Protest in fata bazarului

Bazarul Suceava, închis pentru prima dată în istoria de 25 de ani

Protest in fata bazarului
Protest in fata bazarului

Premieră nedorită pentru mii de suceveni, după ce Bazarul care funcţionează în lunca râului Suceava, în fosta zonă industrială Burdujeni, a fost închis pe data de 9 noiembrie din dispoziţia reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
„Am fost nevoiţi să luăm măsura închiderii platformei Bazar. Este vorba atât de bazarul privat cât şi de cel public. Până nu se vor remedia deficienţele de acolo nu se vor redeschide”, a declarat Generalul de brigadă Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava. Închiderea Bazarului a afectat peste 1.850 de comercianţi din Bazarul gestionat de Primăria Suceava, dar şi alţii 200 de chiriaşi ai Bazarului privat, fără a mai pune la calcul miile de persoane care veneau din toate colţurile judeţului Suceava, dar şi din alte zone învecinate pentru a se aproviziona cu marfă. Decizia de închidere a Bazarului a fost luată de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în urma unui control efectuat pe 9 noiembrie, în care au testat dotările şi capacitatea de reacţie a personalului din Bazar în caz de incendiu. Controlul a venit ca urmare a somaţiei date de ISU la începutul anului, când au fost date şi două amenzi consistente, în valoare totală de 50.000 de lei. Atunci au fost trasate o serie de măsuri care trebuie respectate pentru ca Ba-
zarul să intre în legalitate, una dintre acestea vizând mutarea a aproximativ 150 de chioşcuri, pentru a se face căi de acces pentru maşinile de pompieri. Cum nici una dintre măsuri nu a fost dusă la îndeplinire, comercianţii refuzând să îşi mute chioşcurile în alte spaţii, puse la dispoziţie de Administraţia Bazarului, ISU a trecut la aplicarea măsurii cele mai drastice: închiderea Bazarului. Pe lângă închiderea Bazarului, reprezentanţii ISU Suceava au mai aplicat şi o amendă de 100.000 de lei. După lungi parlamentări, negocieri şi tânguieli, vineri, 4 decembrie, Bazarul a fost redeschis. Doar cel aparţinând Primăriei Suceava, nu şi cel privat.

Bazariştii reproşează că s-a ajuns aici din cauza conducerii Primăriei Suceava

După ce pompierii au pus sigiliu şi lacăt pe Bazar, pe 10 noimebrie comercianţii şi clienţii Bazarului s-au adunat în faţa porţilor închise, iar revolta a fost doar o chestiune de timp.
„Eu am venit la ceva cumpărături şi nu m-a anunţat nimeni de închiderea
Bazarului, nu am ştiut. Cică au anunţat pe televiziuni, noi nu ne-am uitat. Nu ştim cât timp va rămâne închis. Sigur că ne încurcă, dacă am venit să facem cumpărături şi nu avem cum”, a spus o femeie venită pentru aprovizionarea curentă din Bazar.
Nemulţumire a fost una generală, iar cei mai afectaţi, bazariştii, şi-au exprimat nemulţumire la adresa conducerii Primăriei Suceava.
„Au lăsat şi au pus chioşcurile atunci şi acum lumea nu vrea să mai iasă. Domnul primar, domnul Greceanu de la Administraţia Pieţelor, ei au făcut complicaţia şi lumea e în panică. Plătesc o grămadă de bani chiriile şi stăm pe afară. Nu o să plătim chiria, asta e soluţia. Că nu o să putem sta o săptămână, două, un an, cât au anunţat ei să facă ordine şi care nu avem nici o treabă, să plătim chirie. Nu se poate. Pompierii au dat nişte preavize acum câteva săptămâni, au dat şi în ultimul timp cinci zile şi ieri a cam expirat terme-
nul. Nu ştiu dar sunt multe chioşcuri, întâi au spus 160, după aia au spus 360 şi lumea nu mai ştie, sunt multe. Unde să le amplaseze,la trei kilometri încolo, pe malul Sucevei, cine ajunge acolo să cumpere. În momentul în care au făcut recepţia la hală, trebuia să spună exact amplasamentul chioşcurilor, să lase inel atunci. Au lăsat şi au investit oamenii o grămadă de bani în chioşcuri şi acum e greu de stricat chioşcurile alea”, a declarat Costică Iacob, unul dintre comercianţii din Bazar.

Proteste în stradă şi la principalele instituţii din Suceava

Soluţia găsită de oameni a fost blocarea sensului giratoriu de la Bazar. Blocajul a fost unul parţial şi de scurtă durată, jandarmii şi poliţiştii reuşind să ajungă la o înţelegere cu masa nemulţumită pentru a se retrage pe trotuare. Totuşi, situaţia a rămas la fel de tensionată, iar sosirea primarului Ion Lungu la faţa locului nu a avut darul de a linişti spiritele încinse. „E dreptul dumneavoastră să protestaţi, să huiduiţi primarul, pe cine vreţi. Vă spun un singur lucru: nimic nu se întâmplă până când nu vom reamplasa chioşcurile. Trebuiesc reamplasate cele 150 de chioşcuri”, a spus primarul Ion Lungu.
Au fost şi voci care au cerut demisia edilului Sucevei, dar situaţia a rămas neschimbată. Protestele au continuat şi pe 12 noiembrie, când sute de oameni s-au adunat mai întâi în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Suceava, iar mai apoi în holul Primăriei Suceava pentru a cere redeschiderea Bazarului. Autorităţile au rămas pe poziţii, astfel încât Bazarul rămâne, în continuare, închis. Între timp, proprietarii de chioşcuri din Bazar au început mutarea, aşa cum au solicitat cei de la ISU Suceava. Operaţiunea se derulează destul de anevoios, şi probabil vor mai trece câteva zile bune până când condiţiile impuse de pompieri vor putea fi respectate.
Până una alta, conducerea Primăriei Suceava a decis ca în perioada de închidere nici un bazarist să nu plătească chiria. În plus, s-a luat hotărârea ca Bazarul public să fie delimitat de Bazarul privat printr-un gard, a cărui construcţie s-a şi finalizat.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Video: Incendiu la o gospodărie din localitatea Pojorâta

Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.