în caz de deces, nerambursabile, acordate urmaşilor membrilor C.A.R.; ajutoare la căsătorii şi naşteri, nerambursabile sau rambursabile; burse şi ajutoare pentru taxe şcolare pentru copiii membrilor C.A.R.; alte ajutoare sociale stabilite de Conferinţa membrilor sau de Consiliul Director. „Dacă în urmă cu câţiva ani se putea aştepta chiar şi 3-4 luni pentru un împrumut, astăzi am ajuns la performanţa de a putea onora orice cerere chiar şi în 24 de ore de la depunerea completă a documentelor (cerere împrumut, adeverinţă venit titular şi giranţi)”, ne-a declarat directorul economic, d-na Antoneta Lionte. Membrii CAR nu sunt nevoiţi să justifice destinaţia sumelor de bani pe care le împrumută. Din practică se poate observa că oamenii apelează la un împrumut pentru diverse necesităţi, de la nevoi de a-şi susţine copiii în şcoli, diverse activităţi agricole, renovări de locuinţe, probleme medicale, diverse evenimente fericite sau mai puţin fericite în familie şi până la plata facturilor curente sau chiar
a medicamentelor pentru pensionari. Atuurile C.A.R. sunt şi vor rămâne şi în viitor următoarele: – orientarea pe aspectul social (non-comercial), reprezentat prin costuri reduse de creditare, accesul membrilor cu venituri mici la împrumuturi, acordarea de servicii de asistenţă socială; – promptitudinea, seriozitatea şi responsabilitatea cu care sunt oferite serviciile către membrii C.A.R. – transparenţa reprezentată prin absenţa unor comisioane ascunse şi, nu în ultimul rând, – flexibilitatea de care se
dă dovadă atunci când vorbim de cazuri sociale aflate în dificultate, pentru fiecare membru existând practic o soluţie în rezolvarea problemelor sale. Sediul central este în Fălticeni (0230-541.742) iar în prezent funcţionează 21 de agenţii de lucru dispuse în întreg judeţul Suceava, astfel: Baia, Boroaia, Broşteni, Câmpulung-Moldovenesc, Cornu Luncii, Dolhasca, Dumbrăveni, Gura Humorului, Liteni, Mălini, Moldoviţa, Rădăşeni, Rădăuţi, Salcea, Siret, Slatina, Solca, Suceava (2 agenţii), Vatra Dornei, Vicovu de Sus. Mai multe detalii pot fi obţinute apelând gratuit numărul de telefon 0800827227 sau accesând pagina de internet www. car-invatamant.ro.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

CRĂCIUN BUCOVINEAN

În Bucovina, Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează, poate, mai mult decât în alte părţi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.